Foto: kimlo
Keďže sa už pár rokov venujem pestovaniu chilli papričiek v čoraz väčšom množstve čo do počtu a druhov, okrem sušenia a zavárania som sa Zobraziť celý popisKeďže sa už pár rokov venujem pestovaniu chilli papričiek v čoraz väčšom množstve čo do počtu a druhov, okrem sušenia a zavárania som sa rozhodol využiť ich na prípravu chilli omáčiek rôzneho typu pálivosti. Papričky habanero patria medzi najpálivejšie na svete, z toho je aj odvodený názov receptu... :-)...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
20-25 ks |
|
2-3 strúčiky |
|
1-2 balenie |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 balíčka |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Habanero papričky očistíme od semien a stopiek. Odporúčam pri akejkoľvek manipulácii s nimi používať chirurgické rukavice. Na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s kapiou, sušenými chilli papričkami a cesnakom. Pomleté dáme do hrnca spolu s paradajkovým pyré (dostať kúpiť v tetra-packu). Pridáme olej, soľ, cukor, a ocot, podľa chuti (ja dávam 0,5KL soli a po 2PL cukru a octu..). Nakoniec pridáme preosiaty nakladač a miešame do zhustnutia. Pozor na výpary, už tie sú dráždivé ale najzaujímavejšie je záverečné ochutnávanie a dochucovanie...
- 2
Ešte horuce naplníme do menších pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 10-15 minút pri 100°C. Podávame k mäsu, údeninám, alebo použijeme na dochucovanie jedál.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a neprepáli to tie flasticky? ked papricky krajas co mas na rukach ?rukavice co nosia v zlievarni ocele a na tvari zvaracsku kuklu ?:-)))))) toto zobrat do pusy je riadna odvaha , veru:-)
No , ale aspon salmonela , tyfus , dizenteria a ine pliagy nemaju u teba sancu:-)
Keby som zjedla to čo on, zadnicu mám na sto časti.
na jesen porovnam s mojim postupom...
Som presvedčená,že tieto chute sa určite dedia,lebo dedili sme po ocovi všetci traja súrodenci.Ako malá som obdivovala oca keď jedol polievku ako mu naskakovali na čele kvapôčky potu,jedna po druhej keď neboli papričky bolo dobré aj Tabasco,musel si ich dávať do taniera vraj aby to nám deťom neublížilo....
A "milujem", keď niekto povie - dám si čili - a dáva si feferónku.....
Kimlo - tak ty si iný frajer - škoda, že si tak ďaleko - mohol by si dohodiť nejaké semiačka:))
ja si tiež pestujem chilli papričky, ale doteraz som ich len sušila, ak sa tento rok zadarí určite to vyskúšam aj keď nemám taký druh ako uvádzaš, hádam sa nič nestane
mam rad chilli papricky ale uz pri habaneros mam obavu o svoje zdravie. jalapenos su ale slabsie ako by som potreboval. pravda, habaneros som este nevyskusal. rad by som vedel nejake tipy na pestovanie a podobne. mozme sa skontaktovat?
Aleppo Pepper = 10 000 HU
Ancho Chili Peppers = 3 000 HU
Arbol Chili Peppers = 35 000 HU
Cascabel Peppers = 11 000 HU
Cayenne Red Pepper = 40 000 HU
!!! Chili Piquin = 140 000 HU !!!
Chipotle Peppers = 15 000 HU
Medium Crushed Red Peppers = 20 000 HU (California-style)
Very Hot Crushed Red Peppers = 40 000 HU (Indian-style)
Dundicut Pepperts = 55 000 - 65 000 HU
Guajillo Peppers = 6 000 HU
Jalopeño Peppers = 25 000 HU
Sanaan Chili Peppers = 40 000 HU
Tien Tsin Chili Peppers = 60 000 HU
Ak máš záujem, odpíš mi na E-mail ferry@saske.sk a ja Ti tú dvoj-stránku skopírujem a obratom pošlem. Veľa zdaru - Srácz Ferry
www.chiletownhotsauce.com/fun-stuff/chile-peppers/trinidad-scorpi...
@alena45 : Toto isté mám, len v sýtej červenej. Sladké, takže k ničomu.
my nedávame deko do podobných nátierok a omáčok-vydržia otvorené v chladničke okolo týždňa..ked zabudneme-potom chytí pleseň...dávam radšej do menších pohárikov-by sa nám nestávalo-že sa pokazí..ale deko nepoužívam nikde...
lh4.googleusercontent.com/aXr2mhEujDN5YYVfnKfbUXv_OH8xnXsyH0MFAWV...
lh3.googleusercontent.com/rx12LNL0rmk-lfBR7Jieu3-3Ukk3Jp2zj62tyOw...
Je vhodná na tento džem, pretože ide o použitie skôr ako nátierka
na bôčik, slaninu, vianočku natretú maslom atď. Ako prísada do jedla a gulášov kde stačí čajová lyžička sa vyrábajú pasty a omáčky
z pekelných druhov papričiek , ktoré sú na džem nevhodné.
lh6.googleusercontent.com/RFhPNRIU7ib4tRH4G35jynj_Qcvd9Tqvmt-6zhf...
nádhera pre oko..pre moje ústa "zádušná omša"..:-)
SEMO Smržice balí hobby balenia Naga Morich, Trinidad Moruga,aj Habanero v dvoch farbách.A sú cenovo dobré,klíčivosť výborná,mám odskúšané.
Ak su to naozaj jolokie, tak by stacili aj 2 podla toho ake to chces palive... akurat ze jolokie nemaju tu typicku habanero vônu, ani chut, su horke... Ja som teraz cez vikend robil zo 6 dávok (3kg cistej vahy kapie) a dal som 40 habaner, bolo to akurat...
dik, urcite su to jolokie zo sklenika, semianka su kupovane, neviem, aku maju chut, este som ich nejedla, ale nedavno som na navsteve v blahej nevedomosti zjedla naraz polovicku tohto: en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_Scorpion_Butch_T_pepper,...
prezila som :-), prekvapilo ma, ze chutou pripomina habanero, myslela som, ze pouzijem tie jolokie, alebo tak porad co s nimi?
Trinidad scorpion som mal vcera aj dnes na obed, kazdy den si v praci rozdelime s kolegami jednu papricku, tiez len pali a ziadna vona ani chut... jolokie ususit a pomliet...najblizsie k chuti a voni habanera maju Fatalii, tento rok sa mi s nimi darilo, aj cervene aj zlte..
Na Habanera majú príliš hrubú stopku a úzke listy, možno nejaký kríženec, počkaj až sa vyfarbia...ak si už niekedy ochutnala Habanero, poznať ho podľa vône a chuti..
Tieto som obral včera, Habanera sú tie červené a žlté celkom vpravo. ostatné sú Fresno, Jalapeňo, Aji a Cayenne...
Vďaka pockam kym sa vyfarbia a uvidime
Ahoj Mariamka, tie červené oválne a to žlté sú habanera, záleží aký stupeň pálivosti omáčkt máš rada, na chilli džem od Angasta k tým 8ks kápie stačí 1/2 až 1 habanero, ak chceš podľa mňa tak 8-10ks by mohlo stačiť. Ja som nedávno robil z trojitej dávky a použil som 25 habaner, teda menej ako v recepte, ja to väčšinou rozdávam a nie každý má rád extrémne pálivé...
Kimlo dakujem za odpoved,robila som napokon taky kompromis 8:10, pali jak das, ale prijemne, hned sme zblajzli pol pohara s udenym syrom, pozdravujeme a dakujem, ze tu Tonkov recept stale zije, kto by chcel radu, vyborne sa robi v keramickom hrnci, na zaver som este prebehla tycovym
Krásne sa ti urodilo. Ja som robil včera. :-)
Samozrejme že čerstvé, sušené papričky boli v pôvodnom recepte ale som ich odtiaľ odstránil pretože vzhľadom na stupeň palivosti habanera tam boli zbytočne. Film viac čerstvých dáte, tým bude chutnejšia a voňavejšia. Veľa zdaru! :-)
Síce opozdene, ale predsa, ďakujem za odpoveď. Znovu sa chystám robiť, mám celkom slušnú úrodu :-).