Foto: eviana
Moja maminka je majster sveta vo výrobe domácich BIO sirupov, máme vďaka nej roky osvedčené skvelé recepty na ovocné aj bylinkové sirupy. Robievam podľa Zobraziť celý popisMoja maminka je majster sveta vo výrobe domácich BIO sirupov, máme vďaka nej roky osvedčené skvelé recepty na ovocné aj bylinkové sirupy. Robievam podľa nej bazový aj mätový sirup. A toho roku som veľmi premýšľala ako mätový sirup posunúť do ďalšieho levelu a vďaka inšpirácie od Eldinky: http://varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-sirup-fotorecept/41088-recept.html (za čo jej veľmi ďakujem) som svoju ideu dotiahla do úspešného konca... sirup je naozaj famózny a osviežujúci...skúste, neobanujete.
Postup
-
1
Limetky a citróny si - podľa Eldinkinej rady - namočíme aspoň na 10-12 hodín do vody so sódou bicarbonou (alebo soľou).
-
2
Mätu si poriadne umyjeme... pre istotu ju nechám namočenú vo vode, aby sa vyplavili zabudnuté chrobáčiky a potom ju ešte opláchnem pod sprchou, dáme do väčšej nádoby.
-
3
4 citróny a 4 limetky nakrájame na kolieska, alebo iné geometrické tvary podľa nálady ...
-
4
... dáme ich do mixéru rozmixovať na čo najmenšie časti.
-
5
Poriadne umytú mätu, 1 limetku a 1 citrón nakrájané na kolieska, 1 vanilkový struk - rozrezaný na polovicu aj vanilkový kaviár z neho vyškriabaný, limetkovo-citrónový mix dáme do väčšej nádoby...
-
6
...zalejeme vychladnutou vodou a necháme 24 hodín odstáť na chladnejšom mieste
-
7
...po 24 hodinách vyberieme halúzky mäty aj kolieska citrusov a poriadne vyžmýkame - to je práca pre môjho chlapa :)
-
8
...ocedíme najprv len cez sito - aby sme odstránili väčšie nečistoty, resp. kúsky ovocia či mäty. Potom ocedíme cez čistú utierku - ja mám na to špeciálne z plachtoviny ušitú - tá je na to ideálna.
-
9
Do ocedeného vysypeme kryštálový cukor a kyselinu citrónovú. Poriadne miešame kým sa cukor nerozpustí. Potom naplníme do fliaš a je to - z tohto množstva je cca 9 litrov sirupu ... pridáme pár koliesok limetky alebo citróna, zopár lístočkov mäty (mne už žiadna nezostala, všetku som použila), kocky ľadu - zalejeme vodou (POKOJNE RIEDIŤ V POMERE 1:10-12) - a môžeme si pripravovať svieže drinky na horúce letné dni - pre dospelákov hoci aj s kvapkou bieleho rumu :)
Určite neostane len v kk :-)
Ale v prípade, že si to chceš poistiť pokojne pridaj od Dr.Oetker prípravok na konzerváciu... zicher je zicher :)
Pre tých ktorí sa boja kazenia radím zohriať,ALE NEVARIŤ!!!!,tak na 60*C,a naliať do fliaš a zavrieť alebo zatáčacích pohárov(tie prevraciam hore dnom) .Robím tak aj bazový sirup a ešte sa mi nepokazil.
Ospravedlňujem sa, že reagujem až tak neskoro :)
Tu Ti asi ťažko niekto poradí. Ja som tento sirup tiež robil, ale naopak iba polovičnú dávku. Pre istotu. Keby sa pokazil nemám takú škodu a keď sa osvedčí tak nabudúce urobím viac. Mne sa nestihol. Do konca leta bolo po ňom. Tu je veľa aspektov, prečo sa ti mohol pokaziť. Možno si niečo opomenula a ani si toho nemusíš byť vedomá. Na limetkách, citróne a na lístkoch mäty mohla byť začínajúca plieseň ktorú voľným okom nezbadáš, nepíšeš ako a za akých podmienok si to skladovala atď. No neviem.
Ako píše @yogicek - hygiena je veľmi dôležitá, mätu aj citróny treba dôkladne umyť, takisto fľaše... Mrzí ma, že sa Ti také stalo a naozaj netuším prečo.
@all poprosím ak máte niekto skúsenosť s výrobou tohto sirupu podľa môjho receptu, podeľte sa o svoje skúsenosti s ním.
Ďakujem.
Velmi pekne dakujem ze si sa s receptom podelila
Ak si tú vanilku odmyslím, vyzerá to byť super sirup na leto. =)