Cestoviny so šampiňónmi

Autor receptu: katka78

Fandím projektom, ktoré nejakým spôsobom podporujú malých lokálnych producentov a propagujú poctivé výrobky. Ak môžem, snažím sa ich svojou malou kvapkou v mori podporiť. Nedávno som natrafila na zaujímavý projekt dvoch mladých nadšencov, ktorých snahou je predstaviť ľuďom kvalitné produkty, nové chute a podnietiť ich k experimentovaniu v kuchyni. Tak som získala svojho prvého zajaca v krabici.

2
porcie
5 minút
príprava
10 - 15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vo februárovej krabičke som si okrem iného našla parádne semolinové cestoviny. Na obale boli označené ako papardele, ja ich poznám aj ako "lasagnette", alebo "lasagna noodles". Boli skutočne výborné, pevné a nerozvárali sa.
  2. Cestoviny si začnem pripravovať ako prvé, kým zovrie voda a oni sa uvaria, aj omáčka bude hotová.
  3. Do dostatočne veľkého hrnca nalejem vodu, osolím a privediem k varu. Medzitým si všetko pripravím: očistím cesnak, jarnú cibuľku a šampiňóny. Cesnak pokrájam nadrobno, jarnú cibuľku na kolieska a šampiňóny na plátky. Parmezán nastrúham, petržlenovú vňať nadrobno nasekám, víno, smotanu, soľ a korenie si prichystám, aby boli po ruke pri sporáku.
  4. Do vriacej osolenej vody vložím cestoviny a varím kým nie sú hotové (u mňa to bolo asi 10 minút).
  5. Súbežne s tým pripravujem omáčku: na panvici si roztopím kúsok masla, krátko na ňom opečiem cesnak a jarnú cibuľku (trochu cibuľky som si odložila bokom na posypanie). Pridám šampiňóny a tiež krátko opečiem. Ochutím soľou, strúhaným muškátovým orieškom a mletým čiernym korením, podlejem trochou vína a chvíľu povarím, aby sa vyparil alkohol. Zalejem smotanou a nechám prehriať, potom pridám strúhaný parmezán, ktorý omáčku zároveň zhustí. Na záver pridám nasekanú petržlenovú vňať (tiež som trochu odložila bokom na posypanie).
  6. Cestoviny, ktoré sa mi zhruba v tejto chvíli dovarili, precedím a vložím k omáčke. Jemne premiešam, aby sa s ňou spojili.
  7. Ihneď podávam na zohriatom tanieri, ešte trochu ozdobím odloženými kolieskami jarnej cibuľky, posypem sekanou petržlenovou vňaťou a pár hoblinkami parmezánu. Čerstvé jedlo, hotové za pár minút.