Foto: pusta
Tento recept som videla na TV - paprika, pripravoval ho šéfkuchár Zoltán Magos, odborník pre taliansku kuchyňu. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci, Zobraziť celý popisTento recept som videla na TV - paprika, pripravoval ho šéfkuchár Zoltán Magos, odborník pre taliansku kuchyňu. Postup je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci, tie drahé hotové z obchodu sa k nim nedajú prirovnať. V pôvodnom recepte sa používa strojček na cestoviny, ja ho nemám, ale mám dve ruky, tak som sa do toho dala, polovicu sme mali na obed a polovicu som usušila do zásoby. Odporúčam si tagliatelle pripraviť doma - rýchle, jednoduché, kvalitné, vlastné a najmä chutné.
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Odfotila som taliansku múku semolina durum bio, neskôr pridám do linku semolinu durum múku, ktorú zatiaľ predávajú len v metre za 0,71 centov za 900 gramov, jedna milá varecháčka @havino, zistila, že od septembra bude možné ju kúpiť už aj v predajniach tesco a jednoty.
-
2
Do misy som dala múku semolina durum, rozklepla som 2 vajcia. Kurkuma je môj vlastný nápad - asi 1/4 CL, cestoviny majú potom krásnu žltú farbu. Kto nechce, nemusí dať. Soľ sa nepridáva, aby sa cestoviny zbytočne nevysušili a nestvrdli.
-
3
Všetko som rukami premiešala, vody som potrebovala naozaj len veľmi málo, menej ako 50 ml, množstvo potreby vody závisí od veľkosti vajec, ak sú veľké, tak ani nie je treba. Vymiesila som tuhé cesto do tvaru guľky asi 7 - 8 minút. V TV paprika sa bod č. 1 a č. 2 robil v kuchynskom robote, ked sa všetko spojilo na cesto, tak sa ešte na doske premiesilo rukou. Mne odpadlo umývanie robota a čistenie strojčeka na cestoviny, lebo som všetko spravila ručne.
-
4
Cesto som položila na potravinovú fresh fóliu...
-
5
...a dobre zabalila. Zabalené cesto som odložila odpočívať do chladničky na 1 hodinu. Toto je veľmi dôležité, aby sa dalo ľahko rozvaľkať.
-
6
Cesto som prekrojila na polovicu, druhú časť som odložila zabalenú do fólie späť do chladničky, kým som pracovala s prvou polovicou.
-
7
V TV paprika cesto rozvaľkal šéfkuchár pomocou strojčeka na cestoviny na stupni č. 1 po predchádzajúcom pokrájaní na pásy. Ja som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 mm, s cestom sa vynikajúco pracuje, oveľa ľahšie ako z bežnej múky, takmer netreba podsypávať múkou, viac-menej som podsypávala len ľahúčko, skôr zo zvyku.
-
8
Rozvaľkané cesro som trošku posypala múkou, aby sa po stočení do závinu nezlepilo.
-
9
Závin cesta som pokrájala ostrým nožom na kolieska asi 1 cm široké, viac netreba, lebo pri varení dosť zväčšia svoj objem.
-
10
Klbká cesta som poukladala na dosku, ktorú som tiež pomúčila len zľahka. V týchto klbkách treba nechať cesto sušiť asi 1 hodinu, než sa tagliatelle rozhodneme variť, na uskladnenie do zásoby o niečo dlhšie.
-
11
Ja som klbká cesta rozobrala a tak som ich sušila, avšak druhú polovicu som už nechala sušiť v klbkách a usušené som ich odložila do uzavierateľnej suchej čistej sklenenej nádoby. Čerstvo pripravené tagliatelle som varila vo vriacej osolenej vode len 3 - 4 minúty, čo je podstatne menej, ako u kupovaných.
-
12
Tu mám usušené tagliatelle, výhodou vlastných cestovín je aj to, že viete, čo ste do nich dali. Môžete ich pokrájať na rezance, kocky alebo iné tvary. Ak len jedenkrát skúsite, už nikdy nebudete chcieť kupované.
www.mlynsladkovicovo.sk/produkty.html...
Inac,aka je to muka semolina durum,nieco podobne hrubej?Tu u nas kupim maximalne hladku,do ktorej obcas pridam krupicu(ak mam prave doma),ale inac robim vsetko z hladkej(-:pekny vecer(-:
strojček na cestoviny je šikovná vecička, je dobré mať ho aj doma, ale podmienkou to nie je. :-))))
ja z našej múky na domáce cestoviny používam našu polohrubú, iní radšej hrubú múku alebo miešajú tieto dve v určitom pomere. O talianskej múke semoline viem, že sa vyrába približne 5 druhov a medzi nimi i hladká 00 a špeciálne múka na cestoviny.
hej, je dosť žltá, cestoviny len zo semoliny majú skôr farbu do svetlo-hneda - taká farba podobná bielej káve, ale ja som kurkumu pridala nielen k vôli farbe, má aj iné vynikajúce vlatnosti.
dakujem ti za pekný komentár janka a ešte viac za krásne foto, ktoré si pridala.
včera som ich robila tiež s hubami, ale bez omáčky :-))))
všetko zo semoliny je naozaj veľmi chutné.
ako vidím, aj ty, aj ja sme tu akési priekopníčky v príprave rôznych dobrôt zo semoliny :-)))
kiež by tá vynikajúca múka bola aj bežne v obchodoch, neviem sa dočkať toho septembra, o ktorom si písala, tánička milá :-)))
dakujem ti za nádherné foto, ktoré si pridala.
nie som si istá, či aj halušky sa robia zo semoliny, ale prečo nie?
na túrós csusza z pollohrubej múky sa chystám a to s domácou údenou slaninkou - to bude baštička :P
len ty pekne oprobuj domáce cestoviny zo semoliny a budeš spievať chvály, ako my, čo sme už vyskúšali.
potom poprosím, daj vedieť, ako chutili...
dakujem za pekné hodnotenie.
príprava domácich cestovín nezaberie veľa času, len niekoľko minút. kým preschnú, môžeš robiť doma čokoľvek iné, čo ti treba urobiť. ak máš aj strojček na cestoviny, tak je to úplná malina. uvaria sa len za 3-4 minúty, okrem toho sa dajú pripraviť do zásoby.
poviem ti, že ak raz ochutnáš tie domáce a dokonca vlastné a vieš, čo v nich je, nikdy viac nebudeš chcieť tie z obchodu, lebo domáce sú domáce, šetria nielen čas, aj peňaženku.
dakujem za pochvalu.
múka semolina durum sa vyrába z tvrdej pšenice špeciálnym mletím, jej pomleté zrnká sú asi veľkosti krupice, má žltkavú farbu. z tejto tvrdej pšenice sa špeciálnym mletím vyrába aj kuskus a iné.
s touto múkou sa stretneš najčastejšie napr. v Taliansku, je známych minimálne 5 rôznych druhov - nazýva sa farina, je aj špeciálne len na cestoviny. Nájdeš ju aj inde v zahraničí, napr. vo Švajčiarsku, v Austrálii, Holandsku ale aj inde.
po mojej skúsenosti s ňou odporúčam zohnať si ju.
dakujem ti za perfektné a krásne zhodnotenie mojej práce.
teší ma to a prajem ti krásny slnečný deň vo Valencii.
dakujem za tvoj názor
úprimne ťa obdivujem, klobúk dolu.
dakujem za uznanie.
dakujem vám.
Ďakujem pekný deň.
dakujem za pochvalu.
tie do zásoby, pravdaže, dlhšie. píšem o tom v bode č.10 v postupe.
dakujem za krásnu pochvalu.
aj tebe prajem pekný deň.