Čokoládový fondant - Lava cake - Lávový koláčik fotorecept
Koncom minulého roku tu bol recept na lávový koláčik, spomínala som pod ním, že mám tiež svoj, overený, ktosi ma tam vyzval, aby som Zobraziť celý popisKoncom minulého roku tu bol recept na lávový koláčik, spomínala som pod ním, že mám tiež svoj, overený, ktosi ma tam vyzval, aby som ho pridala. Nechcela som hneď, nech mu neuberám pozornosť. V sobotu som ho robila znovu, tak tu je teraz, aj s mojimi postrehmi ako ho spraviť tak, aby bol skutočne lávový. Pripravte sa na viac slov, nechcem sa podeliť len o recept, ale hlavne skúsenosti.
porcií
príprava
na 180 °C
Foto: katka78
Postup
-
1
Tento recept mám asi 5-6 rokov, je z nejakej televíznej relácie, kde sa navzájom hostili známi slovenskí kuchári. Skúšala som sa rozpamätať, kto ho tam prezentoval, myslím, že to bol Martin Korbelič, ale ruku do ohňa za to nedám. Koláčik je nenáročný na prípravu, príjemnej čokoládovej chuti, no zaujímavý je hlavne pre ten efekt tečúcej "lávy" po rozkrojení. Aj preto ho rada robievam návštevám, je to taká srandička ku káve, alebo netradičná bodka za dobrým jedlom. Výhodou je, že cesto sa môže pripraviť vopred a koláčik upiecť na čerstvo priamo pred hosťami. Tepelná úprava je krátka, takže si každý rád počká. Ideálne je totiž podávať ho hneď po upečení, vtedy je tam ten efekt tečúcej lávy. Niekedy si ho ľudia mýlia s čokoládovým suflé, ale to je trošku iný dezert.
-
2
Najskôr si maslom vymažem keramické formičky (ramekins), alebo plech na muffiny. Kým som ešte formičky nemala, zvykla som lava cake piecť v plechu na muffiny, dá sa aj v ňom. Rozdiel je len v dĺžke pečenia a pri vyťahovaní hotového koláčika. Z formičky to ide jednoduchšie - preklopením na tanier, z plechu na muffiny ich vyťahujem s pomocou vidličky, opatrne ich ňou podoberiem a vytiahnem. Formičky si teda najskôr vymažem maslom a vysypem kakaom. Odložím ich do chladničky, aby sa zafixovali.
-
3
Čokoládu a maslo roztopím vo vodnom kúpeli a nechám trochu vychladnúť. Stačí len toľko, aby zmes nebola úplne horúca. Čím kvalitnejšia čokoláda, tým lepšie, odporúčam aspoň 70-75%. Dá sa urobiť samozrejme aj z menej kvalitnej, raz som robila aj z 52%, len už nie je tak čokoládovo-čokoládový a tiež vtedy treba ubrať cukru, aby nebol príliš sladký. Pre mňa je už tak sladký dosť.
-
4
Vajcia (4 celé vajcia + 4 žĺtky) a cukor vyšľahám do peny. Bielky ktoré pri tomto recepte nespotrebujem odkladám do mrazničky a neskôr využijem na niečo iné. K žĺtkovej pene postupne primiešam múku a nakoniec aj rozpustenú čokoládu s maslom.
-
5
Z chladničky vyberiem formičky, resp. plech na muffiny a naplním ich zmesou. Plním len asi do 2/3, pri pečení trochu zväčšia objem. Na obrázku je vo forme na muffiny naliate čerstvé cesto hneď po jeho spracovaní.
-
6
Keď vám zostane trocha cesta navyše, môžete ho pokojne odložiť do chladničky a upiecť si čerstvý lava cake neskôr, alebo na ďalší deň, na kvalite mu to neuberie, PRÁVE NAOPAK. Na tomto obrázku je vo formičkách cesto odležané cez noc v chladničke. Je vidieť, že je viac stuhnuté ako čerstvo urobené cesto na predošlom obrázku.
-
7
Pečenie je pri tomto recepte kľúčové - KÚZLO LÁVOVÉHO KOLÁČIKA JE V TOM, VYTIAHNUŤ HO Z RÚRY V SPRÁVNOM ČASE. Stačí minúta navyše a vnútro už nebude tekuté, ale rôsolovité. Stačí ďalšia minúta a z lávového koláča bude obyčajný muffin.
- 8
Koláčiky vkladám do rúry vyhriatej na 180°C a pečiem cca 7-9 minút. POZOR ---> ČAS JE LEN ORIENTAČNÝ, treba si to odsledovať. Nielenže každá rúra pečie inak, odlišný čas pečenia môže byť pre kovový plech na muffiny, iný pre keramické formičky, iná dĺžka bude pri ceste izbovej teploty, iná pri studenom ceste práve vybranom z chladničky. Dĺžku pečenia si treba prispôsobiť podľa svojich individuálnych podmienok.
- 9
Kedy je teda lávový koláčik upečený? Ja ho vyberám vtedy, keď vyzerá, že sa má už len malú chvíľku piecť a bude hotový, tak v skutočnosti je už vtedy hotový akurát :-) Pre orientáciu by vám mohol poslúžiť obrázok nižšie, toto je zhruba tá fáza, kde už je treba mať navlečené rukavice a pomaly otvárať rúru. Koláčik je navrchu ešte akoby trasľavý.
- 10
Pekáč z rúry, aj lava cake z pekáča/formičky vyberám hneď ako je koláčik hotový, stalo sa mi, že som ho nechala vo forme dlhšie a zvyškové teplo z nej ho ešte trochu dopieklo. Namiesto "lávy" už bol rôsol. Síce to nie je žiadna katastrofa, ale ani úplne ono. Hotový lava cake je zvonku upečený, mäkký na dotyk a pekne hnedý od kakaa z formičky. Vnútri je tekutý, "láva" je horúca. Po rozkrojení začne pomaly vytekať.
- 11
Lávový koláčik podávam s vanilkovou zmrzlinou, crème fraîche, drobným ovocím, šľahačkou, alebo kyslou smotánkou.. kto má čo rád, alebo je práve v sezóne dostupné. Keď dáte crème fraîche, alebo smotánku navrch koláčika, postupne bude presakovať dovnútra a "lávu" budete mať neskôr chvíľu aj bielu. Trošku je to vidieť na poslednej fotke. Nepodarilo sa mi všetko zdokumentovať, pri tej rýchlosti prípravy bolo celkom zložité piecť, fotiť aj nakrúcať súčasne. Ale som rada, že sa mi podarilo aspoň jedno krátke video, nech je ten lávový efekt vidieť aj v pohybe.
- 12
Podotýkam, že tento koláčik je pomerne kalorický a sladký, je to ten typ dezertu, z ktorého je jedna porcia akurát dosť. Ja hovorievam, že sa jedia na vychutnávanie, nie na množstvo. Z dávky vyjde cca 14 - 20 ks, podľa toho aké veľké máte formičky. Ak vhodné formičky, ani plech na muffiny nemáte, poslúžia vám aj nižšie šálky, ktoré znesú teplotu v rúre. Uško šálky zároveň dobre poslúži pri vyklápaní. Ak si nie ste istí, či sa vám koláčik podarí, vyskúšajte najskôr z polovičnej, alebo tretinovej dávky a odsledujte si aj potrebný čas pečenia vo vašej rúre.
- 13
Ak sa rozhodnete lávový koláčik vyskúšať, prajem nech sa vám vydarí a chutí. Obavy mať netreba, skutočne to nie je nič zložité.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
S kľudným svedomím by som dala aj viac hviezdičiek ak by to šlo, lebo je to fakt popis, podľa ktorého sa koláč iste podarí. Aj video je fajn, vidieť vytekajúcu "lávu":-))
Piecť ho nebudem, nemám rada polosurové cestá. U nás asi nikto.
Tebe skladám poklonu, podaril sa fakt na jednotku!
@pr íroda ďakujem. Veru, nie je nič ľahšie ako si suroviny rozpočítať a vyskúšať v malej dávke. Ja to robím skoro vždy :-)
@ampara ďakujem :-) Áno, vonkajšok je upečený a jadro len prehriate.
Naughty boy.. @tassiedevil ďakujem aj tebe ;-)
@afataga máš úplnú pravdu, aj na mňa je sladký dosť, ale ja ho vlastne pečiem takmer vždy len pre návštevy a im sú zase moje sladké chute málo. Tak sa prispôsobím, aj tak nezjem viac ako jeden.. alebo dva? :-) A ďakujem :-)
Ďakujem pekne @jujoska :-)
@kukulienka71 ďakujem, úplne to chápem, ja mám zase odstup pri surovom mäse. Inak suflé som zatiaľ nepiekla, ale viem, že veľa ľudí si ich mýli. Možno preto, že sú si vizuálne podobné a aj sa pripravujú v ramekinkách. Suflé je skôr ako čokoládová pena, ale upečená :-)
@gabi2006 ďakujem, vyskúšajte a nech vám chutí! :-)
@luss44 ďakujem a nech ti to tentokrát vyjde! :-) Muffinovú formu vymazať a kakaom vysypať len tam, kde dáš aj cesto, inak ti tie prázdne budú horieť. Ale to iste vieš, to len ja sa učím na vlastnej blbosti ;-)
@mariamka ďakujem, naozaj to nie je nič zložité, jednoducho vytiahneš z rúry nedopečený koláč. Lenže také meno mu nemohli dať, lebo by oňho nikto nestál ;-)
Veru áno @amelie , ďakujem :-)
Ďakujem pekne @babav :-)
zaujal ma tvoj hotový koláčik..tvoj fotopostup..no najviac tvoje nezištné..prajné srdce..si dobrý človek..cítiť to z písmeniek..maj šťastné dni..:-)
Mas moj velky respekt.
@izabella929 , @caterina , @tiginko ďakujem dievčatá aj sa červenám trochu :-)
@radox1 viem a ďakujem :-)
@radost ďakujem pekne za také slová, aj za prianie :-)
@elixir , @zuzanka1367 ďakujem dievčatá zlaté :-)
@mesiar50 ďakujem veľmi pekne :-)
@havino ďakujem pekne, cením si to od vás všetkých. Veru ja tiež tak ako syn piškótové cesto rada nenápadko oliznúť :-). Tak potom by to mohol byť ozaj koláčik preňho ako stvorený, verím, že vám bude chutiť ak vyskúšate :-)
@bubaya ty si ma rozosmiala :-) Veď to je fantastický nápad!!! Ja som za a hneď sa aj k tebe hlásim medzi nezávislých ochutnávačov a rada by som ašpirovala na funkciu stáleho člena :-)
.. a čo tak "kvašna kapusta soup" - kapustnica
či "gruľa tortilas - zemiakové placky
@kremnicky , nie som si istá, čo si chcel povedať, ale obavám sa, že kapustnicu, ani zemiakové placky by pod týmito názvami málokto hľadal. Pri čokoládovom fondante je to skôr naopak.
Pekný deň vám prajem :-)
Ešte som lávový koláč nerobila, ale čokoládu mám veľmi rada, tak by mi určite chutil...už teraz slintám :P
Vďaka aj za video...možno sa niekedy odhodlám spraviť :)