Dubáková krémová polievka (fotorecept)

Autor receptu: michal1977

Nielen pre toho, kto má rád dubáky...

10
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tento dubákový krém vždy doma používame mrazené dubáky, ktoré si poctivo nazbieram v okolí Čierneho Balogu (vďaka spolupráci s Wandou a Mirom :) ) a časť z nich si zmrazíme hneď pri čistení aby bolo aj na takéto jedlo. Je to lepšie ako so sušenými hríbami.
  2. Na začiatok na masti alebo oleji speníme cibuľu a pridáme dubáky. Podlejeme vodou a necháme cca 15 minút variť. Vody dávame primerane, pretože ju ešte budeme ďalej pridávať.
  3. Po 15 minútach odoberieme jednu tretinu dubákov na tanier a do hrnca dáme zemiaky nakrájané na kocky, soľ a biele korenie podľa chuti. Pridáme vodu (ja horúcu z konvice) a dáme variť cca 30 minút pokiaľ sa zemiaky uvaria.
  4. Keď sú zemiaky uvarené, celú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme sladkú smotanu a necháme chvíľku prevariť. Pokiaľ by sa vám zdala polievka príliš hustá, môžete pridať vodu, ale má byť hustejšia vďaka rozmixovaným zemiakom.
  5. Do rozmixovanej polievky vložíme odložené hríby a len chvíľu prevaríme. Nakoniec pridáme kôpor a podľa potreby dosolíme.
  6. A tu máme konečnú podobu. Dobrú chuť.