Červený kapor
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Kapra vypitveme, zbavíme šupín a plutiev (kožu ponecháme), narežeme ho na podkovy, poriadne poumývame
a poutierame do sucha. Potom ho marinujeme a odložíme do chladničky na minimálne 5 až 6 hodín.
- Pekáč vytrieme výpekom zo slaniny a postupne doň poukladáme na prúžky nakrájanú cibuľu a papriku, porcie marinovaného kapra a navrch kúsky cibule a papriky, masla a vyškvarenej slaniny. Pekáč prikryjeme alobalom a kapra dáme piecť do vopred vyhriatej rúry asi na 25 – 30 minút.
- Potom ho zalejeme omáčkou a dáme dopiecť na asi 20 minút. Počas pečenia porcie polievame výpekom. Tesne pred dopečením na porcie kapra nasypeme nahrubo nastrúhaný syr. Podávame s pečenými zemiakmi.
- Marináda: pozostáva zo zmesi uvedených korenín, roztlačeného cesnaku, pomletej vyškvarenej slaniny a šťavy z citróna. Porcie kapra osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom, pomletou slaninou, pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dôkladne votrieme do porcií kapra.
- Omáčka: nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do sklovita na výpeku zo slaniny, pridáme kečup po prevretí pridáme červené víno. Pri stálom miešaní a po vyparení alkoholu nakoniec pridáme smotanu a odstavíme.
|