Cuketovo-chlebový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Ďalší do klubu slaných cuketových koláčov. Veľmi jednoduchý, základ tvorí iba chlieb, cuketa
a
syr. Ja som pre spestrenie pridala ďalšie ingrediencie, môžete kombinovať aj inú zeleninu,
bylinky, údeniny, kto čo chce, podľa nálady a podľa chladničky, bude to chutiť stále dobre a
stále inak.
Postup
- Cuketu očistíme (ak je mladá, netreba) a nakrájame na kocky. Tento môj hrnček má pol litra.
- Chlieb pokrájame na kocky a dáme do misy. V mise rozšľaháme vajce, pridáme smotanu (mlieko) a vlažné rozpustené maslo. Polejeme pokrájaný chlieb a jemne premiešame, necháme chvíľu nasiaknuť. Tu už je poliaty, naozaj iba jemne, nie ako na fašírku :)
- Cuketu a všetky ostatné suroviny - nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, kúsok slaninky nakrájanej na kocky, takisto bylinky (dala som bazalku, oregano a tymián), soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný syr (to je to oranžové, mala som plátkový čedar, tak som ho nadrobno nasekala) dáme do misy ,,
- a celú zmes premiešame.
- Pridáme pripravený chlieb a opatrne lyžicou všetko zmiešame. Zmes je skôr sypká, nepremočená, ale tak to má byť. Ak chcete, môžete pridať pár lyžíc oliv. oleja.
- Zapekaciu nádobu vymažeme maslom, navrstvíme hmotu, môžete trochu utľapkať.
- Navrch som pokládla na plátky pokrájanú rajčinu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 30 - 40 minút.
- Potom odkryjeme, posypeme strúhaným syrom alebo pokladieme plátkami mozarelly a dopečieme ešte 5 - 10 minút, kým sa syr roztečie.
- Necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame. Kocky chleba urobili zaujímavý chrumkavý efekt, keď sa pri styku s maslom opiekli ako krutóny. Celý koláč je ľahučký, svieži a šťavnatý, vôbec nie cestový a ťažký. Chutí výborne za tepla aj za studena, samotný alebo s obľúbeným dipom. Tá cuketa potvora sa zase tvári, že tam vôbec nie je :)