Chrumkavé bielkové tyčinky fotorecept

ywett - fotkaywett, 15. mája 2011
Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept)
Foto: ywett

Recept mám už mám dlho uložený v mojej receptovej písanke, a až dnes som sa odhodlala, tieto tyčinky urobiť

19ks
porcií
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400g
250g
2
1
200g
 (alebo višňový)




Postup

  1. 2

    Do misky dáme preosiatu múku, maslo, 2 žĺtky a vanilkový cukor a spracujeme.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 2
  2. 3

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 5mm.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 3
  3. 4

    A krájame rovnaké tyčinky. Ja som si spravila šablónu z tvrdšieho papiera ;-)

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom ale najskôr vyšľahať bielka a až potom pridať cukor a ešte šľahať do tuha.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Plech vyložíme mastným papierom a poukladáme tyčinky, ktoré natrieme snehom. A v mierne vyhriatej rúre upečieme (mám plynový šporák tak asi na tretí stupeň a radšej pomaly) pečieme tých 20 minút. Počas pečenia dávame pozor, aby nezhoreli.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Po upečení, necháme vychladnúť(vyšlo mi 38ks, nezlepených)

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Natrieme lekvárom a spojíme.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Dobrú chuť!

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

yanah
jéééj, toto poznám ... robievam ich ... recept mám od svokry, ja robím kolieska a svokra robí tyčinky presne ako ty ... sú výborné!!!
kata50
Toto je fajnové suché pečivo. A mne sa páči aj to nádherné úvodné foto.:-))
violetacamorova
Poznám ich a robím aj ja ale pod sneh na každú tyčinky dám pikantný džem, najlepšie ríbezľový, ty to spravíš až po upečení, keď ich pospájaš, je to zaujímavé koľko variácií má toto suché pečivo a keď ho pekávali niekedy na svadby tak bez džemu a navrch každej tyčinky kúsok vlašského orecha, bola to dobrota a volali ich u nás palirodočky.
akeber
no....fajné ukladám vyskúšam (minula si sa povolaním)
ola111
Dobre si sa odhodlala,máš ich veľmi pekné,ja ich robievam na Vianoce
z dvojitej dávky,sú ozaj dobré.
3sandra3
krásne...poznám, ale v živote som ich nerobila, lebo som nemala recept... a teraz ho už mám.... dakujem, ukladám si ho do kk
ancicka
Poznám ich tiež.Robím ich presne tak ako ty,hlavne na vianoce. .Je to výborné suché pečivko.Máš ich veľmi pekné.A ako violetka hovorí ,je to veľmi starý rcp.Ja ho mám od kuchárky,čo piekla na svadby,pod názvom ,,štanderliky.Do dnes neviem čo to slovko znamena.
elekra
Ja ich zas poznám pod názvom numplusky! Robievala ich naša suseda na chalupe, maličké okrúhle a lepila ich lekvárom. Odkladám do KK.
mariaklara
Krásne sa ti vydarili, receptík si ukladám, určite vyskúšam (teším sa, že si bola spokojná s tými lineckými odo mňa). Pá.
cica2
dievčatá, ďakujem za milé komentáriky:))....ani som netušila že koľko variácií má toto pečivo a aj názvov, som naozaj rada že ste napísali ako sa volá aj u vás, toto pečivko:))).... a to som si myslela že nie je až tak známe. To asi preto že som recept tak dlho opatrovala a konečne som ho včera vyskúšala a mal aj u nás úspech a aj návšteve velmi chutil:)) @yanah , dobrý nápad, mohla by som ich vyskúšať povykrajovať formičkou, aj ako koliečka ;-) @violetacamorova vďaka za dobrý tip, mohla by som nabudúce aj tak vyskúšať, že dám lekvár pod sneh a už nemusím ich spájať a bude ich viac ;-) @3sandra3 , som rada že som ťa receptom potešila a potom napíš ako aj tebe chutili, ak sa rozhodneš ich niekedy spraviť:)) @mariaklara , určite budeš spokojná aj s mojím receptom a ešte raz ti ďakujem aj za ten tvoj na linecké:))
elisticka
@cica2 nepoznam tieto kolaciky ani si nepametam ze by som ich niekedy jedla.... tak ma oslovili ukladam do KK a vyskusam ....
cica2
dievčatá, ešte vás chcem poprosiť, že čo ste už toto pečivo piekli, keby ste mi napísali čas a teplotu pečenia v elektrickej rúre, aby som to mohla doplniť a aj pre tie, čo to budú chcieť vyskúšať a nemajú plynový šporák
alexdidi
Poznám ich a robievam už celé roky pod názvom Radačky...
tatranka
Jednoduché,ale veľmi dobré koláčiky.Robievam kolieska.Urobím tyčinky ako ty.Recept si ukladám do kk,lebo veru neviem,či mám takúto receptúru.
evanaaa
Asi som ich ani ja nejedla, len niečo podobné, ale to cesto bolo s orechami a boli to Orechové štangličky, asi niečo iné. Ale toto by som chcela vyskúšať so snehom a lekvárom.
marula
Ja ich poznám ako Radačky. Vyvaľkané cesto natriem snehom a potom narežem tyčinky, je to úhľadnejšie
orchidea
Takéto tyčinky som jedla ale už veľmi dávno, dokonca som mala aj recept od kolegyne ale záhadne mi zmizol, som rada že si mi pripomenula a uverejnila túto dobrotku. Že som nešla k tebe na návštevu....
amia
to musím vyskúšať, vypadajú veľmi chutne
jerica
moja mamina robievala ,myslím že pridávala aj orechy,ale nie som si až tak istá,možno to je iný recept,ale Tvoj určite príde na rad bielka sú vždy po ruke:-)) ukladám si .
rimanka3
recept mi pripomenul mladosť, pravidelne som ich piekla ako mladá gazdiná na vianoce, ale tiež som ich potierala snehom ešte vcelku, je to rýchlejšie. je to ozaj dobré. A recept mi dala suseda z Dunajskej Stredy.
rimanka3
a ešte k tej rúre, určite v teplovzdušnej nie viac ako 160 stupňov, sneh sa musí dobre usušiť, aby nebol neskôr lepkavý.
garanco
Krásne sa Ti vydarili. Ja ich mám veľmi rada, robievala ich moja mama, mne sa stým nechce piplať. @ancicka u nás ich volali "štagerliky" čo zo skomolenej nemčiny znamená tyčinky ( Stange- tyč)
hannah22
pekný recept a určite dobrý,poznám ako štangličky, dokonca ich robievali u nás na svadbách a keď postoja sú ešte lepšie, ukladám... :))
janger
@cica , ta uvodna fotka je krasna a tycinky tiez :-). A dobry napad s tou sablonkou!
cica2
ďakujem všetkým, za milé komentáre:)) @orchidea , si u nás vítaná:)) @rimanka3 , ďakujem že si napísala pri akej teplote ich piecť:) @alena45 , ja som si pri registrácii vek neuviedla a ten kto si ho neuvedie, tak mu ukazuje že má 9 alebo 8 rokov @rimanka3 @marula , dobrý nápad, vyskúšať tak ako spomínate ;-)....teda ja žasnem koľko má názvov toto pečivo:))....prajem všetkým krásny deň!:)
dorisa
Krásne koláčiky, nepoznám pečivko, ukladám si, príde určite naň rad. Mňam, a ďakujem.
lyali
Dobre, že si sa odhodlala :-) Gratulujem k výhre :-) Inak vyzerá to na jednoduchý, šikovný a na pohľad efektný receptík :-) :-)
orchidea
Gratulujem srdečne k výhre, zaslúžiš si ju nielen za tento recept ale za všetky ktoré si doteraz uverejnila, boli vždy krásne upravené a vyfotené.
jody
Blahoželám, je to zaslúžené! :-)
cica2
jééééj, takéto milé prekvapenie :))) To som fakt nečakala že môj recept vyhrá, velmi sa teším a krásne ďakujem @redakcii a aj vám všetkým za gratulácie a mile komentáre :)))
cica2
oprava...milé komentáre:))).....od radosti už ani písať neviem ;-)
betka11
pripájam sa ku gratulantom a ďakujem za skvelý receptik kde nejde nič mliečne a má "dlhšiu" dobu spotreby
diabambulka
cica2, som tu po 100 rokoch a milo som prekvapená a tak ti chcem oneskorene pogratuľovať GRATULUJEEEEM , super fotka a pekne spracovaný recept ako vždy :-)))
nesi
cica práve som dopiekla Tvoje tyčinky sú veľmi dobré a robila som ich tak že pod sneh som dala džem a nezlepujem díky za recept
cica2
@nesi teším sa že chutili a ďakujem že si napísala. Super si si poradila, dá sa aj tak :-)
aankaa
fííííha...tak toto je parádny recept......a keďže dnes mám akúsi "pečiacu mániu",idem na ne......drž palce.....:-)
cica2
@aankaa dúfam, že sa tyčinky podarili, hmm? Alebo ešte mám držať palce?...ale verím, že to určite dobre dopadlo a ďakujem :-)
hubarka35
chystám sa na tvoje tyčinky-dúfam že sa mi vydaria....akú maju trvanlivost?nieje to skoro teraz robit?
ywett
@hubarka35 určite sa ti vydaria, ale neviem akú majú trvanlivosť, robila som ich len 3x a to keď mala prísť návšteva, takže sa zjedli hneď....a robievam ich málo, síce sú výborné, ale je s tým piplačka...tak nech sa ti krásne vydaria, potom napíš :-)
aankaa
áno cica2,parádne sa mi podaril a všetkým čo ochutnali aj veľmi chutili,len som nemala času písať.....sú skutočne vynikajúce....:-)))...všetkým vrele doporučujem....:-)....a ešte mi napadlo,že či by sa do cesta nemohlo pridať trošku mletých orechov,poprípade odobrať toľko múky,koľko sa tých orechov pridá.....čo myslíš?.....
aankaa
jáááj,utieklo mi i.....teda podarili....:-)))
ywett
Ahoj @aankaa tak to som rada, že si bola s receptom spokojná a že mali úspech aj u vás, ďakujem, že si napísala a myslím, že by sa mohli pridať orechy, vyskúšaj, lebo tak som ešte nerobila :-)
marcelaa
Ahoj chcem sa opytať mam spravene cesto na radačky mam ho v chladničke od soboty nemožem robiť radačky ,lebo som chora ,ako dlho može stať cesto v chladničke ?? mam ho zabalene v celofane,
ywett
júj @marcelaa , mrzí ma to, ale neviem ti poradiť, že koľko cesto vydrží v chladničke. Ja čo si spomínam, že tiež som takto ochorela a mala som spravené cesto na linecké a keďže som nemohla piecť, tak som dala cesto na týždeň do mrazničky a o týždeň som spravila a nič tomu nebolo...možno poradia iné žienky a prajem ti skoré uzdravenie!
mm007
Tak som nahodou objavila tento recept a pripomenulo mi to detstvo a vianoce. Mama robievala vzdy z dvojitej davky, mali sme to radi a vsetky navstevy tiez. Len sme ich robili okruhle a tiez sme zlepovali potom lekvarom. A u nas sa volali "non plus ultra" :-).
A robili sme aj s orechovym cestom, ale to uz je iny recept, to su orechove stanglicky.
VDAKA ZA PRIPOMENUTIE.
1x ywett
govinda
Ja tento koláčik poznám z detstva pod názvom Palirudačky, resp. Rudko s Palkom :D. Milujem ich. Teraz sa chystám ale urobiť bezlepkovú verziu, keďže mi zistili celiakiu, ale musím ich vyskúšať. Chcem sa opýtať, či ich teda piecť cca 20 minút pri tých 160°C?
Ďakujem ešte raz za tento super receptík :)
ywett
@Govinda (21.12.2016 01:53)

rado sa stalo a áno, piecť cca 20 minút pri tých 160°C, no radšej podľa svojej rúry...tiež ich poznáte s pekným názvom a napíšte potom ako sa vám podarili aj v bezlepkovej verzii
kucharka
Už dávno som mala tento recept na "čakačke" a dnes som sa konečne k nemu dostala... ale ak mám pravdu povedať, už dávno sa mi tak nedarilo :-((
Časť múky som nahradila mletými orechami, asi 100gr, a neviem či práve kvôli tomu sa mi cesto veľmi lepilo a vôbec sa mi nedalo vyvaľkať. Po stratení trpezlivosti som to pekne zhrnula na kopu a robila guličky, ktoré som potom na plechu trochu sploštila. Keď som olizovala lyžičku :-)) tak som zistila že v ceste nieje cukor... nemá tam byť aspom trošku?
Keksíky som zlepovala ananásovo-mangovým džemom ( výber detí ) a tiež neviem prečo, sú mäkké. To nám síce nevadí, len som čakala chrumkavé.
Napriek tomu všetkému, aj keď nie sú ani chrumkavé a ani tyčinky, sú veľmi dobré a chutné. Ďakujem za recept, určite ich budem robievať častejšie, len už rovno pôjdem robiť guličky!
Pekný večer.






1x radost
kucharka
Viem, ale ten ide do snehu, teda aspom je tak napísané. ( aj tak ďakujem za ochotu pomôcť )
Pekný deň.
haji
@Kucharka (28.4.2017 08:54)
Zadej si do vyhledávače "non plus" je to tak trochu podobný recept, třeba ti to srovnání pomůže. Také mouka může být zdroje potíží, dnes se nedá na mouku spolehnout, každá se chová jinak /balení/, může být klidně i stejný zpracovatel. Jeden se pořád diví.
platano
Dobrý den! K bodu 7. Môj variant: Vyvalkané cesto natrieme bielkom s cukrom a potom nakrájame. Nozom, nie kolieckom. Mne sa zdá menej pracné (a rýchlejsie) ako natierat kazdý kus zvlást... P.S. U nás, neviem preco, toto pecivo nazývame Pali tycinky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia