Domáce rožky

polovnicka - fotkapolovnicka, 23. februára 2013

Suroviny

250 ml
štipka
1 ČL
3 PL
2 ks
500 g
1,5 lyžičky




Postup

  1. 1

    Aby ste boli v obraze.buď 1,5 lyžičky droždia alebo necelá polka.. :-) ja som odrezala.. Po vykysnutí cesto prepracujeme na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na 15 bochníkov, ktoré necháme cca 10 minút odpočívať. Pomocou valčeka vyvaľkáme elipsové placky. Ľavou rukou uchopíme spodnú časť okraja placky a pravou dlaňou stlačíme vrchný okraj placky do tvaru rohlíka. Pri vinutí poťahujeme ľavou rukou smerom dolu. Po zamotaní mierne pováľame.

  2. 2

    Alebo rozdelíme na 4 časti. Všetky rozvaľkáme do kruhu a vykrojíme trojuholníky. Vrchné cípy zahneme k sebe a motáme smerom k cípu. Po zamotaní mierne pováľame. To robíme aj pri plnených rožkoch, Vrchný cíp prekryjeme náplňou a tak nám náplň nevytečie.

  3. 3

    Vkladáme koncom dole, aby sa neotvorili. Dáme ich na silikónovú podložku alebo pečiaci papier. A necháme kysnúť 30-40 minút. Potrieme vajíčkom alebo len žĺtkom, mliekom, či vodou. Môžeme posypať semienkami alebo hrubou soľou. Pečieme pri 220´C cca 10 minút, potom stiahneme na 170´C a dopečieme, až majú zlatú farbu. Hotové rožky hneď preložíme na mriežku.

    Domáce rožky - obrázok 3

Diskusia k receptu

lasocka
vyzeraju pekne...už som piekla z Varechy rožne rožky boli chutne, no moja dcera chce " tie z obchodu" tak sa musim naučiť piecť take rožky aby tak vyzerali:) vyskušam...
jozka2
mas ich ako od pekara dufam,ze su aj take chutne.
viera1
@lasocka daj vodu miesto mlieka a uvidíš,či nebudú chuťovo bližšie tým z obchodu.
iva63
veľmi vydarené rožky-:) určite aj chutné
ywett
krásne sa ti vydarili, tiež najradšej pečivo pečiem doma :-)
polovnicka
@gordonko stojí to za to.poobede upečené a večer ostali tri rožky z 15-tich.práve pečiem chleba na ráno,nakolko z troch rožkoch sa štyria nenajeme. :-)
slivocka72
...práve som ich dopiekla, sú výborné, robila som ich s mliekom /vôbec nie sú koláčoidné/ a potierala bielkom....ďakujem za výborný receptík
polovnicka
@slivocka72 ani mne sa tak nezdajú..sú super..a dnes ešte dve čo ostali,tak som urobila vo vajíčku na raňajky..no nieje nič lepšieho..a s bielkom sú asi krajšie.ja som ich nemala so žĺtkom potierať..niesú esteticky pekné ;-) ale výborné
polovnicka
@slivocka72 ja som ešte zabudla..že by som zmenila trošku ten recept..nedelila by som až na 15 rožkov..lebo sú maličké..dala by som na 10-8 možno.. :-)
mistisa
vyzeraju perfektne akurat sa na ne chystam :-) :-) kočky myslíte že by sa dali nejak predpiecť a zamraziť? chcela by som si urobit viac a zamraziť a postupne vyberaˇa dopiecť ako su tie mrazene v obchodoch :-) len neviem či sa to dá robila to niektora už?
viera1
@mistisa to je iná technológia,to doma nedosiahneš,ale upeč ich a hotové vychladnuté ich zamraz,nie je problém.
ali7783
akurat som ich dopiekla, recept je super, vsetko sa vydarilo :) a chutia vyborne
bludnyholandan
tak rozky niesu ako normalne rozky na ktore som zvyknuty ale su tuhsie ...... takze priemer........ budem skusat iny recept tieto su na 3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia