Držková polievka

Držková polievka
janozmyjavyJanozmyjavy, recept pridal: 20. apríla 2010 9:37Ďalšie jeho recepty

Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.

Suroviny

8-9
porcií
30
minút
príprava
180
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.

Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.

Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.

Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

21 komentárov k receptu
  • jerica, 20. apríla 2010 o 10:08
    Mňam,,:))) Dávnejšie som kupovala držky keď boli po dve koruny za kilo, varievala som ich pol dňa , museli byť čisté a bez pachu , dnes sú držky dostať predvarené a chutne biele , ale nie sú za dve kačky. Zbožňujeme držkovú,robievam ju obdobne, ale do vývaru dám variť kĺbovú hovädziu kosť , veľa cesnaku , polievka dostane tú správnu silu vývaru.


  • janozmyjavy, 20. apríla 2010 o 12:48
    Milá jerica. V dnešnej uponáhľanej dobe najviac používam vo veľkom prípravu od bodu 2. Myslím si, že bujóny nahradia chuťou kosti ( úspora objemu).Snažím sa ich kupovať bez glutamátu. Viem, že vývar z držiek môžu skvalitniť kosti, ale aj koreňová zelenina. Len už to nie je moja držková. Ale každému môže chutiť aj iná verzia. Kupované mrazené držky sú sparené mpri vysokej teplote a nemajú žiadnu chuť. Preto používam bujón do studebej vody a dlhšiu tepelnú úpravu. Mám radšej držky s chuťou. Inak tam môžem dať aj vyvarené huby bez chuti.


  • piglin, 20. apríla 2010 o 14:15
    milujem drzkovu...no...asi sa vyberiem k masiarovi....


  • alexdidi, 20. apríla 2010 o 18:23
    taká dobrá domáca držková, to už hej!Ja ju robievam takmer tak isto, ibaže dávam veľa cesnaku, aspoň dva kocky bujónu a aj zemiaky porezané na kocky.Varím ju v tlakovom hrnci, čím sa varenie hodne skráti a aj chuť sa vylepší.Predvarené držky zakúpené v obchode sú úplne bez chuti.


  • janozmyjavy, 20. apríla 2010 o 19:42
    Myslím, že 4-5 strúčikov do 3 litrov polievky stačí. Podľa môjho názoru zemiaky odoberajú chute a preto ich do pokrmov pripravujem zvlášť. Aj do niektorých gulášov. Inak diskusii som rád, lebo takto môžeme vytvoriť úplne superdržkovú pre všetkých.


  • oskarlo, 21. apríla 2010 o 08:38
    Janko , tešíma, že som tu našiel držkovú , presne ako má byť, alebo takú, ako mne chutí, ....kolko ludí tolko chuti...
    mrazené aj predvarené som skúsil, ale iba z čerstvých je to to pravé orechovéééé. a nič nepokazí aj jedna kocka zeleninového bujónu


  • samanka, 21. apríla 2010 o 08:49
    tiež robievam držkovú z mrazených držiek, len na zahustenie používam uvarené zemiaky, ktoré rozlačím na kašu a pridám do polievky na záver. Inak ju varím tak ako Janko, len musím vyskúšať pridať zázvor.


  • sjuz, 21. apríla 2010 o 11:37
    správna držková má byť bez zemiakov :), ukladám do KK :)


  • tataika, 21. apríla 2010 o 16:20
    Hm, zrovna jsem ji vařila včera byla super!!!!! Nóóó už není !!!! Schválně kolik stojí u vás držky slyšela jsem ,že jsou dost drahé?


  • samanka, 21. apríla 2010 o 17:57
    @sjuz , ja viem, že má byť bez zemiakov, ale neznášam zápražky. A držková má byť poriadne hustá, taká bufeťácka (sme jej takto hovorili počas štúdií...)


  • bozulka, 22. apríla 2010 o 12:09
    @tataika ano máš pravdu,držky sú skutočne drahé,ale to je aj tým,že sú upravované/smradľavé/ a často veľmi rozvarené.
    @janozmyjavy ,to je aj moja držková,len nedávam toľko nového korenia,bez zázvoru,ale oto viac papriky a niekedy pre zmenu dávam aj koreňovú zeleninu lebo aby nebola stále rovnaká.Dlho som ju nevarila,nemala som dobré držky a čerstvé ťažko zohnať,ale už som objavila jedny dobré v Bille.
    @jerica ,kde si kupovala držky za 2 Kčs,ja si pamätám iba za 5 Kčs keď som kúpila 5kg tak to bolo za 15 Kčs.Určte si mala u mäsiara protekciu,že? Prepáč,nič v zlom.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • janozmyjavy, 28. apríla 2010 o 23:23
    Dievčatá, ja si naozaj pamätám držky za 2 Kčs za kg. Ale po očistení, opracovaní a prvom uvarení bolo asi 40 % do odpadu.


  • svako, 29. apríla 2010 o 10:29
    Veľmi dobrý recept. Ja by som nepridával nič, čo zhoršuje trvanlivosť uvarenej polievky. Správna držková neomrzí a nové ohrievania zlepšujú chuť. Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť. Napríklad ich naložiť do vody s veľkým obsahom korenín a nechať to na nejakú dobu v chladničke (nie v mrazničke).


  • svako, 30. apríla 2010 o 07:45
    Ešte som zabudol - bolo by dobré napísať koľko múky ( resp. iných surovín) treba PRESNE použiť na dosiahnutie správnej hustoty. Ja to nikdy dobre netrafím.


  • janozmyjavy, 30. apríla 2010 o 19:14
    Prepáčte mi všetci že som na množstvo múky v recepte zabudol. Je to 100 g.


  • carloudy1, 9. júna 2011 o 08:59
    Najlepsia drzkova sa vary v Gazdovskej pivnici v Kosiciach,pridte ochutnat a taktiez aj drzky na paprike a ine jedla,ktore uz vymizli z nasich
    jedalnickov...


  • carloudy1, 9. júna 2011 o 09:00
    varí


  • svako, 15. decembra 2011 o 09:50
    podľa tohoto receptu sa držkovú naučila variť aj gazdiná, ktorú ju nikdy nevarila, ja ako laik by som uvítal koľko presne treba pridať nového korenia, rasce a bobkového listu, aby bola vždy rovnaká chuť


  • ajfel1, 24. marca 2012 o 10:53
    ja miesto bujónu dávam vývar z ud. kolena,..


  • zofos, 17. novembra 2012 o 23:10
    Najlepší vývar do držkovej je z hov. chvosta. Skúste to namiesto bujonu a uvidíte ten rozdiel. chvost sa varí pomaly a primerane dlho.Ostatný postup je dobrý ale najlepšie je variť súbežne polievku aj držkový paprikáš, lebo každý má svoje čaro.


  • radox1, 28. novembra 2012 o 16:06
    svako pise:Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť.
    na to je jednoducha odpoved. pridajte do zakladu vyvarit zopar spikovych kosti.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist