Čokoládovo rumové mesiačiky

klaura - fotkaklaura, 10. apríla 2010
Čokoládovo rumové mesiačiky
Foto: klaura

Sú jednoduché a veľmi dobré, šťavnaté. Mám ich od mojej mamky. Vyskúšajte :)

6-10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
125 g
125 g
125 g
4 ks
Poleva:
300 g
4 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo alebo palmarín, cukor a postrúhanú čokoládu vymiešame do peny. Čokoládu môžeme rozpustiť aj v mikrovlnke. Postupne zašľaháme 4 žĺtka, múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 180 stup. asi 30 min. To je len informačná hodnota, každá gazdinka si svoju rúru pozná ...

  2. 2

    Medzitým su pripravíme polevu. Do misy preosejeme ! práškový cukor a vymiečame so 4 PL rumu na hladký krém. Podľa potreby pomaly po lyžiciach pridávame vlažnú vodu. Nesmie to byť veľmi riedke, aby to z koláčika nestieklo. Pre deti robíme polevu len s vodou, prípadne nejakým sirupom.

  3. 3

    Upečený koláčik ešte horúci polejeme polevou, necháme vychladnúť a okrúhlou formičkou vykrajujeme mesiačiky. Mesiačiky robím rada, pretože nie je žiadny odpad.

Diskusia k receptu

martina34
klaura, ty ešte vládzeš po veľkej noci vypekať? no ja som zas robila chlebovú tortu, akurát chlapi drančia, aby som ju načala, hrozné a potom drž nejakú dietu... :-)
sandratamer
poznám z detstva, nevedeli sme sa ho dojest. Mama nam vzdy nechala v pekaci polozeny pohar a sami sme si vykrajovali. Ale nie taketo pekne ale vacsie, niekedy dokonca cely kruh, polmesiac bol malo :-)
klaura
martinka: ja som si už neraz povedala, že s varechou končím ... hlavne keď sa postavím na váhu ... no ale dá sa to ? :)))
1x hubata
martina34
no dá sa to, musí sa dať, len keby bolo viac tých zdravších receptíkov, ako koláčikov :-))
klaura
sandratamer: aj ja som dnes vykrajovala pohárikom ... asi menším, aby bolo viac ... :) formička mi zmizla ... :)
michsamant
Mesiaciky!! Tak na toto sme sa tesievali k babicke :) Ukladam si a dakujem za pripomenutie. Este aj na fotke vyzeraju rovnako :))
hanina
Aj ja sa pripájam - stále pečiem niečo iné a na tieto z detstva zabúdam.
Vďaka.
kuchticka
klaura, taketo iste mesiacky nesmu chybat u nas na ziadne Vianoce. Teraz som ich piekla i na Velku noc, ale namiesto mesiacikov som vykrajovala kuriatka a polievala citronovou polevou a zdobila farebnymi drobcekmi, aby boli kuriatka kropenate.
bozulka
Tiež moje oblúbené,ale v mojom detstve to boli zákusky svadobné.Už som ich tiež dávno nerobila.Robievala som piškot čokoládový aj biely bez kakaa a polevy som striedala.Výborné ďakujem.
orchidea
Sú krásne, ešte sú aj rovnako vykrojené tak to by sa mne asi nepodarilo ale pokúsim sa, ak sa mi nebude dariť tak by mohli byť aj iné tvary, no nie?
sovka62
Ja som sa ich (čokoládových aj citrónových) čosi narobila, keď boli dcéry malé! Boli pre naozaj vhodné, nezašpinili sa od nich a veľmi im (aj nám) chutili. A už som na ne celkom zabudla, ďakujem za pripomenutie.
reiko
Pripomenuli mi moju babičku. Aj som si poplakala. Ďakujem!
michsamant
Robila som dnes tvoje a babickine mesiaciky :) Urobila som s citronovou polevou, aby to mohli papat deti a ja som si trosku zaspominala na babicku :) Dakujem za receptik.



babidka
@klaura , uz som ich piekla viackrat a su naozaj vyborne !Dakujem za recept . Dnes budu zasa ....:-)
hubata
pre deti namiesto rumovej polevy sa môže dať citrónová, ale neriediť vodou, lebo by stekala. Do polevy kvapnem troška oleja, aby sa lepšie krájala a nepraskala. Natieram ju na ešte vlažný koláč, nezakryjem, aby poleva troška "oschla" a vykrajujem. Tieto rumové mesiačiky mi pripomínajú hody na Záhorí, vtedy sa tiež piekli.
1x h3llka
hubata
Poznáte záhorácky koláč "Deň a noc?" Ten bol tiež dobrý aj na hody, aj na svadby, aj na Vianoce. Odskúšané, lacné, dobré....
1x hubata
josifka
vydrzi tento kolacik do Vianoc ak ho urobim 3 tyzdne pred nimi?
myalab
prosim na aky plech je tento recept, surovin sa mi zda menej, tak predpokladam, ze len na mensi.
dejna42
určite vyskúšam ale dám punčovú polevu, k tomu rumu sa to pýta:-)
3sandra3
určite ich ja pripravím na Vianoce.... veľmi sa mi páčia, musia byť chutné.
cistinka
Ďakujem za super recept, ktorý mi pripomenul moju maminku. Dnes som ich piekla a sú fantastické.
janger
Same starsie receptiky objavujem. Toto vyzera fantasticky dobre.
klaura
Táni, ďakujem ... tiež som si ich opísala z mamkinej receptovej písanky ... prajem krásne sviatky ... :)
snezienka11
/klaura/ ďakujem pekne za recept. Nedávno som sa opýtala maminy , že čo mala najradšej na Vianoce od svojej starej mami, a ona povedala, že Rumové mesiačiky. Dlho som zháňala recept, chcela som ju potešiť. A našla som recept-od teba. :) Aj som ju potešila, spomenula si na tie od starej mamy. Ešte raz vďaka. :)
klaura
@sne žienka11 mrazíky mi chodia po chrbte ... :) veľmi ma teší, že si mojim receptom maminke urobila radosť ... buďme radi, že máme tie naše drahé maminky ... čo by sme si bez nich počali ... však ? ♥
5nana
Ako ich vykrajujete aby nebol odpad ?
klaura
@5nana koliečkom ... koliečko kladiem tak, aby sa mi mesiačik vytvoril ... rad radom, jeden tesne za druhým ... treba skúsiť, uvidíš, keď to budeš robiť ... :)
janci60
Je to skutočne výborný recept, ale na plech treba dvojnásobné množstvo. Ďakujem za recept.
janger
@klaura , chcem poprosit, aky velky plech si pouzila? Idem ich robit, aby som vedela, ktory si mam pripravit :-). Asi na uplne velky, klasicky to je malo?
hubata
Pre deti môžeme urobiť s citrónovou polevou: práškový cukor dobre vymiešame /môžeme mixérom/ s citrónovou šťavou na hladko.... Tieto mesiačiky sa piekli vždy na hody, dali sa upiecť aj dopredu, lebo sú trvanlivé. Tiež patria k našim obľúbeným. Máš ich pekné, musia byť aj veľmi dobré. Vďaka za retro koláčik.
hubata
@Hubata (11.12.2010 17:32)

Veru pamätám si "Deň a noc", uprostred bol ríbezľový lekvár, takže bol pekný aj na pohľad. Tiež som ho dávno nerobila..................
hubata
Mama robievala 2 riadky rumovej polevy pre ožranov a zbytok s citrónovou polevou pre deti. U nás sa piekol na hody a vtedy aj deti mohli sa vrtieť na kolotočoch pripité.....