Čokoládovo-čučoriedkové rezy

Autor receptu: redakcia

10
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z váhy 1 priemerného vajca (50 g) tvorí 30 g váha bielka a 15 g váha žĺtka.

    Pomleté mandle zmiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vajce a žĺtky. Vymiešame spolu s múkou a kakaom. Do cesta pridáme sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a cukru. Nakoniec pridáme rozpustené maslo. Cesto pečieme 15 minút pri 180 °C.
  2. Karamel: Cukor skaramelizujeme spolu s glukózou, potom ho rozriedime prevarenou smotanou, do ktorej sme pridali soľ a vanilku. Karamel odstavíme, nalejeme doň žĺtky a trochu povaríme. Nakoniec pridáme želatínu, ktorú sme predtým namočili do studenej vody, a prilejeme likér. Karamelovú zmes nalejeme na cesto.
  3. Čučoriedková želatína: Čučoriedky s vodou a cukrom dáme do hrnca, necháme zovrieť, povaríme 2 – 3 minúty, kým sa nerozpustí cukor. Rozmixujeme ponorným mixérom. Želatínu namočíme do studenej vody. Potom ju vložíme do zmesi vychladnutej na 60 °C a vymiešame metličkou, postupne zapracujeme maslo nakrájané na malé kocky. Zmes nalejeme na karamel cez sitko, aby sme odstránili malé zrniečka z čučoriedok. Pri podávaní môžeme poliať polevou z čokolády, zo smotany a z pomarančového likéru.