Čokoládová hviezda

rea1 - bez fotkyrea1, 23. júla 2012

Francúzi tomuto koláču hovoria Vianočná hviezda, ale u nás sa pečie kedykoľvek, takže aké Vianoce. Je to koláč bleskový a výborný. Ozaj, aj vy Zobraziť celý popisFrancúzi tomuto koláču hovoria Vianočná hviezda, ale u nás sa pečie kedykoľvek, takže aké Vianoce. Je to koláč bleskový a výborný. Ozaj, aj vy ste závislé na kvalitnej čokoláde?

20 - 25 minút
príprava
45 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

200 gr kvalitná
200 gr
120 gr
100 gr alebo polohrubá
4 ks
na potretie:
na vylepšenie (nemusí byť):
 kúsky




Postup

  1. 1

    Čokoládu nalámeme, dáme do misy, misu postavíme nad kastról s vriacou vodou a za stáleho miešania čokoládu roztopíme. Odporúčam použiť kvalitnú horkú čokoládu, veď keď sa už papreme s koláčom, tak nech aspoň stojí za to. Do roztopenej čokolády pridáme maslo a cukor.

  2. 2

    Počkáme, kým vzniknutá zmes trochu vychladne, nech si nevyrobíme čokoládovú praženicu, potom do nej pridáme žĺtka a premiešame. Po troche pridáme múku. Opäť dôkladne premiešame. Teraz môžeme cesto úspešne pokaziť pridaním čohokoľvek, čo je uvedené v rozpise surovín ako suroviny na vylepšenie. Lebo toto cesto sa vylepšiť nedá. Je dokonalé. Ale ako komu chutí, môže pridať hrozienka alebo nasekané orechy či oriešky alebo kandizované ovocie alebo hocičo iné. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov a jemne ale dôkladne všetko zamiešame.

  3. 3

    Formu na koláč akéhokoľvek tvaru dobre vytrieme maslom, vysypeme strúhankou (ja si robím strúhanku z piškót) a cesto do nej nalejeme. Povrch uhladíme. Pečieme na +/- 180°c približne 45 minút. Vyberieme z trúby, vyklopíme na mriežku a dáme vychladiť. Povrch ešte za tepla môžeme potrieť redším marhuľovým alebo pomarančovým lekvárom. Marhuľový je lepší. A posypeme trochou práškového cukru.

Diskusia k receptu

adustek
mňaaam takéto super čokoládové môžem :) vyskúšam
soncya
vyzerá to lákavo a zaujímavo. škoda, že nie je foto! :(
i tak šup do KK.
pivonka
Tvoj recept ma zaujal, ale chcem sa spýtať: čokoládu topíš spolu s maslom? Prášok so pečiva tam nejde?
rea1
@pivonka , zvyknem najprv roztopit cokoladu a az potom, ked su v nej uz iba male neroztopene kusky, tam pridam maslo a cukor. ja osobne davam do vsetkeho krystalovy. :-) prasok do peciva tam nejde, cesto je take hutnejsie ale myslim si, ze ak by ho niekto chcel lahsie, nadychanejsie, nic by stipkou prdopeč-u alebo sody bicarbony nepokazil. cely kolac je v podstate iba "hole" cesto, pocukrovane alebo natenko potrete tym dzemom. ked sa nan natrie dzem este ked je teple, casom sa spravi taka dzemova krusticka. a to je velmo fajne. :-) Pridas k tomu zmrzlinu alebo dobru, nie velmi osladenu slahacku - no, nebo na tanieri, fantazia v pohybe. prajem dobru chut. jana
evanaaa
Je to podobné ako " lávový" koláč, len ten je zvnútra akoby nedopečený a to je na tom najlepšie, podobný robila aj Nigella L.
marianne69
ja som:-)muz dostal na meniny 90% cokoladu,jemu bola horka,ja som ju uz zlikvodovala...tuto cokoladovu hviezdu vyskusam urcite,ak je to bleskove a vyborne,to je usite pre mna,ukladam si,nepochybujem,ze je skvela....
jozka2
mne to pripada podobne ako viener sachar dort,urcite vyskusam ale potriem ho vysnovym dzemom a dam tenku coko polevu,urcite chut tohto kolava nepokazim kand.ovocim to zmeni uplne coko chut
rea1
@marianne69 , staci coko tak 60 - 70%, viac netreba. ale je dobra vychytavka, pre nas, čokomilov, ked do cesta, predtym, ako ho das piect, zamiesas nalamane kusky fajnej cokolady. neviem, ako to robi, ale cesto sa upecie a tie cokoladky v nom ostanu take polotekute, ako ked zabudnes bonbonieru na slnku. len lepsie. :-))) ja som kedysi dostala od kamosky ciste 100% kakao v 150gr tabulke ako byva cokolada. a veris, ze to bolo dokonca trochu slane? ale dobreeeeee!
marianne69
@rea dokonca maju u nas taku peknu formu v tvare hviezdy-plechovu za par eur,tak si ju idem kupit,nech je efekt dokonaly:-) to mnozstvo cesta bude tak priblizne ako do tortovej formy vsak?
irenaw
som... závislá, ešte viac na kvalitnom kakau uvarenom bez cukru z obézneho mlieka ;-D ...uložené, upečiem
rea1
@marianka , v tortovnici priemeru 28 cm to je tak na štíhlejšie 3 prsty. ja mam na to formu takeho trochu svojrazneho 5 lupienkoveho stvorlistka.
@iren , vyraz obezne mlieko ododnes pouzivam, ci na to mas kopyrajt, ci nie. :-)) u nas sa pouziva vyraz fulfetove mlieko. (full fat)
afataga
fiha, totok bude cosi pre mna, ja zas mam taku teoriu, ze orechami nikdy nic nepokazis, tak ma napadlo, ze keby sa dali mlete miesto muky, mohli by aj bezlepkaci, co povies? u nas taky problem nemame, len trochu nahlas uvazujem
rea1
@afi , netuším, u nás tiež nie je nikto bezlepkavý. chválabožku. ale vlastne tí by tam mohli švacnúť kukuričnú múku - aspoň potiaľ siahajú moje bezlepkové vedomosti. a ty, keď si tak orechožravá, vysyp formu miesto piškót mletými orechami. aj to robievam. alebo kokosom. uvidíš, že si mlsneš, ty čokomilka. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia