Čerešňový koláč

azzaro - bez fotkyazzaro, 9. júna 2014
Čerešňový koláč
Foto: azzaro

Čerešňový koláčik klasický letný ovocný koláčik, ktorý krásne vonia po vanilke a je príjemne osviežujúci ovocím. Do tohoto koláča môžete kľudne dať namiesto čerešní Zobraziť celý popisČerešňový koláčik klasický letný ovocný koláčik, ktorý krásne vonia po vanilke a je príjemne osviežujúci ovocím. Do tohoto koláča môžete kľudne dať namiesto čerešní višne, alebo broskyne, marhule.... Skrátka čokoľvek. Kľudne, ak máte doma nepotrebnú limetku použite tú namiesto citrónu do náplne. Ďalšie koláčiky nájdete v mojom bloggu: http://karolina-azzaro.blogspot.sk/

45 minút
na 220 °C

Suroviny

140 g
1/4 ČL
35 g
10 g
 štipka
0,5 ČL
55 g
 na potretie
1 ks
Náplň:
40 g
100 g
30 g
1 ks (šťava a kôra)
25 g
40 g
900 g
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, soľ, cukor spolu s maslom a rýchlo vypracujeme mrveničku. Primiešame vajce a hotové cesto rozdelíme na 2 časti a zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 30minút.Zatiaľ si pripravíme náplň.

  2. 2

    Náplň: Do kastróla si dáme čerešne a všetok cukor. Na miernom ohni zahrievame a do zmäknutia. Ak používame mrazené ovocie, to nám pustí viac vody a preto to treba nechať trochu odpariť. Keď už máme ovocie tak akurát, pridáme čučoriedky citrónovú šťavu, mandle a kôru a zamiešame. Do 2-3 lyžíc vody zamiešame škrob a ten zamiešame do ovocia. Ak používame mrazené ovocie môžme použiť aj vodu z kastróliku kým sa neodparí a zamiešať do nej škrob. Miešame do zhustnutia. Keď nám to zhustne odstavíme. Z chladničky vyberieme jedno cesto vyvaľkáme tak na kruh s priemerom 30cm. Trúbu zapneme na 220°C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto prenesieme do formy a utľapkáme okraje, ktoré potrieme vajcom. Na cesto nalejeme náplň. Druhé cesto rozvaľkáme na zhruba 30cm a nakrájame ho na zhruba 1,5 cm hrubé pásy. Pásiky ukladáme do kríža cez celý koláč. Na záver cesto potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami, prikryjeme alobalom a dáme piecť 30 minút do predohriatej trúby. Po pol hodine odokryjeme a dáme piecť ešte na 15minút, aby mriežka chytila farbu. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

    Čerešňový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť. K :) http://karolina-azzaro.blogspot.sk/

    Čerešňový koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

salinka
Použijem mrazené čerešne, iné nemám:-( Plnku si naniesla mierne vychladnutú? V postupe sa ti niekde stratila plnka:-) Koláčik veľmi sympatický!
azzaro
Mrazene su uplne fain. Pustia viac stavi ktoru si zmiesas so skrobom netreba ho miesat s vodou. Rozdiel medzi mrazenym ovocim a cerstvim je iba to ze mrazene pusti viac vody a tu treba odparit. Trva to dlhsie kym to zhustne Dakujem iden to dopisat do receptu :)
eviana
@azzaro , krásny svieži koláčik... a tá mriežka ako od profesionála (mne sa nikdy taká pekná nepodarí) máš môj veľký obdiv... chválim :)
srnkas
Ceresnovy kolac mam velmi rada. Je to jedina vynimka kedy kupujem hotovy pie, ked mam chut. Je to tu strasne lacne a take dobre to robia, ze ho nikdy nepeciem. Ale tvoj recept ukladam, paci sa mi. Krasny ho mas!
azzaro
eviana dakujem som rada ze sa ti paci. Ver mi tu mriezku zvladnes. Ja nie som moc sikovna takze pokial nieco zvladnem ja zvladne to kazdy :).
azzaro
salinka este k tej teplote naplne.... no moja trosku vychladka kym som vyvalkala cesto a urobila mriezku. Nedavaj tu plnku uplne vriacu na cesto to by nebolo dobre ale ked bude tepla nic sa nestane.
elixir
Nádherný koláč... dala by som si kúsok :) Ak sa mi podarí zohnať čerešne, veru ho skúsim upiecť :)
julica
mnam, taketo poznam z Belgicka. vdaka za inspiraciu
olinecka
Chcem pochváliť koláč je krasny tiež určite chutny.Ja robim podobne zo sliviek vola sa mriežkovy slivkovy kolač.Teší ma každy dobry napad.Chvalim!!!!
azzaro
Dakujem velmi sa tesim ze sa vam kolacik paci. Dakujem :).
momi
ahoj, kolac okamzite vyskusam. musia ist do plnky tie cucoriedky? resp. ked pouzijem ine ako cervene ovocie (napriklad spominane broskyne), tiez tam musia ist tie cucoriedky?
elixir
@azzaro včera večer som piekla, ale bez čučoriedok, nahradila som čerešňami. Akurát čo spravím nabudúce je, že do plnky dám menej cukru. Inak chutný, šťavnatučký. :)



ketrinka347
dnes som ho robila a vobec sa mi nepodaril. cesto je take mokre neda sa ani krajat asi pre tu plnku a vsetko som robila podla receptu.takze neviem v com bola chyba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia