Čokoládovo-čučoriedkové rezy
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
70 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Z váhy 1 priemerného vajca (50 g) tvorí 30 g váha bielka a 15 g váha žĺtka.
Pomleté mandle zmiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vajce a žĺtky. Vymiešame spolu s múkou a kakaom. Do cesta pridáme sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a cukru. Nakoniec pridáme rozpustené maslo. Cesto pečieme 15 minút pri 180 °C. - Karamel: Cukor skaramelizujeme spolu s glukózou, potom ho rozriedime prevarenou smotanou, do ktorej sme pridali soľ a vanilku. Karamel odstavíme, nalejeme doň žĺtky a trochu povaríme. Nakoniec pridáme želatínu, ktorú sme predtým namočili do studenej vody, a prilejeme likér. Karamelovú zmes nalejeme na cesto.
- Čučoriedková želatína: Čučoriedky s vodou a cukrom dáme do hrnca, necháme zovrieť, povaríme 2 – 3 minúty, kým sa nerozpustí cukor. Rozmixujeme ponorným mixérom. Želatínu namočíme do studenej vody. Potom ju vložíme do zmesi vychladnutej na 60 °C a vymiešame metličkou, postupne zapracujeme maslo nakrájané na malé kocky. Zmes nalejeme na karamel cez sitko, aby sme odstránili malé zrniečka z čučoriedok. Pri podávaní môžeme poliať polevou z čokolády, zo smotany a z pomarančového likéru.
|