Čokoládovo-mentolové kolieska

sylviaxxl - fotkasylviaxxl, 25. septembra 2012
Čokoládovo-mentolové kolieska
Foto: sylviaxxl

Keď som recept objavila v nejakom časopise, hneď som ho musela vyskúšať. Čokoláda a mentolová príchuť idú skvelo dokopy, nieje divu, že sa u Zobraziť celý popisKeď som recept objavila v nejakom časopise, hneď som ho musela vyskúšať. Čokoláda a mentolová príchuť idú skvelo dokopy, nieje divu, že sa u nás stali veľmi obľúbenými.

25
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
50 g
2 lyžice
1 ks
150 g
1 štipka
2 lyžice
PLNKA:
125 ml
250 g
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Maslo, cukor, múku, vajíčko, štipku soli a mätový sirup vypracujeme na husté cesto.Sirup som použila tento: http://varecha.pravda.sk/diskusie/matovy-sirup-/2244-forum.html

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto zabalíme do mikroténovej fólie a dáme na hodinku do chladu.

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine cesto vyvaľkáme asi na 3mm a vykrajujeme kolieska.

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°c 6-8 minút

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 4
  5. 5

    Smotanu necháme zovrieť a pridáme za stáleho miešania čokoládu.

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 5
  6. 6

    Do rozpustenej čokolády pridáme mätový sirup.

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 6
  7. 7

    Necháme vychladnúť. Občas premiešame, hmota nesmie veľmi stuhnúť. Ja som ju trošičku premiešala s mixérom. Pozor,nie veľa, aby sa nezrazila. Ak sa Vám hmota zdá bledá, pridajte štipku zeleného farbiva:)

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnuté kolieska potrieme krémom a zlepujeme. V pôvodnom recepte bola čokoládová poleva, ja som nestíhala, tak som ich nechala len takto. ale aj tak boli výborné!!!

    Čokoládovo-mentolové kolieska - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
Tak mätový, alebo mentolový? Mätový nemusím, ale mentolový v kombinácii s čokoládou, to by bolo úžasné!
zmizka
Priznám sa, že som ešte mätový sirup nevidela :( Kde ho kúpim?
sonulienka
krásne a ani ja som nevidela alebo som si nevšimla matový sirup ale recept som si uložila ak dostanem sirup skúsim.
iva78
Áno, tie koláčiky vyzerajú super, aj by som ich vyskúšala urobiť, ale tiež neviem, kde dostanem kúpiť ten mätový sirup.???
domci4
Mám doma mätu :) ako by som ju tam mohla dať? :P Krásne...ak si spravím extrakt? :)
domci4
ja to skúsim asi so salkom :) uvarenym :P
hahaias
zaujímave keksíky, tiež som sa chcela spýtať odkiaľ ten sirup je, ale stačí všetko pekne prečítať a odpovede mám. Vyskúšam ale tiež ma napadlo, že skúsim pomarančový.
mama3chlapov
sú utešené, krásny dizajn, máš u mňa poklonu. Neviem, či by mala u nás úspech mentolová resp. mätová plnka. Ale dá sa nahradiť inou, takže super.
bubuayogi
mata je po latinsky Mentha piperita, odtial su odvodene pridavne mena ako "mentolovy" a" pepermintovy" v zasade by to malo byt vzdy z maty. Keksiky vyzeraju famozne, ukladam - to bude na Vianoce novinka ;)
katie2607
vyzerá to zaujímavo, skúsim veru, a viem si tam predstaviť aj malinový sirup alebo karamelový:-) no ide sa na to..:-)
hubka67
vyzeraju krasne -v Lidli sirup nemajú že vraj ho mali len 1x :-(
sylviaxxl
To je škoda @hubka67 ,skús si mentolové cukríky rozpustiť v troške vodky,alebo liehu.Len rozdrvíš cukríky a miešaš,kým sa vo vodke rozpustia.
katie2607
@sylviaxxl mäty už niet, ako by som ho mohla urobiť? som tehotná, alkohol nemôžem. dá sa aj z cukríkov alebo čaju uvariť?
sylviaxxl
katie2607 z čaju by bol asi slabý vývar.A cukríky neviem ako by si rozpustila.Skús ich rozvariť...Ale keď si urobíš s alkoholom,určite ti tá lyžička neuškodí. Alkohol sa vyparí,nebude tam ani cítiť.
tothka
Toto je presne to čo som hľadala. Mám v chladničke mätový sirup a neviem čo s ním, potrebujem to minúť, takže skúsim upiecť.
huhulienka
koláćiky sú nádherné, chcem vyskúśať na sviatky...prosím akú konkrétnu znaćku bielej čokolády používaš ??? Neviem, ale u mňa vždy biela čokoláda je kameň úrazu, vždy sa mi to nejako "zdrcne", alebo nestuhne .... ďakujem
sylviaxxl
@huhulienka ,ďakujem veľmi pekne.Pri tomto recepte som myslím použila čokoládu z Lídla. Zrazila sa mi zatiaľ len biela čokoláda originál na polevu(peniažková:) Tak nech sa ti podaria..
tigriske
dneska som vyskusala. Moje ani z daleka tak krasne nevyzeraju, ako tvoje sylviaxxl, ale pravda, ze su velmi-velmi chutne. Si si ale ista, ze iba 150 g muky treba? Musela som pridat este dost muky kedze so 150g cesto bolo velmi-velmi makke.
sylviaxxl
@tigriske ,možno som ešte trošku múky pridala,ale snažím sa vždy držať receptu.Ak je cesto mäkké, v chladničke stuhne a potom pri vaľkaní používam menšie kúsky cesta. Alebo volám mame :D
akeber
Recept sa mi páči už ho mám uložený dlhšiu dobu, sirup som zohnala a idem vyskúšať. Som veľmi zvedavá na chuť ja milujem pepermitové cukríky aj keks s mätou tuším vyrába Sereď no mojim deťom tento sirup nechutí. Vravia že chutí ako ústna voda :-D strašne spom zvedavá dám vedieť. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia