Celozrnný chlieb
Celozrnný špaldovo-ražný chlieb s ražnými vločkami (fotorecept)
Autor receptu: iva63
Rada pečiem zdravšie verzie chlebíkov. Dnešný som pripravila z múky celozrnnej
špaldovej a celozrnnej ražnej.
Mojou premiérou dnes boli ražné vločky, ktoré spolu s množstvom semienok
sezamových, slnečnicových a
ľanových dali zdravému fit chlebíku výbornú chuť!
Postup
- Odvážime si 80 g ražných vločiek
- Odmeriame 150 ml vody a zalejeme ražné vločky, necháme 20 minút odstáť... Na obrázku sú už zamočené vločky, ktoré nám pekne zväčšili svoj objem.
- Všetky potrebné suroviny rozpísané v recepte spolu so zamočenými ražnými vločkami dáme do misy a hákmi vymiesime cesto...
- Cesto je iba z celozrnných múk tak je veľmi lepivé, ale pri ražnej múke je to vždy tak.
- Namočíme si ruku do vody a cesto vložíme do formy na chlieb, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
- Opäť si dlane namočíme a cesto urovnáme po celej forme, bude to naozaj lepiť, ale to nie je chyba. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
- Takto cesto nakysne po hodine.
- Rúru už máme dobre rozohriatu na 220 stupňov, chlieb postriekame vodou a posypeme ľubovolnými semienkami, ja som použila na vrch slnečnicu.
- Vložíme do rúry a pečieme vo forme (ja som piekla naraz dva chlebíky, ten vo forme je celozrnný špaldovo-ražný a ten druhý je kváskový pšenično-ražný) pečieme 40 minút na 200 °C.
- Potom teplotu znížime na 180 stupňov, chlieb z formy vyberieme dopekáme voľne na plechu.
- Upečený chlieb dáme na mriežku a necháme vychladnúť.
- Chlebík vážil 713 gramov.
- Vychladnutý chlieb pokrájame na tenké krajíčky.
- Takto pokrájané plátky si uskladním do mrazničky a vždy mám čerstvý chlieb... Vydrží veľmi dlho... Chlebík je hutnejší ale chutí výborne... Prajem Vám dobrú chuť!