Domáca maďarská saláma - najstaršia klasická verzia

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z Madarska a pripravuje sa najčastejšie na zabíjačkách. Táto saláma sa mi zdá chuťovo veľmi dobrá a je to jej najstaršia známa verzia. Osobne nemám možnosť jej výroby, ale vkladám recept pre tých, čo tú možnosť majú.

360 minút
príprava

Postup

  1. Mäso dôkladne zbavíme prípadných kostí, šliach, chrupaviek, ciev, blán a kože.Okrem bravčového pliecka môžemeešte použi bravčové stehno. Očistené mäso pokrájame na primerané pruhy.
  2. Pruhy mäsa zomelieme na kotúči č. 10 alebo na č.12 do väčšej vhodnej nádoby. Dôkladne zmiešame so všetkými koreninami a dbáme,, aby boli koreniny v mäse všade rovnomerne. Jeden koniec čreva natiahneme na plnič a uviažeme ho na tesno na veľkosť plničového konca. Salámovú náplň plníme do čreva naozaj na tesno, aby tam nezostal žiaden vzduch, došlo by ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu.
  3. Naplnené salámy údime 4 dni studeným dymom. Hotové salámy uskladňujeme na dobre vetranom chladnom mieste. Pri dodržaní podmienok prípravy a uskladnenia, saláma vydží v stave na konzum 7-8 mesiacov. Skôr, než by zo salámy začal kvapkať tuk, každú jednotlivo zabalíme do alobalu a dáme zmraiť do mrazničky. Po vybratí z mrazničky možno tieto tzv."marcové salámy" konzumovať hoci aj do septembra.3