Croquembouche

matahari1974 - fotkamatahari1974, 18. októbra 2012
15 - 20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
160 g
320 g
2 štipky
8 ks
500 ml
Krém:
750 ml
2 - 3 ks
300 g
3 ks
375 g
Karamel:
300 g
5 - 6 KL




Postup

  1. 1

    Cesto: vodu, palmarin a sol dáme zovrieť.Do vriaceho vsypeme múku a miešame až pokým sa nám masa nezačne pekne lesknúť a odlepovať od hrnca. Do teplej masy (aby troška para vyšla) zašľaháme vajíčka po jednom šľahačom. Takto pripravené cesto si dáme do vrecka.Na pekáč si dáme papier na pečenie a nanašame guličky .( vid link) http://www.youtube.com/watch?v=YUQGf0Yhbdc&feature=related

  2. 2

    Krém: z mlieka,pudingu, van.cukru a prašk.cukru si uvaríme hustý puding.Do vlažneho pudingu pridáme maslo a vmiešame ho. Do vychladnutých upečenych guličiek si urobíme s nožikom dierku aby sme ich mohli plniť vanilkovou plnkou ( ja nerobim dierky ja to hned plnim so špicom).

  3. 3

    Karamel: cukor a vodu si dame do hrnca .Nechame vypariť vodu až nam cukor skaramelizuje. Naplnené guličky namačajte do karamelu a ukladajte ich do tvaru pyramídy.POZOR na prsty !!!! Ja som pyramidu len posypala praškovým cukrom ale možete ju ozdobiť karamelovými vlasmi alebo poliať aj roztopenou čokoladou.

Diskusia k receptu

marcy
ak dáš vodu s cukrom,karamel tak skoro neurobíš :))
marcy
P.S dala by som si také chrumkavé,mňáááám
vanilka111
marcy,nesmie sa dať vody do cukru veľa,iba poprskať vodou a potom sa karamel upáli postupne a nespáli sa. ja ho pokropím vodou hneď ako ho dám na sporák..
dajanca
som rada, že to sem niekto dal, už som to počula vraj sa lepšie robí karamel s vodou, len som nevedela ako, tak už viem a ďakujem vyskúšam to... :-)
vanilka111
Teraz som si vsimla,ze v rozpise je na 300g cukru 8-9 pl vody. To sa skor uvari fondan. Ja davam tak 1 kavovu lyzicku a je to akurat :-)


slavka11
Ja co som videla tento dezert v zahranicnych receptoch tak sa to lepi okolo kuzela ktory je potiahnuty alobalom. To len ako inspir ked by to niekto pripadne skusal a nedrzalo by mu to pekne formu. Inak v podstate ide o verziu nasich vencekov kombinovanych s veternikmi naskladanych do pyramidky.
lusinkab
No na to sa ja chystam uz dlhsiu dobu ale este nebola prilezitost :-) s tymto sa da carovat a vykuzlit uzasne kreacie @slavka11 na to je specialna forma a nedava sa na nu alobal aspon co ja viem ale mozno to niektory tak robia.Je to specialne vytvorena forma na tento druh dezertu a mozes to bud obliebat dookola alebo davat rovno do vnutra kuzela co je trosku narocnejsie kedze ked to preklopis tak nevies ci to bude drzat :-) tu je aj link na tu formu  www.divertimenti.co.uk/Bakeware/Baking/croquembouche-mould.htm...
margaretka28
Prepáč, ale ani mne sa to nezdá, neviem si predstaviť, ako sa dá urobiť karamel, ked dáš vodu súčastne s cukrom, mohla si dať aj fotopostup, aby sme to videli na vlastné oči a niečo nové sa naučili.
sonulienka
musí tobyť výborné len naozaj škoda,že si nedala fotopostup a aj hlavné foto je veľmi malé.
mojack
Tento recept bol ako vyraďovacia úloha v MasterChef.
Recept mam takyto a chystam sa nan.

CROQUEMBOUCHE

Potrebujeme:
Žĺtkový krém
750 ml mlieko
150 g cukor
100 g vanilkový puding
90 g žĺtka (odporúčame odvážiť cca 5 – 6 vajec)

Odpaľované cesto (Profiterolky)
250 ml mlieko
250 ml voda
210 g maslo
250 g múka
375 g vajcia (odporúčame odvážiť cca 7 – 8 vajec)
1g soľ
Žĺtková šľahačka
500 ml smotana na šľahanie

Karamel
750 g cukor
200 ml voda

Rozohrejte rúru na 200°C.

Postup:
1/3 mlieka zmiešame s krémovým práškom (pudingom) a žĺtkami. Zvyšné mlieko s cukrom privedieme k varu, vmiešame pripravené mlieko a dôkladne povaríme cca 2 minúty. Mali by ste mať cca 1 liter krému. Po uvarení nalejeme na plech, zabalíme fóliou a dáme vychladnúť. Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a privedieme k varu. Keď všetko začne vrieť, hrniec odstavím, pridáme naraz múku, rýchlo premiešame a a vrátime späť na oheň. Miešame dovtedy, kým sa cesto neprestane prichytávať na steny hrnca a vytvorí sa nám guľa. Po dôkladnom prevarení dáme cesto do misy kuchynského robota a miešame tak, aby bolo teplé, ale nepálilo prsty. Potom postupne zašľaháme vajcia a pomaly miešame, kým sa nám nevytvorí hladké cesto – množstvo vajec záleží na hustote cesta. Nemusíte pridávať všetky, alebo naopak, môžete pridať viac, ak bude cesto príliš riedke. Cestom naplníme vrecko a vystrihneme potvor na priemer 1 cm a striekame na plech s papierom na pečenie. Tvoríme guličky s priemerom cca 3 – 4 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 20 minút. Po vychladnutí plníme vanilkovou šľahačkou – v cukrárskom vrecku si urobíme malú dierku. Nikdy neplňte krémom ešte horúce profiterolky. Zatiaľ, čo máme profiterolky v rúre, pripravíme vanilkovú šľahačku. Zo smotany urobíme šľahačku. Vychladnutý žĺtkový krém vymiešame šľahačom do hladka a postupne pomalým miešaním spojíme s ušľahanou šľahačkou. Cukor s vodou dáme do hrnca, premiešame a na miernom ohni necháme cukor (bez miešania!!!) roztaviť na karamel. Hneď ako získa svetlo-zlatohnedú farbu, stiahneme z ohňa a hrniec opatrne vložíme do drezu napusteného studenou vodou. Tým sa karamel schladí a zabráni sa prepáleniu. Naplnené profiterolky opatrne namáčame do karamelu a skladáme z nich Croquembouche, dezert v tvare kužeľa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia