Domáca akože saláma

doman - bez fotkydoman, 15. augusta 2012

Túto úžasnú vec som sa naučil v Chorvátsku. Veľmi mi chutila ibaže výroba trvá min. 12dní.

30 minút
príprava
14 dní v chladničke minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1,5 kg
1 kg
 aj celé




Postup

  1. 1

    Prvá vec ktorú urobíme je, že si pripravíme dve čisté plátené utierky a očistíme panenku od zvyšného tuku. Potom panenku zabalíme do jednej z utierky aby nám vytiahla vodu na povrchu. Inak mäso neumývajte, je to ako špongia, nasaje vodu a neskôr z nej vytečie všetká chuť.

  2. 2

    Na druhú rozloženú utierku nasypeme 750g soli, 500g cukru a premiešame. Panenku vyberieme z utierky a obalíme v bylinkách a v čiernom korení.

  3. 3

    Panenku položíme na utierku so soľou a s cukrom a na vrch nalejeme trošku medu. Na to vysypeme 750g soli a 500g cukru, obalíme utierkou a vložíme do chladničky.

  4. 4

    Takúto pekne zabalenú panenku vložíme na vrch chladničky k stene ( na naj chladnejšie miesto v chladničke) a počkáme 12- 14 dní. Panenku pravidelne kontrolujeme, ak je utierka veľmi mokrá, panenku vyberieme a na utierku položíme ďalšiu utierku. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

askadaniela
škoda, že nie je foto, aspoň hotového výrobku. zvláštny, no zaujímavý recept
2010
Recept je tu dakde na Vareche je to skor susena marinovana sunka , robil som , podla Itala vyborne.




doman
inak moze byt, ja som to videl prvy krat v chorvatsku a len som cumil :O co dakzu vyprodukovat. recepty uplne inak pripravovane ako na slovensku.
letisia
Ital doporučuje najmenej 15 dní marinovať, môžu sa pridať aj iné bylinky, hlavne aby ich bolo veľa a panenka sa posype aj jemne škoricou a kakaom. Robievam, je to výborné.
 vimeo.com/21532852...
doman
ja to robievam takto. Neviem ake je to so skoricou a kakaom ale domaci obcas pokvapu utierku kavou a cervenym vinom. Normalne uvarenou, ciernou kavou a vinom v pomere 1:1. Mne to ale chuti tak, ako som to podal tu :)
letisia
Veď to je dobre, že ti tvoj recept chutí. Ale nevieš ako by ti to chutilo trošku odlišnej úprave. Čo keď ešte lepšie? :-) Netreba sa brániť novým skúsenostiam.
cunes
prave som rozbalil mäsko,jedna basen dal som aj kakao .použil som mäso z orecha 13dni
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia