Domáci zemiakový chlieb
Domáci chlebík (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Na vianočnom stole nebude
chýbať táto, dobrota. Za málo
peňazí, veľká dobrota.
50 minút príprava |
75 minút na 250/190 °C |
Postup
- Pripravme si ingrediencie.
- Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, nalejeme 1,5 dcl vlažnej vody, rozdrobime droždie a necháme nakysnúť asi tak 20-25 minút. Potom pridáme soľ, rascu, nastrúhane zemiaky.
- Všetky suroviny zmiešame, postupne pridávame vlažnú vodu asi 0,4 dcl. Cesto miesime, aby bolo hladké, nie riedke. Rukou vymiesime cesto, ktoré môžeme preložiť do mixéra a miesime aspoň 10 minút.
- Cesto prenesieme späť do misy a necháme kysnúť na teplom mieste 60-70 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukou dobre premiesime. Pekáč vymastíme maslom, preložíme cesto, ktoré sme vypracovali do tvaru chleba. Necháme podkysnúť asi 20-25 minút.
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov, pečieme 15 minút, nasledovne stiahneme teplotu na 190 stupňov a pečieme 60 minút. Po upečení chlebík potrieme ešte za horúca zľahka vodou.
- Preložíme na mriežku vychladnúť a zakryjeme utierkou. Dobrú chuť.