Cestoviny so šampiňónmi
Autor receptu: katka78
Fandím projektom, ktoré nejakým spôsobom podporujú malých lokálnych producentov a propagujú poctivé výrobky. Ak môžem, snažím sa ich svojou malou kvapkou v mori podporiť. Nedávno som natrafila na zaujímavý projekt dvoch mladých nadšencov, ktorých snahou je predstaviť ľuďom kvalitné produkty, nové chute a podnietiť ich k experimentovaniu v kuchyni. Tak som získala svojho prvého zajaca v krabici.
2 porcie |
5 minút príprava |
10 - 15 minút tepelná úprava |
Postup
- Vo februárovej krabičke som si okrem iného našla parádne semolinové cestoviny. Na obale boli označené ako papardele, ja ich poznám aj ako "lasagnette", alebo "lasagna noodles". Boli skutočne výborné, pevné a nerozvárali sa.
- Cestoviny si začnem pripravovať ako prvé, kým zovrie voda a oni sa uvaria, aj omáčka bude hotová.
- Do dostatočne veľkého hrnca nalejem vodu, osolím a privediem k varu. Medzitým si všetko pripravím: očistím cesnak, jarnú cibuľku a šampiňóny. Cesnak pokrájam nadrobno, jarnú cibuľku na kolieska a šampiňóny na plátky. Parmezán nastrúham, petržlenovú vňať nadrobno nasekám, víno, smotanu, soľ a korenie si prichystám, aby boli po ruke pri sporáku.
- Do vriacej osolenej vody vložím cestoviny a varím kým nie sú hotové (u mňa to bolo asi 10 minút).
- Súbežne s tým pripravujem omáčku: na panvici si roztopím kúsok masla, krátko na ňom opečiem cesnak a jarnú cibuľku (trochu cibuľky som si odložila bokom na posypanie). Pridám šampiňóny a tiež krátko opečiem. Ochutím soľou, strúhaným muškátovým orieškom a mletým čiernym korením, podlejem trochou vína a chvíľu povarím, aby sa vyparil alkohol.
Zalejem smotanou a nechám prehriať, potom pridám strúhaný parmezán, ktorý omáčku zároveň zhustí.
Na záver pridám nasekanú petržlenovú vňať (tiež som trochu odložila bokom na posypanie).
- Cestoviny, ktoré sa mi zhruba v tejto chvíli dovarili, precedím a vložím k omáčke. Jemne premiešam, aby sa s ňou spojili.
- Ihneď podávam na zohriatom tanieri, ešte trochu ozdobím odloženými kolieskami jarnej cibuľky, posypem sekanou petržlenovou vňaťou a pár hoblinkami parmezánu.
Čerstvé jedlo, hotové za pár minút.