Creme Catalana Guadeloupe

marisee - bez fotkymarisee, 3. marca 2014
Creme Catalana Guadeloupe
Foto: marisee

Tradičný dezert popisovaný už v stredovekých knihách. Smotana, žĺtka, cukor a karamel, dochutený vanilkou, škoricou či citrónovou alebo pomarančovou kôrou.

6-8
porcií
20 minút
príprava
80 minút
na 100 °C

Suroviny

120 g
30 g
600 g
6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Vanilku rozpoľte po dĺžke a so smotanou nechajte zovrieť. Nechajte vychladnúť, následne vanilku vyberte.

  2. 2

    Žĺtky opatrne vymiešajte s cukrom (dávajte pozor, aby sa netvorila pena). Smotanu pomaly vmiešajte do žĺtkovej zmesi.

  3. 3

    Nalejte do zapekacích misiek, vložte do predhriatej rúry na 100°C a pečte cca 80 minút. Obsah by mal byť trasľavý, ani tekutý ani tuhý. Nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.

  4. 4

    Pred podávaním povrch posypte cukrom z Guadeloupe a zapečte plynovým horákom, prípadne pod rozpáleným grilom na karamelovú krustu. Zaujímavú a chutnú alternatívu pripravíte, ak na miesto cukru z Guadeloupe použijete javorový cukor (pozor na zapekanie, rýchlo sa spáli).

    Creme Catalana Guadeloupe - obrázok 4

Diskusia k receptu

sovka62
Poznám, z dovoleniek na na španielskych ostrovoch. Nechýbal ani pri jednom obede, ani pri jednej večeri a veru som ho zakaždým ochutnala, páčil sa mi. Tváril sa trochu ako puding, ale nebol to puding, chuť bola iná.
giussa
nekupuje, predava... @marisee si robi reklamu cez recepty, jedna sa o webovku, nie konkretnu osobu, pozri aj ostatne recepty od nich
aleana
Pozerala som ostatne recepty ale nenasla som kde sa da kupit cukor z Guadeloupe... a keby som dala kokosovy cukor?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia