Dolnozemské zemiaky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. februára 2016

Nečudujem sa, že sa dostali do knižky medzi 100 najlepších maďarských jedál.

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
1 ks
1/4 ks
1 ks
1 ks
1 - 5 ks
cca 5 PL




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som nakrájala na polcentimetrové kolieska, osolila a porozkladala na utierku.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po pár minútach som ich v tej utierke osušila. Zatiaľ som očistila aj ostatné suroviny a pokrájala ich na menšie kúsky - cibuľu nadrobno. Pracovala som v jenskej mise, do ktorej sa potom zmestia aj zemiaky, a na panvici. Na panvicu som naliala trocha oleja a opekala kolieska zemiakov z oboch strán. Opečené som vyložila bokom do misy.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jenskej mise sa zatiaľ opekala cibuľa na lyžici oleja spolu s koreňovou zeleninou. (Tu som zabudla posypať červenou mletou paprikou, ale koniec-koncov ani tam nechýbala) Podľa potreby ju treba podliať malým množstvom vody, osoliť a zakrytú dusiť. Keď bola polomäkká, pridala som papriku a paradajky. U mňa to boli drobné, tak som dala asi 5 či 6.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spolu sa zelenina dodusí do mäkka, kým sa aj všetky zemiaky opečú. Všetko sa urobí skoro naraz. Väčšie množstvo zemiakov odporúčam upiecť v rúre. Čakala som, kým sa šťava spod zeleniny zredukuje, vtedy som pridala zemiaky a plameň vypla.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dôkladnom premiešaní sa môže jedlo podávať. Výborné k chudšiemu mäsu alebo rybe. Ja som so zemiakmi opiekla aj plátky lahôdkového tofu, aby boli aj bielkoviny. Bolo to spolu veľmi chutné.

    Dolnozemské zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
@Kukulienka71 děkuji za receptík - krása nesmírná! Recept ukládám a už se těším na léto - chuť domácích rajčat a paprik v létě je nezaměnitelná.
ampara
Paráda,počkám si na zeleninu,ktorá trochu videla slnko a uvarím. Krásna fotka,ako vždy.
1x vini55
havino
aj mne sa páčia a veľmi, nič podobné som nejedla, už len chutné cherry paradajky kúpiť, paradajky celkovo v zime obchádzam
kukulienka71
Ďakujem, Izka, Táni, tieto drobné sú pre mňa chuťovo najprijateľnejšie. Dajú sa použiť aj zavárané alebo lečo a len prehriať. Myslím, že aj to by šlo;-) alebo už len počkať pár mesiacov...
terinka55
Toto jedlo sa mi "náramne" páči, SUPER s pochvalou a mňam :-)
popoluska340
Tieto zemiaciky si mi veelmi pacia,dokupim paradajky cherry,a urobim si.Ja bez papriky,tu nemozem kvoli zaludku,ale nahradim cuketou.Uz sa tesim na dobrotu.
remcula
Nádherný zdravý recept!! Už se těším, až vyzkouším :-) 5*
kecemis
Na chvilu sa vzdialim a tu taketo dobroty. A vies co ma prve napadlo? Ja sa totiz so zemiakmi velmi nekamaratim. Nahradit ich kvakou alebo saldkymi zemiakmi. Urcite vyskusam. Vdaka za inspiraciu.
remcula
@Kukulienka71 (10.2.2016 21:41)

Vynikající jídlo a já za něj moooc děkuji!!! Dovolím si přidat foto. Já přidala i kousek brokolice a papriku jsem nepoužívala :-)


1x frezia
kukulienka71
@kecemis , no vidíš, nemáš nikam chodiť:-) kvaku neviem, nejedla som, ale batáty sa tiež hodia. Ja by som bez zemiakov umrela hladom:-(
@remcula , to je ono! si ma potešila nádhernou porciou na fotke, brokolica je tiež výborná. Ďakujem pekne obom
jazinko
Prepáčte, od Dolnozemských zemiakov " krumplí na ťapši" to má dosť ďaleko.