Džatky - Huľky (fotorecept)

Autor receptu: majkok

Urobíme si vynikajúce a lacné jedlo, ktoré je na Slovensku, hlavne Východnom veľmi obľúbené a majú ho radi ako deti, tak aj dospelí. V kraji okolo Starej Ľubovne ho tiež volajú aj ,,Huľky,,

6-8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup



  1. Dáme si variť zemiaky nakrájané na menšie kocky aby sa nám skôr uvarili.
  2. Nakrájame si slaninku, aby sme si mohli džatky hneď omastit aby sa nám nelepili. Tesne pred doškvarením slaniniky dávam trošku masla aby mali lepšiu arómu a chuť.
  3. Nakrájame si cibuľku, aby to malo lepšiu vôňu.
  4. Do uvarených zemiakov, ktoré sa nám už začínajú rozpadávať si prídáme rovnaké množstvo hladkej aj polohrubej múky. Stíšime si sporák a necháme zapariť cca 10 min. Medzi tým si môžme dať pohár až 2 pivka, aby sa nám dielo podarilo.
  5. Ked sa nám sparila múka so zemiakmi, tak si vypracujeme hmotu najlepšie bez hrudiek, aby nás stravníci neohovorili.
  6. Omočíme si denko v studenej vode a dáme naň naberačku zemiakov, urobíme valček a nožom či lyžicou si oddelíme kúsky s ktorých tvarujeme guľky. Tie dáme do misy v ktorej už môžme mať upražené škvarky s masťou, aby sa nám neprilepili.
  7. Priebežne ich premiešavame aby boli omastené.
  8. Nakoniec si pridáme osmaženú cibuľku a poriadne všetko premiešame.
  9. Keď je všetko riadne premiešané tak si zaslúžime dopiť pivko a začneme servírovať na taniere.
  10. Pripravíme na stôl pre členov rodiny a tešíme sa ako nás pochvália.