Domáca majonéza podľa receptu od Astheart fotorecept
Foto: marianne
Patrí Ti moje veľké ĎAKUJEM Astheart,je absolútne špicová,tuhá ako remeň a konečne som našla majonézu,ktorú som hľadala.Odporcovia oliváku,vymenia za klasiku,ktorú maju radi...
1 a 3/4 šálky
porcia
porcia
15 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
V miske nad parou vyšľaháme žľtky,citron.šťavu a vodu,dokiaľ nezhustne tak,že pokryje zadnú stranu lyžice.
-
2
Za neustáleho miešania rýchlo presunieme misku do nádoby s ľadovou vodou a miešame kým nevychladne.
-
3
Potom ju preložíme do mixéra (ja som šľahala ručným šľahačom) pridáme soľ,korenie.
-
4
Mixujeme a po tenkých pramienkoch pridávame olivový olej.Dala som ale 3/4 šálky.Nabudúce skúsim pridať celú.
-
5
Hotovú majonézu zakrytú viečkom,môžeme v chadničke skladovať až 7 dní.
Vdaka vam obom za recept - @astheard za napad a tebe za vyskusanie a predvedenie.
a porovnám.....
množstvo oleja, ktoré spotrebuješ pri výrobe majonézy závisí od viacerých faktorov:
1. staršie žĺtky majú vyššiu spotrebu oleja a naopak.
2. závisí od množstva octa alebo citrónovej šťavy, ktorou majonézu riediš.
3. závisí od veľkosti žĺtkov, ktoré použiješ.
4. od toho, aké množstvo oleja sú žĺtky schopné do seba prijať.
len veľmi orientačne priemerná spotreba oleja na 2 žĺtky sa pohybuje v množstve cca 300 g.
Prajem všetkým varecháčkám všetko iba to najlepšie do nového roku 2014, samozrejme i varecháčom...
Možno že Ti tento návod pomôže
1. zaručene čerstvé žltky
2. dokonale oddelené žltky od bielkov
3. najlepšie je ich dať do misky s guľatým dnom
4, teplota misky, žltkov, oleja, šľahača /varešky, lyžice/ majú mať približne rovnakú teplotu - izbovú teplotu.
5.olej sa najprv pridáva po kvapkách, ak sa zapracuje do žltkov, potom už neskôr tenkým prúdom, ak sa zapracuje aj toto do žltkov, môže sa pridávať smelšie.
6. Ak je už majonéza hustá ako "knedlík", zriedi sa citrónovou šťavou na požadovanú hustotu. - tzv. majonézová hmota č.1
7. znovu sa pridáva olej po kvapkách,potom tenkým prúdom, až znovu vznikne hustý "knedlík", nariedi sa do požadovanej konzistencie citronovou šťavou - majonézová hmota č.2
8. Ak sa niečo z predchádzajúcich bodov nedodrží, je to príčina zrazenej majonézy. /riedka/
Náprava zrazenej majonézy:
1. k čerstvému žltku v novej miske sa pridá 1 CL zrazenej majonézy, ked sa spojí, pridá sa dalšia CL tejto majonézy, až kým sa všetka zrazená majonéza nespotrebuje.
2. potom sa pokračuje už v pridávaní oleja postupom popísaným vyššie.
dúfam, že som pomohla :-)
prajem všetkým milým varecháčkám a milým varecháčom
veselého Silvestra a šťastný Nový rok 2014, zdar vo varení
a
dakujem za spoločne strávené chvíle, nech sa vám darí vo všetkom!!!
aj ja prajem s láskou úprimne z čistého srdca tebe, tvojim drahým a blízkym veselého Silvestra, v roku 2014 nielen úspešné varenie, ale aj veľa dobrých ľudí kolo teba, pevné zdravie, pohodu, hlavne spokojnosť, hrejivú lásku v srdci, mier v duši, veselú myseľ, kopu veľkých i malých úspešných drobností a všetko, čo ťa spraví skutočne šťastnou :-)))))
A chuťovo tiež nebola najlepšia. Kyslá.
No škoda.
Nakoniec priateľ vymiešal ručne z jedného žĺtka a v poho...
Ahoj.
Pises,ze pomalsim tempom to fungovalo.Skus majonezu miesat s minimalnym tempom a pridavaj citronovu stavu po castiach.Olejom a zltkom regulujeme hustotu produktu.Ked sa ti zda kyslejsia pridaj menej octa,alebo v tomto pripade citronovu stavu.Mozes potom chut doladit v konecnej faze aj praskovym cukrom.