Foto: janaalizibolenova
Konečne mi vyšiel čas a bola príležitosť, urobiť citrónový koláčik, na ktorý sa teší @pivonka. Koláčik dostane dnes do daru svokor, ktorý naposledy ako Zobraziť celý popisKonečne mi vyšiel čas a bola príležitosť, urobiť citrónový koláčik, na ktorý sa teší @pivonka. Koláčik dostane dnes do daru svokor, ktorý naposledy ako jediný prehlásil, že mu chutí. Takže, ak vtedy diplomaticky klamal, dnes má smolu :-D
príprava
na 1250 W °C
Suroviny
Cesto: | |
2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
3 |
|
1 šálka vlažné |
|
1 šálka |
|
2-3 PL |
|
1 |
|
Krém: | |
1/2 l |
|
60 g |
|
podľa potreby |
|
250 g / Hera |
|
1-2 |
|
alebo: | |
|
|
Ozdoba: | |
|
Postup
-
1
Dve šálky múky si zmiešame s jednou šálkou cukru a s práškom do pečiva.
-
2
Pridáme 1 šálku vlažného mlieka, 3 vajíčka a pol šálky oleja. Vypracujeme na hladké cesto, do ktorého pridáme 2-3 PL kakaa.
-
3
Sklenenú zapekaciu misu potrieme maslom, poprášime múkou a nalejeme do nej cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry. (Pozn. môžeme dať piecť aj do mikrovlnky na 8-10 minút, pri 1250 W, resp. odhadom :-D )
-
4
Kým sa nám pečie cesto, spravíme si krém. Pol litra mlieka zmiešame s cukrom podľa potreby (cca 3-4 PL cukru), v mlieku ďalej rozhabarkujeme 60g múky a varíme, až kým nám krém nezhustne.
-
5
Krém za stáleho miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame 250 g masla izbovej teploty. Vyšľaháme na hladký krém.
-
6
Šťavu z jedného baby citróna si vytlačíme cez sitko do misky a pridáme do krému. (Pozn. Najprv skúsime šťavu len z jedného baby citróna, ak by sa nám zdal krém málo citrónový, pridáme ďalšiu šťavu. Ak budeme používať klasické citróny, skúsime najskôr šťavu len zo štvrťky citróna. Baby citróny sú totiž sladšie a lahodnejšie, ako klasické citróny.) Citrónovú šťavu pridáme do krému, dobre premiešame a dáme vychladnúť do chladničky.
-
7
Kým sa nám chladí krém, nastrúhame si z mliečnej čokolády hoblinky.
-
8
Vychladnutý krém vyberieme z chladničky, ešte raz dobre vyšľaháme a natrieme na vychladnuté upečené cesto. Krém posypeme čokoládovými hoblinkami a dáme opäť do chladničky. Podávame najlepšie ku kávičke.
-
9
Dve rady ešte: 1. Citrónovú šťavu nalejeme pomaly do krému po dávkach, aby sa nám nezdrcol, dáme do chladničky a potom vychladený ešte vyšľaháme, mal by ostať pekne hladký. ALEBO !!! - pridáme namiesto citrónovej šťavy citrónovú arómu a nemáme starosti s tým, či sa nám krém zdrcne, alebo nie. 2. Pred pridávaním citrónovej šťavy a následým koštovaním, či už je citrónu dosť, nejeme a nepijeme nič sladké !!! Inak nám bude krém stále málo citrónový :-D
a mohla by som ho piecť aj v klasickej tortovej forme?
Mne sa tiež raz taká "diplomacia" nevyplatila :-D
Ten koláč, čo svokrovci už zjedli, bol tiež od teba? Nakoniec premôžu svoju pýchu a priznajú, že si výborná kuchárka.
Nebude to tym citronom? Alebo ze je malo sladky? Nevychovani su!!!Ale nic si z toho nerob, hlavne ze chuti Ahmedovi.