Chrumkavé fašírky z novej bielej hlávkovej kapusty /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Mala som menšiu hlávku novej kapusty, rozmýšľala som, čo z nej spravím a rozhodla som sa pre fašírky. Pokrájanú kapustu so soľou a s cibuľou som podusila krátko na malom množstve vody, ked vychladla, pridala som udusenú slovenskú ryžu, ochutila som čiernym korením, majoránkou, drvenou rascou a cesnakom. Pridala som vajíčko, múku, zamiešala, zmes som zahustila strúhankou, aby fašírky boli pekne chrumkavé.

4
porcie
15 minút
príprava
4 + 4 minút
na 90 °C

Postup

  1. Hlávkovú kapustu som rozkrojila na šrvrťky a odstránila som koštiaľ.
  2. Pokrájala som ju na prúžky.
  3. Pridala som pokrájanú cibuľu, soľ a celé som dobre premiešala, nechala som hodinku odstáť, aby kapusta skrehla a pustila vodu.
  4. Potom som ju dala do hrnca, podliala malým množstvom vody,...
  5. ...pridala som drvenú rascu a dusila som ju na strednom plameni, kým nezmäkla a neodparila sa prebytočná tekutina - cca 5 - 7 minút.
  6. Kapustu som nechala úplne vychladnúť a pridala som k nej udusenú slovenskú ryžu. Môžete použiť bežnú ryžu alebo ovsené vločky.
  7. Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,...
  8. ...majoránom a cesnakom.
  9. Pridala som vajcia a celé som spolu dobre premiešala.
  10. Pridala som múku a znovu som to premiešala.
  11. Zmes na kapustové fašírky som zahustila strúhankou a...
  12. celé som spolu znovu premiešala a vypracovala na tvarovateľné cesto.
  13. Navhlhčenými rukami som vytvarovala guľky.
  14. Kapustové guľky som sploštila dlaňou, aby získali tvar fašírky a vložila som ich do rozpáleného oleja. Po oboch stranách som fašírky vyprážala 4 + 4 minúty, pekne do červena a do chrumkava.
  15. Tieto fašírky sú chrumkavé, lebo okrem kapusty obsahujú aj ryžu a strúhanku, sú veľmi chutné a sýte, takže nevyžadujú prílohu. Podávala som ich s kopčekom kyslej smotany, sú výborné aj za studena.