Choo Chee Goong, ชูชีกุ้ง, krevety v karí omáčke

Autor receptu: 2010

Thajska kuchyna ma neobmedzene moznosti v komplexnom miesani chuti, od palivej do sladkej ,kyslej a slanej v jednom jedle.Aj tento tradicny recept kreviet v hustej omacke z kokosoveho mlieka a cervenej kari s chilli a cerstvou bazalkou je jeden z nich.

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ocistime si surove krevety nechame chvostik ( ked mame varene tak dame az na poslednu chvilu len prehriat aby nam nestvrdli). Do trochu horuceho oleja vo woku dame zlahka oprazit nakrajany zazvor a cesnak. Pridame Thajsku cervenu kari pastu a cca. 1 minutu miesame a prazime. Pridame kokosove mlieko a dame do varu nechame trochu zahustnut ( tuk sa zacne odelovat).
  2. Pridame surove krevety , ochutime rybaciou omackou ( je to v podstate nahrada za sol , dakde som cital ze sa da nahradit oprazenymi ancovickami ktore sa uplne rozpustia pri vareni a dame este lyzickou cukru ( povodne sa dava palmovy struhany , ma viac karamelovu chut). Znizime plamen a varime pokial krevety nezmenia farbu ( velmi rychlo cca 5 minut ). Nakoniec vmiesame cerstve bazalkove listy ( je to lepsie s Thajskou sladkou bazalkou ale europska je OK)
  3. Ozdobime na tenucko nakrajanymi listkami z limetky ( original je z kafirovej limetky) a cerstvo nakrajanou cervenou chilli paprickou. Servirujem s ryzou. PS: v daktorych restauraciach este oprazia cast bazalkovych listkov .