Chlebové vejáre (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Ako využiť starší chlieb, ak topinky a chleby vo vajci sa vám dajú všedné? Skúste chlieb na
spôsob vejárov a splnia sa vám chute topiniek aj vajíčkového chleba a cesnaku.
12 porcií |
15 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- chlieb na doske nakrájame tak že ho nedokrojíme až do konca aby držal spodok v celku a vznikla nám "harmonika"
- zmäknuté maslo alebo masť zmiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme
- opačnou stranou lyžičky natierame kúsky chleba, stačí z jednej strany a keď sú natreté všetky plátky celý chlieb z oboch koncov pritlačíme čím sa nám omastia aj druhé strany chlebíkov
- vložíme kolieska cibule
- ďalej plátky šunky z jednej strany a plátky syra z druhej strany,,,tie sú pôstne, pre mňa :-), kombináciu si zvolíte samy, môžte dať aj aj...alebo aj čo chladnička dá
- polovicu tvrdého syra nastrúhame na jemno a druhú polovicu na hrubšie. Jemne nastúhaný syr zmiešame s vajíčkami
- prilejeme mlieko, osolíme
- touto zmesou polejeme chlebík do otvorov, pomôžeme si rukou ktorú vložíme pod chlieb a vejáre sa nám otvoria, potrieme aj vrch chlebíka
- dáme zapiecť na 20 minút aby sa vsiaklo cesnakové maslo a vajíčko a chlebík nám zmäkne,,,,,,,,,, rozplýva sa vôňa ako pri príprave cesnakových topiniek
- horúci posypeme hrubo nastrúhaným syrom, dáme zapiecť na 5 minút, aby sa syr roztiekol
- po zapečení syra chlieb prekrojíme otočíme polovice vedľa seba, odkrojíme konce, vytvoríme vejáre
- dáme na ďalších 10 minút zapiecť do chrumkava. Podávame s kečupom, kyslou uhorkou alebo čerstvou zeleninou