Domáca maďarská saláma - najstaršia klasická verzia
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z Madarska a pripravuje sa najčastejšie na zabíjačkách. Táto saláma sa mi zdá chuťovo veľmi dobrá a je to jej najstaršia známa verzia. Osobne nemám možnosť jej výroby, ale vkladám recept pre tých, čo tú možnosť majú.
Postup
- Mäso dôkladne zbavíme prípadných kostí, šliach, chrupaviek, ciev, blán a kože.Okrem bravčového pliecka môžemeešte použi bravčové stehno. Očistené mäso pokrájame na primerané pruhy.
- Pruhy mäsa zomelieme na kotúči č. 10 alebo na č.12 do väčšej vhodnej nádoby. Dôkladne zmiešame so všetkými koreninami a dbáme,, aby boli koreniny v mäse všade rovnomerne. Jeden koniec čreva natiahneme na plnič a uviažeme ho na tesno na veľkosť plničového konca. Salámovú náplň plníme do čreva naozaj na tesno, aby tam nezostal žiaden vzduch, došlo by ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu.
- Naplnené salámy údime 4 dni studeným dymom. Hotové salámy uskladňujeme na dobre vetranom chladnom mieste. Pri dodržaní podmienok prípravy a uskladnenia, saláma vydží v stave na konzum 7-8 mesiacov. Skôr, než by zo salámy začal kvapkať tuk, každú jednotlivo zabalíme do alobalu a dáme zmraiť do mrazničky. Po vybratí z mrazničky možno tieto tzv."marcové salámy" konzumovať hoci aj do septembra.3