Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou fotorecept
Foto: alexdidi
K vytvoreniu tohto receptu som sa inšpirovala pred mnohými rokmi v Medzinárodnej kuchárskej knihe.Odvtedy prešiel niekoľkými vylepšeniami a v tejto konečnej verzii je najobľúbenejším Zobraziť celý popisK vytvoreniu tohto receptu som sa inšpirovala pred mnohými rokmi v Medzinárodnej kuchárskej knihe.Odvtedy prešiel niekoľkými vylepšeniami a v tejto konečnej verzii je najobľúbenejším jedlom môjho manžela, dcéry i vnuka. Príprava je trochu náročnejšia, zdĺhavejšia, ale výsledok je pohladením nielen zraku, ale i bruška...
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
3 ks |
|
podľa potreby asi 200 ml |
|
2 PL |
|
|
|
PLNKA: | |
250 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
|
|
|
OMÁČKA: | |
140 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks |
|
2 ks |
|
asi 2 ČL |
|
|
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
|
|
DOKONČENIE: | |
50 g |
|
|
Postup
-
1
Múku si preosejeme na dosku, v strede urobíme jamku, pridáme vajíčka, soľ, olej a pridávaním vody zo začiatku pomocou noža, potom rukou urobíme tuhšie cesto, prikryjeme miskou a necháme odpočívať asi 1/2 hodiny.Zatiaľ si pripravíme plnku:zomelieme si mäso, na oleji podusíme na drobno pokrájanú šalotku a cesnak.pridáme k mäsu aj s vajíčkom, osolíme, okoreníme. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2mm, vykrajovačkou s priemerom 4,5cm vykrajujeme krúžky na ktoré navlhčenými rukami dávame guličky plnky s priemerom 1cm.
-
2
Kolieska preložíme na polovicu, okraje dore pritlačíme prstami a konce vzniknutého polkruhu otočíme okolo prsta a spojíme zatlačením.
-
3
Takto vyzerajú hotové torteliny:
-
4
Pripravené torteliny varíme miernym varom v osolenej vode asi 10´, občas premiešame.
-
5
Uvarené torteliny vyberieme dierovanou naberačou do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.Postupne uvaríme všetky torteliny a udržujeme teplé napr. v rúre. Na paradajkovú omáčku si v menšom hrnci roztopíme olej a maslo, pridáme múku a osmažíme.Pridáme studenú vodu, paradajkový pretlak, soľ, cukor, čierne i nové korenie, bobkový list, celú šalotku,premiešame a povaríme asi 15´. Hotovú omáčku prepasírujeme a prípadne dochutíme cukrom, octom, soľou.
- 6
Torteliny podávame na ohriatom tanieri poliate omáčkou, posypané parmezánom a bazalkou. Ak sa odhodláte k príprave tohto pomerne náročného jedla, tak držím všetky palce a prajem ...DOBRÚ CHUŤ!
- 6
a zmrazovat mozete vsetky cestoviny, ja vzdy robim z viacej davok, zmrazim v jednom rade na tacke, oprasim dobre z muky a dam do sackov a je to v pohode. varit ako hovori Tinca.