Crème brûlée fotorecept

janger - fotkajanger, 13. marca 2011
Crème brûlée (fotorecept)
Foto: janger

Na Vianoce som dostala od syna flambovaciu pistol a peknu kucharsku knihu na pripravu roznych smotanovych dezertov. Tak som to dnes konecne pouzila pri Zobraziť celý popisNa Vianoce som dostala od syna flambovaciu pistol a peknu kucharsku knihu na pripravu roznych smotanovych dezertov. Tak som to dnes konecne pouzila pri priprave tejto maskrty.

4
porcie

Suroviny

400 ml
5 ks
65 g
1 ks
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do hrnca dame smotanu, vyskrabkany obsah vanilkoveho struku a vyskrabkany struk. Dame to na slabom ohni zohrievat.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhej misky (hrnca) dame zltky a cukor.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trosku to zamiesame. Netreba dlho.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked sa smotana zacina varit, tak ju odstavime z ohna. Precedime do vymiesanych zltkov. Robime to opatrne. Najprv primiesame len trosku, aby sa zltky nezrazili. Az potom prilievame dalej. A zase netreba dlho miesat, aby sa nam nespravila pena.

  5. 5

    Nalejeme to do zapekacich misiek. Ak je na povrchu pena z miesania, alebo bublinky, tak ich odstranime. Bud kuchynskym papierikom. Alebo aj pomocou flambovacej pistole nam bublinky okamzite zmiznu. Potom dame misky do vacsej nadoby (alebo pekaca) a nalejeme do tej nadoby horucu vodu, aby siahala asi do 2/3 zapekacich misiek. Davame pozor, aby sa voda nedostala do kremu.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame to do rozohriatej rury. V niektorych receptoch je udana teplota 100 stupnov, v niektorych vyssia. Ja som sa snazila pridrzat receptu, kde bola uvedena teplota 100 stupnov. Ale vobec mi to nehustlo. Tak som zvysila teplotu na 125 a postupne az150 stupnov, a tak to potom uz hustlo jedna radost. Treba to kontrolovat. Ak je to este take vodove, tak treba nechat piect dlhsie. Potom to vyberieme z rury.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechame vychladit. Treba dat na par hodin do chladnicky. Moze sa pripravit aj den vopred. A az pred podavanim pokracovat.

  8. 8

    Studeny krem posypeme cukrom. Okraje misky utrieme. Ja som pouzila bledohnedy jemny krystalovy cukor. Vyskusala som viacere druhy cukru, ale tento sa mi pacil najviac. Aj biely jemny krystalovy bol dobry, pri trstinovom sa mi zdalo, ze sa velmi rychlo pripalil.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A potom vezmeme flambovaciu pistol.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A zacneme palit cukor.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokracujeme, az kym mame peknu chrumkavu korocku.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A potom mozeme este chvilku pockat, kym sa to ochladi. A ked nevydrzite (tak ako aj my), tak mozete papat hned. Mnam.

    Crème brûlée (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tip 1: Vhodnejsie su take nizsie a sirsie misky, lebo potom mame viac tej chrumkavej vrstvy ;-). Ale kedze take mam len dve, pouzila som tieto. Tip 2: Ak nemame flambovaciu pistol, tak sa to moze dat na par minut tesne pod rozpaleny gril.

Diskusia k receptu

jerica
Jani tak to teda BODUJE !!! :-))) To aj preposielam kamarátke "pošil recept emailom" aby si to vychutnala!!
sandratamer
pištol nemám, všetko ostatné hej... Ešte toto dám a idem na detox, nech to stojí za to... :-DDDD
marianne69
...mnaaaam,v sobotu som to videla robit v telke a tu pistol jednoducho musim kupit...jezisko je este daleko:-)smotanove milujeme..krasa...
janger
Dakujem vam :-). Myslim, ze ak by to niekto chcel robit pod grilom, tak by bol lepsi ten trstinovy cukor. Tak sa mi zdalo, ked som to skusala s pistolou, ze ten sa najrychlejsie topil.
jatanika
tak toto vyzerá super... pod grilom by som mohla skúsiť... zatiaľ uložím do kk...
lucylee
@janger absolútna bomba, pištoľ nemám, tak skúsim pod grilom :) Tentoraz naozaj, nie omylom, naposledy som ugrilovala bábovku, omylom :-)
evusik
mať ešte takú pištoľ, musím pohľadať na internete.... krásne a musí to byť vééééľmi dobré :-)
danculka
Pekné,chutné efektné,evusik,aj ja na to myslím práve teraz...
lubjak
ja uz pistol mam,vyskum ,uz sa tesim,dakujem
babav
Krasne sa ti vydarili !Ukladam si tvoj" dokonaly" recept;-)
frezia68
Gratulujem,ak by som neklikla na výhry,ani neviem o tom peknom recepte.....všetko nestiham :-)))
jerica
@janger Janka,mala som tušáka že ty s Tvojim receptom zaboduješ. GRATULUJEM :-))))
tizian1cat
gratulujem k výhre, ty si iná pistolnícka, moja dcéra by si ta adoptovala,,,:-)))
janger
Dakujem vam strasne moc!!!! Prave som sa vratila z prace a pozeram... kopa mailov v schranke,...take mile prekvapenie! Velmi som sa potesila :-)))!
palokuchki
Janka, blahozelam k vyhre. Ja som tu tento tvoj recept predtym vobec nevidela...
babidka
@janger , blahozelam !!! tento dezert mam velmi rada a tiez ho robim pod grilom ...raz som ho rozpalila trooooosku viac a to ti poviem - spaleny cukor sa neda vyvetrat veeeeeelmi dlho :-) trosku ti zavidim tu pistol ...
janger
Dakujem vam! @babidka , mne sa vcera 'podarilo' spalit v rure maslo! Nieco som piekla, tak reku len na momentik dam maslo do rury, aby mi zmaklo. No....zabudla som, maslo sa mi tam rozlialo a to si vies predstavit ten dym a smrad :-(((. Tiez som dlho vetrala....
cistinka
krásny fotopostup - odskúšané, vynikajúce - doporučujem!
tinca
@janger , veď to je podobná pištoľ mojej, len trošku inej farby. Ja si zase musím kúpiť tie ohňovzdorné misky. Pekný rcp,vyskúšam
lucylee
@jangerka je to najlepsi dezert, aky som jedla za posledne roky. Je uzasne lahodny, kremovy s chrumkajucim karamelom. Sice som dokatovala flambovaciu pistol, ked som palila cukor, ale nevadi, stalo to za to :)
janger
@lucylka , tesim sa! Je to ozaj velmi lahodne. Len mi je luto tej tvojej pistole :-(. Aaaaach. Neda sa viac pouzivat?
lucylee
Ale da, len ja som mala asi silny plamen a flambovala som to kolmo a ten plamen sa mi odrazal od tej misky a cukru a sa mi roztopila jedna strana od ohna. Ta pistol totiz nie je vobec kvalitna evidentne a je cela plastova...ty mas na svojej v okoli trubice odkial vychadza plamen kov, ja tam mam plast. Nasa uzasna Tescoma to absolutne nedomyslela....skusim ju ist reklamovat, ale asi mi to neuznaju, povedia, ze som s nou zle manipulovala. Nastastie nebola az taka zavratne draha...
mimka946
prave som objednala pištol aj s formami :) tešim sa kedy vyskušam
milad
Akurát dnes som robila, je super! No mám problém naplniť flambovaciu pištoľ. Kúpila som ju nedávno v L. Aj s náhradnou náplňou- spray PB. Ani jedna koncovka nepasuje a všetko fučí okolo. Nemáte nejaký dobrý spôsob ako na to? Ja sa tohto Crème brûlée len tak nevzdám.
janger
@milad , v prvom rade dakujem za spravu, som moc rada, ze chuti ☺. Neviem presne, aku pistol mas a ani ako vyzera tvoja naplnova nahrada....ja mam taku kovovu (ako napriklad spray) flasu. Su k tomu tiez rozne nasadky, ale ja ich nepouzivam. Pouzivam len tu "trubicku", ktora je pevne pripojena na tu flasu. A mne treba plnit tu pistol odspodu. Idem to najst a odfotit....
milad
Presne tak, bez tých násad to ako tak ide, no i tak to fučí často mimo.
janger
@Milad (19.2.2016 21:56) , mrzi ma, ze neviem, ako by som ti poradila s tym plnenim...mas tu pistol uzavretu - vypnutu, ked plnis plynom? Ale, ty spominas, ze to fuci mimo, to zrejme tym myslis, mimo toho naplnacieho ventilu...skusim pridat video na youtube...



kucharka
Zostali mi žĺtka ( robila som Pavlovu ) a hladala som recept kde ich využiť... a našla som tento.
Včera pripravené a dnes zjedené, to teda bola pochúťka. Jemný krém a chrumkavá kôrka... mňam, mňam a ešte raz mňam.
Ďakujem za recept.


1x radost
janger
@Kucharka (22.11.2017 23:07)

Dakujem ti za milu spravu, @kucharka. Velmi som rada a tesim sa, ze chutilo. Tiez vdaka aj za fotku. Srdecne pozdravujem :-).