Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zostala mi zemiaková kaša, nie veľa, rozmýšľala som, čo spravím. Chlieb pečiem často, ak zemiakový, tak pridávam varené nastrúhané zemiaky.Teraz som skúsila miesto toho zemiakovú kašu a oplatilo sa. Ušetrila som si prácu a chlebík bol výborný, vo výsledku rovnako chutný a dokonca jemnejší. Zemiakový chlieb zostáva dlhšie vláčny a nedrobí sa pri krájaní.

1 chlieb
porcia
200 minút
príprava
45 minút
na 230/15 min a 190/30  °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou.
  2. Do múky som vyhlbila širšiu jamu a dala som do nej zemiakovú kaš, ktorú som predtým mierne zohriala.
  3. Na kašu som namrvila droždie,...
  4. ...pridala som kryštálový cukor...,
  5. ...zaliala som to vlažnou vodou a ...
  6. ...nechala som vykysnúť kvások.
  7. Pridala som rascu a ...
  8. ...všetko spolu som dôkladne spracovala na hustejšie hladké a nelepivé cesto. Množstvo múky závisí od jej vlhkosti a kvality a tým aj potrebné množstvo vody. Prikryla som čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem, čo trvá 45 - 60 minút.
  9. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, znovu som ho poriadne prepracovala, vyformovala som guľatý bochník,...
  10. ...ktorý som preniesla na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ho utierkou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Povrch som po tejto dobe potrela studenou vodou a vložila som ho do trúby piecť.
  11. Chlieb som piekla v trúbe predohriatej na 230 stupňov 15 minút. Kto chce tmavšiu kôrku, pečie 20 minút. Po tejto dobe som teplotu znížila na 190 stupňov a piekla som ho ešte 30 minút. Chlieb som vybrala, potrela som ho znovu studenou vodou, dala na mriežku a nechala som ho vychladnúť. Správne upečený chlieb má dutý,bubienkový poklop.
  12. Po vychladnutí som chlieb rozkrojila. Nakrájaný chlieb sa dá zmraziť a vždy je po ruke ako čerstvý.