Chrumkavé fašírky z novej bielej hlávkovej kapusty /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Mala som menšiu hlávku novej kapusty, rozmýšľala som, čo z nej spravím a rozhodla
som sa pre fašírky. Pokrájanú kapustu so soľou a s cibuľou som podusila krátko na
malom množstve vody, ked vychladla, pridala som udusenú slovenskú ryžu, ochutila
som čiernym korením, majoránkou, drvenou rascou a cesnakom. Pridala som vajíčko,
múku, zamiešala, zmes som zahustila strúhankou, aby fašírky boli pekne chrumkavé.
4 porcie |
15 minút príprava |
4 + 4 minút na 90 °C |
Postup
- Hlávkovú kapustu som rozkrojila na šrvrťky a odstránila som koštiaľ.
- Pokrájala som ju na prúžky.
- Pridala som pokrájanú cibuľu, soľ a celé som dobre premiešala, nechala som hodinku odstáť, aby kapusta skrehla a pustila vodu.
- Potom som ju dala do hrnca, podliala malým množstvom vody,...
- ...pridala som drvenú rascu a dusila som ju na strednom plameni, kým nezmäkla a neodparila sa prebytočná tekutina - cca 5 - 7 minút.
- Kapustu som nechala úplne vychladnúť a pridala som k nej udusenú slovenskú ryžu. Môžete použiť bežnú ryžu alebo ovsené vločky.
- Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...majoránom a cesnakom.
- Pridala som vajcia a celé som spolu dobre premiešala.
- Pridala som múku a znovu som to premiešala.
- Zmes na kapustové fašírky som zahustila strúhankou a...
- celé som spolu znovu premiešala a vypracovala na tvarovateľné cesto.
- Navhlhčenými rukami som vytvarovala guľky.
- Kapustové guľky som sploštila dlaňou, aby získali tvar fašírky a vložila som ich do rozpáleného oleja. Po oboch stranách som fašírky vyprážala 4 + 4 minúty, pekne do červena a do chrumkava.
- Tieto fašírky sú chrumkavé, lebo okrem kapusty obsahujú aj ryžu a strúhanku, sú veľmi chutné a sýte, takže nevyžadujú prílohu. Podávala som ich s kopčekom kyslej smotany, sú výborné aj za studena.