Cesnakový osúch
Autor receptu: dusanhlavaty
Nikdy som to sám nepripravoval, ale recept od mamy som si odložil, pretože mi to strašne chutí. Cesnakový osúch je vynikajúci k fazuľovej polievke.
Postup
- Uvaríme a postrúhame zemiaky.
- Droždie dáme do pohára teplej vody, čím získame kvások.
- V mise zmiešame múku s postrúhanými zemiakmi, pridáme kvások, soľ a rascu. Vypracujeme (prípadne pridať teplú vodu). Necháme vykysnúť.
- Zmes roztlačíme na vymastený plech - a necháme ešte vykysnúť.
- Pečieme pri 180°C - 200°C. Počas pečenia pravidelne potierame masťou.
- Pripravíme tzv. "Pretretý cesnak": Roztlačený cesnak a soľ vidličkou šľaháme a pomaličky, potroške pridávame kvapky oleja.
- Hotový osúch potrieme pretretým cesnakom a dosolíme.