Držková polievka

Držková polievka
janozmyjavyJanozmyjavy, recept pridal: 20. apríla 2010 9:37Ďalšie jeho recepty

Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.

Suroviny

8-9
porcií
30
minút
príprava
180
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.

2

Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.

3

Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.

4

Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jerica, 20. apríla 2010 o 10:08
    Mňam,,:))) Dávnejšie som kupovala držky keď boli po dve koruny za kilo, varievala som ich pol dňa , museli byť čisté a bez pachu , dnes sú držky dostať predvarené a chutne biele , ale nie sú za dve kačky. Zbožňujeme držkovú,robievam ju obdobne, ale do vývaru dám variť kĺbovú hovädziu kosť , veľa cesnaku , polievka dostane tú správnu silu vývaru.


  • janozmyjavy, 20. apríla 2010 o 12:48
    Milá jerica. V dnešnej uponáhľanej dobe najviac používam vo veľkom prípravu od bodu 2. Myslím si, že bujóny nahradia chuťou kosti ( úspora objemu).Snažím sa ich kupovať bez glutamátu. Viem, že vývar z držiek môžu skvalitniť kosti, ale aj koreňová zelenina. Len už to nie je moja držková. Ale každému môže chutiť aj iná verzia. Kupované mrazené držky sú sparené mpri vysokej teplote a nemajú žiadnu chuť. Preto používam bujón do studebej vody a dlhšiu tepelnú úpravu. Mám radšej držky s chuťou. Inak tam môžem dať aj vyvarené huby bez chuti.


  • piglin, 20. apríla 2010 o 14:15
    milujem drzkovu...no...asi sa vyberiem k masiarovi....


  • alexdidi, 20. apríla 2010 o 18:23
    taká dobrá domáca držková, to už hej!Ja ju robievam takmer tak isto, ibaže dávam veľa cesnaku, aspoň dva kocky bujónu a aj zemiaky porezané na kocky.Varím ju v tlakovom hrnci, čím sa varenie hodne skráti a aj chuť sa vylepší.Predvarené držky zakúpené v obchode sú úplne bez chuti.


  • janozmyjavy, 20. apríla 2010 o 19:42
    Myslím, že 4-5 strúčikov do 3 litrov polievky stačí. Podľa môjho názoru zemiaky odoberajú chute a preto ich do pokrmov pripravujem zvlášť. Aj do niektorých gulášov. Inak diskusii som rád, lebo takto môžeme vytvoriť úplne superdržkovú pre všetkých.


  • oskarlo, 21. apríla 2010 o 08:38
    Janko , tešíma, že som tu našiel držkovú , presne ako má byť, alebo takú, ako mne chutí, ....kolko ludí tolko chuti...
    mrazené aj predvarené som skúsil, ale iba z čerstvých je to to pravé orechovéééé. a nič nepokazí aj jedna kocka zeleninového bujónu


  • samanka, 21. apríla 2010 o 08:49
    tiež robievam držkovú z mrazených držiek, len na zahustenie používam uvarené zemiaky, ktoré rozlačím na kašu a pridám do polievky na záver. Inak ju varím tak ako Janko, len musím vyskúšať pridať zázvor.


  • sjuz, 21. apríla 2010 o 11:37
    správna držková má byť bez zemiakov :), ukladám do KK :)


  • tataika, 21. apríla 2010 o 16:20
    Hm, zrovna jsem ji vařila včera byla super!!!!! Nóóó už není !!!! Schválně kolik stojí u vás držky slyšela jsem ,že jsou dost drahé?


  • samanka, 21. apríla 2010 o 17:57
    @sjuz , ja viem, že má byť bez zemiakov, ale neznášam zápražky. A držková má byť poriadne hustá, taká bufeťácka (sme jej takto hovorili počas štúdií...)


  • bozulka, 22. apríla 2010 o 12:09
    @tataika ano máš pravdu,držky sú skutočne drahé,ale to je aj tým,že sú upravované/smradľavé/ a často veľmi rozvarené.
    @janozmyjavy ,to je aj moja držková,len nedávam toľko nového korenia,bez zázvoru,ale oto viac papriky a niekedy pre zmenu dávam aj koreňovú zeleninu lebo aby nebola stále rovnaká.Dlho som ju nevarila,nemala som dobré držky a čerstvé ťažko zohnať,ale už som objavila jedny dobré v Bille.
    @jerica ,kde si kupovala držky za 2 Kčs,ja si pamätám iba za 5 Kčs keď som kúpila 5kg tak to bolo za 15 Kčs.Určte si mala u mäsiara protekciu,že? Prepáč,nič v zlom.


  • janozmyjavy, 28. apríla 2010 o 23:23
    Dievčatá, ja si naozaj pamätám držky za 2 Kčs za kg. Ale po očistení, opracovaní a prvom uvarení bolo asi 40 % do odpadu.


  • svako, 29. apríla 2010 o 10:29
    Veľmi dobrý recept. Ja by som nepridával nič, čo zhoršuje trvanlivosť uvarenej polievky. Správna držková neomrzí a nové ohrievania zlepšujú chuť. Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť. Napríklad ich naložiť do vody s veľkým obsahom korenín a nechať to na nejakú dobu v chladničke (nie v mrazničke).


  • svako, 30. apríla 2010 o 07:45
    Ešte som zabudol - bolo by dobré napísať koľko múky ( resp. iných surovín) treba PRESNE použiť na dosiahnutie správnej hustoty. Ja to nikdy dobre netrafím.


  • janozmyjavy, 30. apríla 2010 o 19:14
    Prepáčte mi všetci že som na množstvo múky v recepte zabudol. Je to 100 g.


  • carloudy1, 9. júna 2011 o 08:59
    Najlepsia drzkova sa vary v Gazdovskej pivnici v Kosiciach,pridte ochutnat a taktiez aj drzky na paprike a ine jedla,ktore uz vymizli z nasich
    jedalnickov...


  • carloudy1, 9. júna 2011 o 09:00
    varí


  • svako, 15. decembra 2011 o 09:50
    podľa tohoto receptu sa držkovú naučila variť aj gazdiná, ktorú ju nikdy nevarila, ja ako laik by som uvítal koľko presne treba pridať nového korenia, rasce a bobkového listu, aby bola vždy rovnaká chuť


  • ajfel1, 24. marca 2012 o 10:53
    ja miesto bujónu dávam vývar z ud. kolena,..


  • zofos, 17. novembra 2012 o 23:10
    Najlepší vývar do držkovej je z hov. chvosta. Skúste to namiesto bujonu a uvidíte ten rozdiel. chvost sa varí pomaly a primerane dlho.Ostatný postup je dobrý ale najlepšie je variť súbežne polievku aj držkový paprikáš, lebo každý má svoje čaro.


  • radox1, 28. novembra 2012 o 16:06
    svako pise:Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť.
    na to je jednoducha odpoved. pridajte do zakladu vyvarit zopar spikovych kosti.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.

Rezance s ringlotami
Čím vás len prekvapiť? Čím vás len zasýtiť? Malo by to byť čosi iné, čosi zvláštne. Pripravím vám modranské slíže s ringlotami.

Varecha 35/2014: Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 35/2014: Zavárame Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.


TOPlist