Couscous - kuskus - príprava

Autor receptu: pusta

Kuskus je vyrábaný z tvrdej pšenice ako krupica. Nazýva sa tiež africkým ľudovým jedlom, používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilninám, iní k cestovinám. Pripravuje sa na sladko ako dezerty a na slano v kombinácii so zeleninou,kedy sa podáva ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako príloha. Pri jeho príprave sa názory na použitie olivového oleja miesto masla rôznia. Jeho príprava má mnoho variant, vybrala som 3 predpisy z Maroka. U nás dostať kuskus kúpiť v Bio obchodoch.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 1 šálka = 250ml I. varianta: - do misy nasypeme 2 šálky kuskusu, osolíme, zalejeme 5 PL masla a jemne prepracujeme dlaňami, aby sa obalilo každé zrnko, prilejeme 3/4 šálky studenej vody, dobre premiešame vidličkou, dáme do sitka, sitko umiestnime nad paru, prikryté necháme nad parou 7 minút prehriať.Vrátime do misy a opäť premiešame s 3 PL masla vidličkou, vrátime do sitka nad paru a zakryjeme pokrievkou. Po 7 minútach vrátime hotový kuskus do misy.
  2. II. varianta:- 2 šálky kuskusu nasypeme do hrnca, zalejeme 3/4 šálkou studenej vody, osolíme a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL masla, dobre premiešame vidličkou, aby sa obalilo každé zrnko kuskusu. Zalejeme 1 šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté stáť 10 minút, aby kuskus nasiakol. Počas tejto doby ešte 2x premiešame vidličkou.
  3. III.varianta: - do zaliatia horúcou vodou je postup identický s II. variantou. Po zaliatí horúcou vodou premiešame a prikryté vložíme do vyhriatej rúry dôjsť na 15 minút. Správne pripravený kuskus je jemný, ľahký, nadýchaný a priamo rozplýva sa na jazyku.