Csikos tokány podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Csikos tokány/čikoš tokáň/ je jedným z receptov pána Károlya Gundela, ktorý som vybrala z jeho kuchárskej knihy. Ide o tokáň z bravčového mäsa, ktorý sa pripravuje ako minútka. Podstatou je pokrájanie mäsa na tenké prúžky, dusí sa v paprikovom základe z na jemno pokrájanej cibule, slaninky na tenké prúžky na bravčovej masti, za občasného podliatia horúcou vodou. Nakoniec sa pridá lečo, zahustí sa kyslou smotanou, rozmiešanou s múkou a na záver sa pridá prelisovaný cesnak. Podáva sa s haluškami.
4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút na 100 °C |
Postup
- Károly Gundel: madarské recepty - kuchárska kniha. Prekladala som z nemčiny.
- Suroviny na Csikos tokány.
- Najprv som si pripravila všetky suroviny, pretože ide o minútku, pri varení ktorej treba stáť. Pokrájala som cibuľu na jemno.
- Slaninu som pokrájala na tenké prúžky...
- ...a rovnako aj mäsko, použila som pliecko. Varila som len dve porcie, lebo sme boli iba dvaja.
- Nachystala som si doma zavarené lečo.
- V hrnci som rozpustila masť.
- Na masti som orestovala údenú slaninku a...
- ...cibuľu.
- Pridala som sladkú mletú červenú papriku, nechala som ju rozpustiť, podliala trochou horúcej vody, tento základ som nechala vydusiť na za stálleho miešania znovu na tuk a...
- ...až teraz som pridala do paprikového základu mäsko, po chvíľke restovania som opäť podliala trochou horúcej vody, aby sa neprerušil var a dusila som prikryté na strednom plameni. Dávala som pozor, aby sa nepripálilo, občas som premiešala, ak bolo treba znovu som podliala horúcou vodou, ktorú som mala nachystanú v rýchlovarnej kanvici.
- V kyslej smotane som rozmiešala múku.
- Pridala som lečo, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu s múkou a nechala som ešte prevariť.Celá príprava trvala 15 minút, ak by som použila bravčové karé, postačí 10 minút.
- Podávala som s haluškami. Výsledná šťava má byť redšia ako šťava guláša, má jej byť viac ako u guláša, rozdiel medzi tokáňom a gulášom je práve v tom, že tokáň je minútka a guláš sa dlho varí.