Chlebová pečeňová plnka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera večer mi padol zrak na zvyšok bieleho domáceho chleba a upiekla som túto plnku. Môže sa konzumovať samostatne alebo použiť ako plnka do hydiny či do rolád z rôzneho mäska. Je chutná za tepla i za studena.

2-3
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Chlieb som nakrájala na plátky a hranolky o strane asi 1 cm. Možno použiť aj iný chlieb.
  2. Hranoly chleba som pokrájala asi na 1x1x1 cm kocky a ...
  3. ... dala som ich do misy a nechala som ich niekoľko hodín voľne preschnúť.
  4. Zatiaľ som si očistila cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na jemno.
  5. Posekala som petržlenovú vňať na drobno, u mladej vňate posekám aj tenké stopky, ktoré majú jemnú a trocha nasládlu, príjemnú sviežu chuť.
  6. V panvici na zohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Nechala som ich úplne vychladnúť.
  7. Bravčovú pečeň som nožom nenaškriabala, ani nepomlela, nerozmixovala, ale som ju nakrájala na malé kocky. Dobre sa krája, ak pečeň pred krájaním dáme na 15 -20 minút do mrazničky.
  8. Rozklepla som vajcia a žltka som oddelila od bielkov.
  9. V miske som žltka rozšľahala s osoleným mliekom pomocou vidličky.
  10. Pripravila som si potrebné koreniny.
  11. Chlebové kocky som zaliala vaječno-mliečnou zmesou - nie dlhšie ako na 15 minút, aby a kocky chleba nerozmočili, pomlela som na to čierne korenie, nastrúhala som muškátový oriešok a pridala majoránku.
  12. Pridala som prelisovaný cesnak.
  13. Pridala som pokrájanú pečeň a osmaženú cibuľu aj s petržlenovou vňaťou, ktoré už vychladli.
  14. Zmes som spolu opatrne premiešala, aby sa nerozbili nasiaknuté chlebové kocky.
  15. Z bielkov som šľahala tuhý sneh,...
  16. ...ktorý som po častiach pridala k chlebovej zmesi s pečeňou a ...
  17. ...opatrne som ho vmiešala do plnky na 2x tak, aby sa sneh z bielkov nerozbil.
  18. Hotovú plnku som dala do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, vrch som poliala olejom. Použiť možno akúkoľvek formu.
  19. Plnku som piekla neprikrytú v trúbe na 170-tich stupňoch 1 hodinu. Teplota a čas pečenia sú závislé od trúby. Upečenú plnku som nechala ešte chvíľu postáť a až potom som ju vyklopila z formy a pokrájala na asi 1,5 cm plátky. Možno pokrájať aj na iné tvary.
  20. Podávala som za tepla s kyslou uhorkou a mesiačikmi paradajok. Je chutná aj za studena.