Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 31. augusta 2016
Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: evusik

Nie je to tak dávno čo som objavila semolínu a priznám sa, že mi chutí viac ako špalda. Semolínové cestoviny patria momentálne medzi Zobraziť celý popisNie je to tak dávno čo som objavila semolínu a priznám sa, že mi chutí viac ako špalda. Semolínové cestoviny patria momentálne medzi moje najobľúbenejšie. Semolína ako produkt tvrdej pšenice je cenným zdrojom vitamínov a minerálov, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, má nízky glykemický index, podporuje zdravé trávenie, organizmu dodáva potrebnú energiu, pozitívne ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievneho systému, je vhodná pri redukčných diétach a čo je tiež dôležité výborne chutí.

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Mäsové guľky:
200 g
100 ml
Paradajková omáčka:
1 konzerva
A ešte:




Postup

  1. 1

    Mäsové guľky: mäso pomelieme 2x alebo ho dáme do kutrovača a rozmixujeme ho na jemno, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a sódovú vodu, alebo obyčajnú vodu z vodovodu. Rukami dobre ale ozaj dobre premasírujeme, pridáme bylinky, pažítku, majoránku a necháme odležať

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z odležaného mäsa tvarujeme malé guľky, obalíme v strúhanke, poukladáme na plech, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 180 °C asi na 20 minút

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajková omáčka: na olivovom oleji speníme cibuľku a cesnak, pridáme lúpané paradajky, osolíme, okoreníme, pridáme malú lyžičku cukru a necháme prevrieť, pridáme natrhanú bazalku a odstavíme

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    semolínové mušle uvaríme, na dno vhodného pekáčika dáme omáčku, poukladáme mušle, do každej dáme guľku, navrch plátok syra, ja som dávala údený oštiepok ale najlepšia je mozzarella, cherry paradajku a všetko zaistíme špáradlom

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ešte pridáme bylinky - petrželku, bazalku, tymián

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a dáme už len krátko zapiecť aby sa syr roztiekol a paradajky upiekli, získajú tým takú sladkejšiu chuť, zapekáme asi 10 minút

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    robila som už viac verzií, táto je s plnkou s kuracieho mäsa a špenátu, do omáčky som ešte pridala nakrájané olivy a na vrch mozzarellu

    Cestovinové mušle plnené mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, efektní a chutná dobrota, semolinové těstoviny mám moc ráda. Jsi šikulka, recept by mohl jít hned do tisku, kouzelná fota!
1x evusik
slavicek
Práve dnes sa niečo podobné chystám variť aj ja,ale ja do omáčky pridávam ešte nové korenie a bobkový list a omáčku robím z čerstvých paradajok.
1x haji
evusik
@all ďakujem všetkým za nakuknutie :) ja momentálne na semolíne fičím, stačia mi len cestoviny s omáčkou, mäso mať nemusím, ale varím aj pre chlapa tak preto tie mäsové guľky...
@Slavicek určite, že omáčka z čerstvých paradajok je dobrá ale len keď máš domáce alebo kupované od osvedčeného trhovca, tým z obchodných reťazcov by som moc veľkú šancu oproti tým v konzerve nedávala... a napr. aj Emanuel Ridi ktorého recepty mám veľmi rada, chválil lúpané paradajky v konzerve ako veľmi kvalitné, občas sami zdá, že sa zbytočne ženieme za preludmi...

2x haji a nika72
haji
@Evusik (1.9.2016 17:48)
Jednou v životě jsem dělala domácí kečup z rajčat určených přímo na kečup, protlak. Byly nádherně rudé, soudečkové, s moučnou strukturou, téměř bez vody a semínek. Od té doby už jsme nikdy tak nádherný, výborný a rychle hotový kečup neměli. O řetězcové zelenině je škoda psát.
evusik
@Haji veru máš pravdu... mi máme maličkú záhradku a u nás je to tak, že čo sa nám urodí treba zjesť a konzervovať sa majú len prebytky. Mám ale jednu výnimku, paradajky San marzano ktoré si pestujem na sušenie, jasné, že sa ich aj najeme ale len čo dozrejú už aj suším, už mám naložené v oleji 3 pohárky a už sa teším ako ich budem vyjedať :)

viktor
Ja mám veľmi rád taliansku kuchyňu a kredenci je jeden balík nádherných obrovských mušlí "lumaconi giganti".Tak tie v nedeľu teda zajtra "padnú za obeť", pozveme aj moju pani svokru, a budú také isté vynikajúce ako
evusik
@Viktor tak, to sme dvaja, ja môžem cestoviny aj každý deň... dúfam, že budú svokre aj celej rodine chutiť :) poteším sa ak dáš vedieť