Dusená hlávková kapusta
Dusená kapusta s údeným bravčovým mäsom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Opäť som chcel byť „šporovlivý“ a v AJ markete som kúpil hotové mrazené zemiakové knedle (na Slovácku
známe ako chlupaté knedlíky, alebo tiež blbóni).* Nechal som sa „učičíkať“ celkom dobrou kvalitou knedlí na
pare. Prvý, ale aj posledný raz. Tak mi treba, keď som lenivý a nepripravil som ich vlastnoručne. Na našom
Východe sa hovorí, že: „po kark do vapna a baganče von“! Ešte že moje meno zachránila dusená sladká kapusta
a asi 12 mm hrubé plátky údeného bravčového mäsa. Učíme sa po celý život!
2 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Vyškvaril som polovicu množstva pokrájanej prerastenej slaniny,
- na ktorej som krátko podusil na „slížiky“ pokrájanú hlávku sladkej kapusty.
- Potom som k nej pridal pokrájanú šalotku, posypal soľou, v mažiari čerstvo drvenou rascou a mletým čiernym korením.
- Po premiešaní pridal kopcovitú PL kryštálového cukru, po premiešaní nechal chvíľku skaramelizovať.
- A „korunoval“na trojuholníčky pokrájaným tvrdším zeleným jablkom, zmiešal a prikryté nechal dusiť na ½ ohreve, než „kompletné dielo“ nadobudlo príjemnú konzistenciu.
- V druhej panvici som vyškvaril druhú ½ slaniny, podusil na nej pokrájanú žltú cibuľu.
- Pridal som a po obidvoch stranách opiekol plátky údeného bravčového mäsa.
- Podával som „kúpenskými blbónami“, ale na budúce pripravím svoje domáce.
- Je tu november s „chladnejším“ počasím, čo sa odzrkadlilo aj na veľkosti našich ruží!