Čučoriedkový mrežovník s krupicou

brituska - bez fotkybrituska, 24. februára 2010
Čučoriedkový mrežovník s krupicou
Foto: brituska

Pridávam sem môj prvý recept tohto koláča, lebo sa mi pekne vydaril a sestra mi ho odfotila.

10
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
1 ks
125 g
4 lyžice
1 ks
1 ks
Náplň:
500 g
500 ml
125 g
4 lyžice
2 ks
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Múku a prášok do pečiva dáme na dosku. Pridáme heru, cukor a vanilkový cukor, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme 30 min.v chlade odpočívať. Menší plech, alebo koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie. Z polovice cesta vyvaľkáme plát a dáme na dno formy, alebo plechu. Trocha popicháme vidličkou a predpečieme asi 10 min. v rozohriatej trúbe na 180 stupňov.

  2. 2

    Náplň: Do mlieka nasypeme detskú krupicu a cukor. Pomaly za stáleho miešania uvaríme krupicovú kašu, kroeú varíme asi 3 minuty. Necháme ju troška vychladiť, pridáme žĺtky, citrónovú kôru a vyšľahaný sneh. Premiešame a do tejto kaše prisypeme čučoriedky bez šťavy. Jemne premiešame a túto hmotu rozotrieme na predpečené cesto. Zo zvyšného cesta našúľame pásiky a spravíme na koláč mriežku.

  3. 3

    Pri "jarnom" upratovaní som našla v mrazničke čučoriedky a tak ma napadlo spraviť niečo sladké. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

klaura
Vyzerá dobre. Ja mám ešte v mrazničke černice ... myslíš, že ich môžem použiť? Alebo aj čierne ríbezle?
evas13
Brituška, ten koláčik sa ti vydaril fantastický. Mňam.
používateľ nemá avatar
isa
isa
perfektný koláčik,vyskúšam
brituska
klaura skús to s černicami, tiež by to mohlo byť zaujímavé. Nám chutil, lebo sme mali chut na krupicovú kašu a tá tam je!
cistinka
Chutnala som.....je vynikajúci :-)) Vďaka brituška za ten kúsok, čo si mi poslala ochutnať :-))))
jozefj
jozefj dnes8:57 tesne po hokeji.Škoda že som ho neupiekol včera.Mohol som tu fajnotu jesť počas víťazného zápasu-SVK- Švedsko.
sovka62
Perfektné, ale som smutná, lebo ja by som zabudnuté čučoriedky mohla nájsť tak na regáli v supermakete, u nás nerastú. Ale ak rastú v tých marketoch, tak vyskúšam.
brituska
Ja si myslím sovka, že by sa mohlo dať aj iné ovocie, ktoré by tú krupicovú kašu zafarbilo. Ja som dala viac cukru, lebo čučoriedky neboli sladké. Ale ruky, jazyk a ústa mám modré ešte dnes.
roska
Môj starý otec ma naučil takto robiť mriežku na koláče: Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na ten istý rozmer ako prvú. Radielkom šikmo krájame pásiky asi 1,5 - 2 cm široké. Najprv na plnku ukladáme každý nepárny pásik, tiež vo vzdialenosti 1,5 - 2 cm od seba, potom každý párny, tak aby vznikla mriežka. Nechýba a ani sa nezvýši ani kúsok cesta. Môj starý otec nebol cukrár, ale stolár a veľmi ho bavila geometria.
cinkla
Mnam, ten cucoriedkovy kolac vyzera bajecne a verim, ze aj tak chuti.Ta plnka s krupicou je pre mna nova . Urcite vyskysam ...
bozulka
Brituška ahoj a potom,že nie si doma v kuchyni,určite to bola "pomluva"Ten koláč vyzerá úžasne,Ja som síce ešte jarné upratovanie nerobila,ale v mrazničke čučoriedky mám.Takže v nedeľu bude mať môj najdrahší výborný koláč.
Sovka v Trnave nechodia na jeseň predávať na trhovisko čučoriedky.Ja som nazberala tam.Do Piešťan chodia zo severu každý rok.
bozulka
roska to je výborný nápad s tou stolárskou praxou,ja som robila šúlky a toto bude určite krajšie.Ďakujem za nápad.
roska
Bozulka, tento nápad je výborný na krehké cesto, len škoda, že na štedrák musím aj ja šuľkať valčeky na mriežku.
brituska
Ďakujem vám za radu s tou mriežkou, vyskúšam aj tak, čučoriedky mám ešte 2 litre v mrazničke, musím to minúť. Alebo skúsim niečo iné ak mi sestra poradí a pomôže.
janadelfi
Gratulujem Brituška, koláčik vyzerá veľmi chutne....čučoriedky nemám, ale viem kde zoženiem.....krupicovú kašu milujem a s dcérou si ju robievame hocikedy na večeru...... s masielkom chrumkajúcim kryštálovým cukrom posypanú a kakalkom....
jerica
Super receptík, robievam tiež mrežovník , ale z receptu jablkové pyté.
Mám v mrazáku aj čučoriedky,ale aj aríbezle,určite vyskúšam . krupicová kaša je moje , nie hustá ani riedka , dobre sladká,zbohom štíhla líniia.
cica2
nádherný koláčik a viem že aj výborný:)
coldbery
koláč vyzerá úžasne...vyskúšam , ale tiež iba z černicami...tie mám...:-)))
anina43
už som prečítala i upiekla viacero koláčov z lineckého cesta, tento je však výnimočný práve pre tú krupicovú plnku s čučoriedkami, výborný nápad, ani ja nemám čučoriedky, le vyskúšam s ríbezľami a černicami, ktoré sa ešte v mraziaku nájdu, dik za zaujímavý recept
anina43
a zabudla som ešte podotknúť , nápad ako robiť na koláči mriežky je naozaj výborný, dik
cistinka
Už aby boli čučoriedky, neviem sa dočkať, kedy tento koláčik znovu upečiem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia