Chlebové vejáre (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Ako využiť starší chlieb, ak topinky a chleby vo vajci sa vám dajú všedné? Skúste chlieb na spôsob vejárov a splnia sa vám chute topiniek aj vajíčkového chleba a cesnaku.

12
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. chlieb na doske nakrájame tak že ho nedokrojíme až do konca aby držal spodok v celku a vznikla nám "harmonika"
  2. zmäknuté maslo alebo masť zmiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme
  3. opačnou stranou lyžičky natierame kúsky chleba, stačí z jednej strany a keď sú natreté všetky plátky celý chlieb z oboch koncov pritlačíme čím sa nám omastia aj druhé strany chlebíkov
  4. vložíme kolieska cibule
  5. ďalej plátky šunky z jednej strany a plátky syra z druhej strany,,,tie sú pôstne, pre mňa :-), kombináciu si zvolíte samy, môžte dať aj aj...alebo aj čo chladnička dá
  6. polovicu tvrdého syra nastrúhame na jemno a druhú polovicu na hrubšie. Jemne nastúhaný syr zmiešame s vajíčkami
  7. prilejeme mlieko, osolíme
  8. touto zmesou polejeme chlebík do otvorov, pomôžeme si rukou ktorú vložíme pod chlieb a vejáre sa nám otvoria, potrieme aj vrch chlebíka
  9. dáme zapiecť na 20 minút aby sa vsiaklo cesnakové maslo a vajíčko a chlebík nám zmäkne,,,,,,,,,, rozplýva sa vôňa ako pri príprave cesnakových topiniek
  10. horúci posypeme hrubo nastrúhaným syrom, dáme zapiecť na 5 minút, aby sa syr roztiekol
  11. po zapečení syra chlieb prekrojíme otočíme polovice vedľa seba, odkrojíme konce, vytvoríme vejáre
  12. dáme na ďalších 10 minút zapiecť do chrumkava. Podávame s kečupom, kyslou uhorkou alebo čerstvou zeleninou