Červený kapor

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kapra vypitveme, zbavíme šupín a plutiev (kožu ponecháme), narežeme ho na podkovy, poriadne poumývame a poutierame do sucha. Potom ho marinujeme a odložíme do chladničky na minimálne 5 až 6 hodín.
  2. Pekáč vytrieme výpekom zo slaniny a postupne doň poukladáme na prúžky nakrájanú cibuľu a papriku, porcie marinovaného kapra a navrch kúsky cibule a papriky, masla a vyškvarenej slaniny. Pekáč prikryjeme alobalom a kapra dáme piecť do vopred vyhriatej rúry asi na 25 – 30 minút.
  3. Potom ho zalejeme omáčkou a dáme dopiecť na asi 20 minút. Počas pečenia porcie polievame výpekom. Tesne pred dopečením na porcie kapra nasypeme nahrubo nastrúhaný syr. Podávame s pečenými zemiakmi.
  4. Marináda: pozostáva zo zmesi uvedených korenín, roztlačeného cesnaku, pomletej vyškvarenej slaniny a šťavy z citróna. Porcie kapra osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom, pomletou slaninou, pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dôkladne votrieme do porcií kapra.
  5. Omáčka: nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do sklovita na výpeku zo slaniny, pridáme kečup po prevretí pridáme červené víno. Pri stálom miešaní a po vyparení alkoholu nakoniec pridáme smotanu a odstavíme.