Domáca klobása (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchý.

120 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso som poumýval vo vlažnej vode a bôčik som zbavil kosti.
  2. Mäso pokrájame na kocky.
  3. Pomelieme si cesnak na jemno.Priemer dierok v sitku by mal byť 3mm- 5mm.
  4. Cesnak vytlačíme z mlynčeka kúskami mäsa a následne si vymeníme sitko za väčšie resp.za 8mm - 10mm.
  5. Mäso pokrájané na kocky premiešame soľou a koreninami.Pokropíme vínom aby sa nám lahšie dielo premiešavalo a skorej vstrebalo do mäsa.No víno nemusí byť.Keďže som abstinent víno by som bol doma zbytočne hľadal.Jednoducho som ho nahradil studenou pitnou vodou.Recept mám vlastne od jedného solídneho pána ku ktorému som chodil dlhodobo porážať ošípané.On to robil tak,že pomletý cesnak pomiešal s kvalitným bielim vínom a touto zmesou potom polial koreniny už nasypané na mäse.
  6. Takto premiešané kocky mäsa som potom pomlel na mlynčeku.Potom som pomleté mäso vložil do väčšej nádoby a ešte som ho zľahka premiešal.
  7. Tenké bravčové črevá si poumývame od soli a prepláchneme aj ich vnútrajšok.Použil som črevá kalibru 32/34.
  8. Črervá si dáme do nádoby s vlažnou vodou aby sa nám nezahrčkali.Ak by sa nám črevo predsa len lepilo o rúrku nadievačky môžme si pomocou dvoch prstov načrieť do čreva vodu a ľavou rukou vlastne tú vodu potom akože ťaháme postupne s toho čreva von.
  9. Plnenie čriev: Dvoma prstami ľavej ruky prichytíme koniec čreva a palcom pravej ruky črevo pribrzďujeme resp.povoľujeme.Črevá musia byť relativne naplnené na pevno no záleží samozrejme na dlžke klobás.Keď ich chceme pretáčať na menšie musia byť narazené slabšie.U nás sa robievajú dlhé klobásy.
  10. Črevo opatrne popostískame naraz palcom a ukazovákom a takto spraviac si miesto na čreve ho pretočíme.
  11. Máte možnosť vidieť už pretočené klobásy.Jednoduchším spôsobom je, keď si črevá vopred porežeme na mieru resp.na dlžku akú chceme mať klobásy.Každopádne sa vyhneme takto aj nežiadúcim vzduchovým bublinám vo vnútri klobás.
  12. Domáce klobásy je trvanlivý mäsový výrobok a mal by sa údiť pri teplote 20 st.C studeným dymom.Maximálna teplota údenia studeným dymom je do 25 st.C.Pracoval som v sro.kde sme mali murovanú udiareň, tam sme tuším dva krát zapekali klobásy horúcim dymom,ale k vôli stratám a o nezáujem o tento druh výrobku sme robievali aj naďalej klasické domáce klobásy.Klobásku ktorú vidíte na obr.č.12 je síce zapekaná resp.upečená v rúre pri 170-180 st.C.cca. 1 h.Želám vám dobrú chuť priateľky a priatelia.