Chlebová pečeňová plnka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera večer mi padol zrak na zvyšok bieleho domáceho chleba a upiekla som túto plnku. Môže sa konzumovať samostatne alebo použiť ako plnka do hydiny či do rolád z rôzneho mäska. Je chutná za tepla i za studena.
2-3 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Chlieb som nakrájala na plátky a hranolky o strane asi 1 cm. Možno použiť aj iný chlieb.
- Hranoly chleba som pokrájala asi na 1x1x1 cm kocky a ...
- ... dala som ich do misy a nechala som ich niekoľko hodín voľne preschnúť.
- Zatiaľ som si očistila cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na jemno.
- Posekala som petržlenovú vňať na drobno, u mladej vňate posekám aj tenké stopky, ktoré majú jemnú a trocha nasládlu, príjemnú sviežu chuť.
- V panvici na zohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Nechala som ich úplne vychladnúť.
- Bravčovú pečeň som nožom nenaškriabala, ani nepomlela, nerozmixovala, ale som ju nakrájala na malé kocky. Dobre sa krája, ak pečeň pred krájaním dáme na 15 -20 minút do mrazničky.
- Rozklepla som vajcia a žltka som oddelila od bielkov.
- V miske som žltka rozšľahala s osoleným mliekom pomocou vidličky.
- Pripravila som si potrebné koreniny.
- Chlebové kocky som zaliala vaječno-mliečnou zmesou - nie dlhšie ako na 15 minút, aby a kocky chleba nerozmočili, pomlela som na to čierne korenie, nastrúhala som muškátový oriešok a pridala majoránku.
- Pridala som prelisovaný cesnak.
- Pridala som pokrájanú pečeň a osmaženú cibuľu aj s petržlenovou vňaťou, ktoré už vychladli.
- Zmes som spolu opatrne premiešala, aby sa nerozbili nasiaknuté chlebové kocky.
- Z bielkov som šľahala tuhý sneh,...
- ...ktorý som po častiach pridala k chlebovej zmesi s pečeňou a ...
- ...opatrne som ho vmiešala do plnky na 2x tak, aby sa sneh z bielkov nerozbil.
- Hotovú plnku som dala do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, vrch som poliala olejom. Použiť možno akúkoľvek formu.
- Plnku som piekla neprikrytú v trúbe na 170-tich stupňoch 1 hodinu. Teplota a čas pečenia sú závislé od trúby. Upečenú plnku som nechala ešte chvíľu postáť a až potom som ju vyklopila z formy a pokrájala na asi 1,5 cm plátky. Možno pokrájať aj na iné tvary.
- Podávala som za tepla s kyslou uhorkou a mesiačikmi paradajok. Je chutná aj za studena.