Cviklová polievka
Cviklovica - polievka z cvikly
Autor receptu: dvorka
Minulý rok som uverejnila na Vareche polievku z tekvice, tento rok môj ocko dopestoval krásne veľké cvikly a tak ich postupne zužitkovávam na rôzno. Upiekla som cviklový koláč, robím šalát a uvarila som aj polievku podobnú kapustnici. A je ešte lepšia ako tá z tekvice. Pripomína tak trochu boršč.
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masti som si podusila na pásiky nakrájanú cibuľu do sklovita, pridala som na kolieska nakrájanú klobásu a nechala ešte chvíľu opekať. Zaliala som všetko vriacou vodou a primiešala nahrubo nastrúhanú cviklu. Zemiak som nastrúhala na jemno a vmiešala do polievky. Soľ a korenie podľa chuti. Ja som dala len čierne korenie, mletú papriku, pol čili papričky a za lyžicu paprikovej pomazánky.
- Nechala som polievku pomaly variť asi pol hoďky. Zatiaľ som si spravila mäsové guľky z pomletého hovädzieho a bravčového mäsa zmiešaného s vajíčkom, soľou, korením, strúhanou mrkvou a mletými ovsenými vločkami. Z tejto masy som robila malé fašírky a nakoľko mi ostalo za misku, spotrebovala som zbytok v polievke, ktorej mäso dodalo lepšiu chuť.
- Nakoniec som do polievky priliala šťavu z citróna asi za polievkovú lyžicu a priliala smotanu na varenie. Pomaly som nechala variť ešte 5 minút.
Podávala som s kopčekom kyslej smotany a ja som si dala cottage cheese.