Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami fotorecept
Foto: tizian1cat
Len pred pár dňami som sa vrátila z potuliek francúzskou Provence. Ešte vo mne stále rezonujú spomienky.... a tie kulinárske medzi ne tiež patria. Zobraziť celý popisLen pred pár dňami som sa vrátila z potuliek francúzskou Provence. Ešte vo mne stále rezonujú spomienky.... a tie kulinárske medzi ne tiež patria. Prechádzka francúzskym trhom je nezabudnuteľný zážitok. Kvety, zelenina,syry, zmesy najrôznejšich korení...a moje milované teriny a chleby. Je zaujímavé sledovať, ako sa mení aj typický francúzsky vzťah k bielemu pečivu a chlebu. Teraz už nie je problém kúpiť celozrnné bagety, čierne chlebíky alebo napr.celozrnné grissiny - pardón , "gressins" ..:-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmiešame všetky suché zložky (okrem farebného drveného korenia,ktoré použijeme neskôr).
-
2
Tenkým prúdom vmiešame vodu s olivovým olejom a dobre premiesime. Ja som miesila ručným hnetačom asi 3 minúty. Cesto je veľmi lepkavé, netreba pridávať múku, konzistencia sa zmení, keď mleté ľanové semienka nasajú vodu.
-
3
Vymastíme si misku s vrchnákom olejom, vložíme tam cesto, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.
-
4
Po hodine cesto pretiahneme a preložíme (stretch and fold). Necháme ešte pol hodinu kysnúť.
-
5
Cesto nám zvojnásobilo objem a môžme s ním začať pracovať. Rozdelíme si ho na 2 polovice, jednu dáme do chladničky, zatiaľ čo druhú polovicu dáme na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
-
6
Vytvarujeme si obdĺžnik - tvar ani nie je taký dôležitý, ako to, aby bolo cesto približne rovnako hrubé.
-
7
Nožom na pizzu si narežeme cca 10 prúžkov. Posypeme farebným drveným korením(môže sa použiť hrubá soľ, sušené bylinky, sezam)
-
8
Rozohrejeme si medzitým rúru na 180st.C. Na nepomúčenej časti pracovnej plochy z prúžkov vyšúľame dlhé tyčinky. Vystelieme plech papierom na pečenie a tyčinky tam poukladáme tak, aby sa nedotýkali.
-
9
Pečieme 20-30minút (do hneda a do chrumkava). Necháme vychladnúť na mriežke.
-
10
Ja som ich robila ako prílohu k jednej špecialitke, ale budem musieť urobiť novú várku, tentokrát asi z dvojnásobnej dávky.
-
11
To, že niektoré sú mierne krivé a nerovnako dlhé, je cieľom, pretože ide o rustikálne domáce tyčinky, uniformné v celofánovom sáčku si môže každý kúpiť v obchode, takéto máte iba vy!!! Presne takéto sme si kupovali od sedliakov v Nice na trhu a chutili lepšie, ako večera v nóbl reštike.
Diskusia k receptu