Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. februára 2016
Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept)
Foto: sracz

… a viete, že som jej ju nikdy nenavaril? Ciberej ostal pre mňa nostalgickou spomienkou, tak ako aj Babička sama. Varila chutne, zdravo a Zobraziť celý popis… a viete, že som jej ju nikdy nenavaril? Ciberej ostal pre mňa nostalgickou spomienkou, tak ako aj Babička sama. Varila chutne, zdravo a vedela aj všetko zúžitkovať. Pred vojnou, počas nej a ešte aj krátko po nej, sa inak ani nedalo. Rýchle horúce polievky boli účinné ohrievadlo počas studených rán na Barčianskej pod Šibenou horou. Toto je jedna z nich, aj keď už v inovovanom tvare. Kdeže vtedy smotana, ale petržlenová vňať, aj vo fazuľkovom „čušpajže“,, ako si pamätá i moja lepšia ½, to vždy.

4÷6
porcie
5÷7 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby ml studená
750 - 800 g
3 - 4 ks
1 ML
podľa chuti g
450 - 500 g
2 - 3 PL
podľa chuti
2 - 3 ks
4 - 5 PL




Postup

  1. 1

    Ja som navaril už podľa seba, v „modernom“ prevedení, no pre moju Babičku by postačovala voda, zemiaky, soľ, guličky čierneho korenia, bobkový list, kyslé mlieko (kozie nevynímajúc), 2÷3 PL hladkej múky a petržlenová vňať; k prostým ingredienciám patrí aj jednoduchá technológia varenia. Do polievkového hrnca som dal uvariť očistené a na väčšie kocky pokrájané zemiaky s bobkovým listom, mocca lyžičku (ML) guličiek čierneho korenia vo „vajíčku“ na čaj a PL soli (studenej vody iba toľko, aby zakryla zemiaky)

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čas na uvarenie zemiakov (necelých 10´) som využil na vymiešanie „nadstavby“; z variacich sa zemiakov som odobral ~ 250 ml vody, trošku ju ochladil, pridal do nej celý, skoro ½ kilový, „kontajner“ hustej kyslej smotany (najlepšiu som jedol niekedy medzi rokmi 1981÷1985 vo Ľvove, naloženú, nie naliatu, do diery v čerstvej žemli), dve zarovnané PL hladkej múky, kovovou „metličkou“ na hladko „rozhabarkoval“ a počas priebežného miešania vlial do vriacej polievky

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som do „cibereja“ zamiešal aj dve na tvrdo uvarené vajíčka,

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na dobno pokrájané „srdiečko“ stonkového zeleru a petržlenovú vňať,

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prilial šťavu z jedného citróna, premiešal a hotovo; konzistenciu cibereja si môžete regulovať podľa seba kyslým mliekom, alebo hladkou múkou); celé varenie aj s očistením zemiakov, trvalo maximálne 25´

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    touto porciou ciberej polievky, zahajujem 4. stovku mojich rcp na Varecha.sk; za vysoko účinnú technickú pomoc, neoceniteľné rady, ako aj za „nakopnutie a nabudenie“ do realizácie tohoto rcp, z hĺbky srdca, úprimne ďakujem mojej kamaláske z najmilších, s „nickname Cikňou“. Pri poslednom rozhovore na Skype ma poprosila, aby som pri rcp neuvádzal jej skutočné meno, čo rešpektujem. Dúfam však, že ju moje poďakovanie zastihne niekde medzi Zemplínom a Záhorím

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    jedným z obchodných artiklov „kofárenského podnikania“ mojej Babičky lady Ann na „košickym dominikánskym pľacu“ boli aj fuxie. Nenápadne odštikovala potrebné kúsky zo starostlivo pestovanej „základne“ mojej sladkej Mamky. Doma si ich predpestovala v plastikových „téglikoch“ z jogurtov a po 5÷10 Kčs predávala, spolu s „voňavkami“ a vietnamskou mastičkou pašovanými z bývalého Sojuzu, či pľúca trhajúcimi cigaretami „slávnych“ to značiek „Kossuth, Munkás a Fecske“ zo susedného Maďarska. Zvyk je železná košeľa, tak aj moja lady Ann „kofárčila“ až do svojeho nedobrovoľného odchodu na Nebeské trhovisko. Tam, som o tom presvedčený, isto_iste „prevádzkuje svoj čarny obchod a podniká“ naďalej! Určite by sa jej veľmi „popačovali“ aj moje orchidey. K bielej sa minulý týždeň pripojila aj strakatá na fialovo a teraz nás obe tešia svojou nežnou krásou!

    Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alexdidi
Páni!!@Sracz , už som aj zabudla na ten názov Ciberej, i keď ho varievam a aj dosť často ako kyslú zemiakovú polievku. A polievočka to je naozaj chutná. Veľmi pekne ti ďakujem za pripomenutie. Už to bude znova Ciberej ako ho volala aj moja babička i mamička.
sovka62
Ani som netušila, že sa aj takto volá. U našej starkej sa tiež vyskytoval často, hádam aj dva razy do týždňa, prípadne sa zemiaky nahradili bielou fazuľou, aby predsa len bolo niečo inšie. Neraz bola aj polievka aj hlavné jedlo z tej istej suroviny, čo sme so sestrou zistili, až keď sme išli na lúke pri potoku, kde sme pásli husi, obedovať z dvoch pollitrových plechových kanvičiek, ktoré sme si aj s krajcom chleda nosili v košíčkoch z kukuričného šúpolia. Druhých chod sa dal poznať podľa toho, že v ňom boli vajcia, u nás sa do polievky nedávali.
A u nás to boli kyslie krupľe, alebo kyslých bôb.
Veru, tak sa žilo, v striedmosti, skromnosti, ale vo veľkej láske.
A ktovie, či sa tie naše straé mamy niekde tam, na Nebeskom trhovisku nestretli, lebo v nebi sú iste obidve.
manya
moja obľúbená, od detstva, moja mama pridávala rozšľahané vajíčka a krátko povarila, ja varím bez vajca s pridaním cesnaku;
radost
stálica v našej kuchyni už viac generácií..akurát so sladkou smotanou..tie pustené vajíčka mám veľmi rada..názov je pre mňa nový..tu sa nepoužíval..ale-prijmem ho do rodiny..:-)
buddy77
Je to dobrý recept. Len maly detail; táto polievka sa nevolá Ciberej. To je na Zemplíne úplne nieco iné.
1x sracz
hrusticka76
..dojedám 2. tanier a musím napísať,že skvelá polievka :) ..robievam zemiakovú nakyslo aj omáčku ale s kyslou smotanou a s vajíčkom je to niečo nové..vždy som dávala iba sladkú smotanu,ocot a bez vajíčka..takže 5* a ukladám do KK..určite budem robiť častejšie :) ..ďakujem za inšpiráciu :) ..
jack
Ciberej to veru hej z vajickom to funguje.detsvo zase naspät mame toto vzdy si radi dame.
babkamt
Si usilovný, stále nám pridávaš chutné recepty. Na budúci týždeň uvarím zemiakovú polievku podľa teba aj s vajíčkom. Názov polievky je pre mňa nový.
1x sracz
monty469
Pripomenul si mi detstvo,prázdniny u babky a krompľi na ciberej,alebo pasuľa na ciberej,to sme mávali často 5*
1x sracz
janger
Nielen recepty, ale aj pekne spomienky pridavas, @sracz...aj toto je obohatenie Varechy. Prajem uspesnu dalsiu stovku a potom dalsiu a dalsiu....☺
elba
môj manžel varí túto polievku tiež,len pridáva 4-5 ks sušené hríby ,tiež je takto dobrá /keď nemusím variť ja /
1x sracz
58marka
U nás sa to tiež varí ale volá sa Ciberaj japridávam aj pár sušených húb
bozulka
Fery,ja to poznám ako kyslú zemiakovú polievku,tam sa vajíčka púšťali do vriacej polievky,alebo na husto a s vajcami varenými na tvrdo.Smotana sladká s pridaním 8% octu,s troškou cukru.V zime bobkový list,v lete kôpor.Bola a stále je moja obľúbená...Mali sme šťastie lebo kravičky boli aj počas vojny a teda aj smotánka na ktorú sme tajne chodievali babičke do komory kde zbierala smotanu na maslo.Tak a musím uvariť !!!
1x sracz
valchina
dakujem za recept aj spomienky a "kulturu" na zaver! tiez robievam ako Hrusticka76 kyslu zemiakovu plus cervena mleta paprika, toto isto vyskusam!!
1x sracz
valchina
@Buddy77 (13.2.2016 11:32)
Citam u: Zo zemplínskej kuchyne
Martin Chochol
Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava

Vcelku zaujímavou domácou špecialitou je ciberej – šťava pripravená kvasením
z vody, ovsených krúp, soli a kôpru. Je to vlastne jedlo i nápoj. Vychladený
ciberej dobre padol najmä v lete, večer po robote. Ciberej však mohli aj
prevariť a pridať doň (osobitne uvarenú) pasuľu, prípadne aj bandurki (zemiaky);
výsledkom bola výživná a zároveň osviežujúca polievka.