Domáci zemiakový chlieb

Domáci chlebík (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Na vianočnom stole nebude chýbať táto, dobrota. Za málo peňazí, veľká dobrota.

50 minút
príprava
75 minút
na 250/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravme si ingrediencie.
  2. Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, nalejeme 1,5 dcl vlažnej vody, rozdrobime droždie a necháme nakysnúť asi tak 20-25 minút. Potom pridáme soľ, rascu, nastrúhane zemiaky.
  3. Všetky suroviny zmiešame, postupne pridávame vlažnú vodu asi 0,4 dcl. Cesto miesime, aby bolo hladké, nie riedke. Rukou vymiesime cesto, ktoré môžeme preložiť do mixéra a miesime aspoň 10 minút.
  4. Cesto prenesieme späť do misy a necháme kysnúť na teplom mieste 60-70 minút.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukou dobre premiesime. Pekáč vymastíme maslom, preložíme cesto, ktoré sme vypracovali do tvaru chleba. Necháme podkysnúť asi 20-25 minút.
  6. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, pečieme 15 minút, nasledovne stiahneme teplotu na 190 stupňov a pečieme 60 minút. Po upečení chlebík potrieme ešte za horúca zľahka vodou.
  7. Preložíme na mriežku vychladnúť a zakryjeme utierkou. Dobrú chuť.