Chrenová polievka s údeným a vajcom

Autor receptu: patroveckypitrs

Povedal som si dosť bolo sýtych jedál teraz uvarím niečo diétnejšie. Tak som si zašiel do blízkej dvornej udiarne priniesol som si klobásku a kuracie krídla údené. A na neďalekej jelenej lúke som bol po chren ak ho potvory parohaté všetok nevyžrali na šťastie ešte ho bolo dosť. Pre vajcia som bol dolnom klube kuríne kde mali jej obyvateľky veľkú diskusiu. musel som im nasilu zobrať 6 vajec. Ak kohút zazeral ale po informovaní že ak neprestane pôde nedeľu do polievky tak stíchol.

6 - 8
porcií
15 minút minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Údenú klobásku a údené krídla z kuraťa dáme variť do vody s jednou cibuľou, 2 strúčikmi cesnaku a mletím čiernym korením. po piatich minútach varenia klobásku vytiahneme a krídla varíme do mäkka. Uvarené krídla vytiahneme a pridáme ku klobáske a vývar odložíme. Použijeme na polievku. Krídla oberieme od kostí a klobásku nakrájame. Na zaver to pôjde do polievky.
  2. Do hrnca dáme roztopiť maslo ak je už horúce pridáme do neho 4 strúčiky lisovaného cesnaku a miešame, ak už vonia pridáme tam hladkú múku a urobíme hnedú zásmažku. Do zásmažky prilievame vývar z údeného v malých dávkach a stále miešame nech nám s nej neurobia guľky. Ak je už zásmažka zaliata vývar nalejeme do pol hrnca pridáme chren a rozvaríme pozor nesolíme to až na záver vývar je dosť slaný od údeného. Zatiaľ si uvaríme vajcia na tvrdo jedno pre každého stravníka.Ak nám polievka už vrie pridáme strúhaný zemiak a ďalej varíme. Po chvíľke varenia vlejeme do hrnca cmar a znovu rozvaríme. Od bodu varenia varíme asi 15 minút ochutnáme dáme cukor podľa chutí pripadne osolíme kyslé by to malo byť dosť od cmaru.
  3. Povaríme chvíľu dáme nakrájanú petržlenovú vňať ( kto chce) a pripravene údené mäso s klobásou premiešame a odstavíme zo sporáka.Dobrú chuť prajem. Aby som nezabudol tu je aj dvorná udiareň ktorú Rexina strážila celu noc no radšej by bola dnu a koštovala či je údené už vychladnuté. Hoci má rada zeleninu ale zmena je zmena.