Citrónový cheesecake

Autor receptu: lulu88

Opäť sa hlásim s ďalším receptom :) Tento krát skúste spraviť tento vynikajúci citrónový cheesecake. Chuťovo je úplne úžasný s kakaovým korpusom. Môžeme ho nazvať aj diétny koláčik ak chcete, pretože u nás sa po ňom vždy len zapráši a výhovorka je taká, že z tohoto koláča sa nepriberá. Tak, šup do pečenia :)

8-12
porcií
60-95 minút
príprava
15-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme korpus. Skôr ale ako ho začnete pripravovať vám ešte poradím jednu vec. Jeho príprava trvá trocha dlhšie tak ak sa vám moc nechce pracovať, použite 110 g maslových sušienok (môžu byť aj kakaové, bude to lepšie chutiť) a 50 g rozpusteného masla dokopy a ucapkajte na spodok klasickej formy na pečenie a dajte piecť na cca 20 minút na 200°C.
  2. Pokiaľ máte čas a chcete mať originál, pusťme sa do pečenia :) Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, cukor a kakao. Maslo nakrájame na malé kúsky a pridáme k múčnej zmesi. Maslo zapracujte do zmesi a kľudne porozkrajujte nožíkom na ešte menšie kúsky. Žĺtok s vodou rozmiešame v malej miske vidličkou a pomaly nalejeme na múku s maslom. Miešame, kým zmes nezvlhne. Cesto sa veľmi lepí a ja osobne ho miešam rukou, je to jednoduchšie, rýchlejšie a podľa mňa sa cesto omnoho lepšie premieša. Miešam dovtedy, kým sa mi z cesta neurobí guľka. Lepkavosť je vždy iná podľa veľkosti žĺtka. Keď mám cesto vymiešané dám ho tak na 15 minút stuhnúť do chladničky aby sa mi lepšie rozvaľkalo.
  3. Keď cesto vytiahnem z chladničky, na veľmi veľmi veľmi pomúčenú plochu si ho položím a s neustálym múčením z vrchu aj zospodu si ho rozvaľkám na požadovanú veľkosť a hrúbku. Ak použijete klasickú tortovnicu, cesto môžete dať len na spodok alebo tortovnicu trocha obaliť po stranách, prípadne môžete použiť formu na tento konkrétny korpus. Je nižšia, kraje sú vrúbkované a spodok formy sa len z vrchu prikladá (kuk foto). Pokiaľ máte cesto veľmi lepkavé a nedarí sa vám ho pekne vyvaľkať prípadne preniesť do formy, nevadí, urobte si z neho znova guličku a úplne jednoducho ho dajte na stred formy a ucapkajte ho do približne rovnakej hrúbky. A môžete si dať aj po krajoch, vôbec to nevadí :) Na chuti mu neubudne.
  4. Keď máme cesto vo forme, dáme ho piecť. Ja pečiem na 180°C, ale čas nemám nikdy presný. Vždy keď začne šíriť krásnu vôňu, skúsim doňho špajdľou pichnúť, ak sa nelepí vyberiem. Korpus je tuhý a dá sa povedať že suchý ale nebojte, on taký má byť. Má imitovať dobošku (keks) :) po upečení necháme vychladnúť.
  5. Kým sa nám korpus pečie, urobíme si plnku. V miske so studenou vodou si namočím plátky želatíny (pokiaľ máte radšej práškovú, kľudne môže byť aj tá, akurát dajte menej vody na jej napučanie). Smotanu na varenie privedieme k varu a zamiešame do nej plátky želatíny (prípadne práškovú želatínu). Ona sa pekne rozpustí, len smotanu neustále miešajte aby sa vám neurobili hrudky. Smotanu necháme vychladnúť.
  6. Do väčšej nádoby si dám žĺtka, cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a ricottu (prípadne nízkotučný jemný tvaroch - nesmie byť hrudkový). Všetko dokopy to pekne zamiešam mixérom.
  7. Tiež si vyšľahám do polotuha šľahačku. Tú spolu so smotanou prilejem do cesta ktoré mám vyšľahané a všetko dokopy poriadne premiešam. Z vlastnej skúsenosti viem, že plnky je vždz viac, čiže nad okraj môjho korpusu a tak si tento korpus presuniem do klasickej formy na pečenie. Na vychladnutý korpus vylejem celú plnku a pekne uhladím do roviny. Dám stuhnúť do chladničky (min. 3-5 hodín)
  8. Po stuhnutí nožíkom oddelím kraje od formy a koláč je na svete :)
  9. Dobrú chuť :) Ak máte otázku ohľadom prípravy alebo čokoľvek iné, sem s ňou :)