Čarovné lasagne

Autor receptu: ema4290

Recept som "poctivo" obkukala od kuchára v talianskej reštaurácii, v ktorej som chvíľku pracovala. Vtedy som lasagne jedla prvýkrát a po príchode domov som ich musela hneď zaradiť do môjho jedálnička :-) Tak tu sú tie moje ...

6
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme boloňskou omáčkou. Pri tejto omáčke platí, že čím dlhšie sa robí, tým je lepšia, tak je lepšie pripravovať ju deň vopred alebo pekne v predstihu. Ako prvé si na oleji speníme nakrájanú cibuľu s cesnakom.
  2. Keď je cibuľka krásne sklovitá pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen. Osmahneme a počkáme kým nám mrkvička pustí trochu šťavy.
  3. Pridáme mleté mäso a počkáme kým sa pekne stiahne. Je dôležité dať si pozor pri výbere mäsa, pretože nekvalitné môže pokaziť celý výsledný dojem aj chuť. Čiže najlepšie je čo najmenej mastné a z overeného zdroja. Po stiahnutí mäska ho podlejeme červeným vínkom a necháme 20 minút zakryté dusiť. Občas premiešame a dávame pozor, či netreba podlievať(či ešte vínkom alebo už vodou je na vás).
  4. Po 20 minútach pridáme pasírované paradajky, pretlak, korenia a soľ. Zakryté dusíme minimálne ďalších 20 min. ale čím dlhšie tým lepšie. Ja som dusila hodinku a pol. Dávame pozor a podlievame vodou, potrebujeme aby omáčka bola polohustá, pretože lasagne nebudeme predvárať, tak musí byť dosť šťavičky, aby sa v nej uvarili pri pečení.
  5. Medzitým si urobíme bešamelovú omáčku. Roztopíme maslo.
  6. Pridáme múku, miešame metličkou a dávame veľký pozor, aby nám nič neprihorelo.
  7. Postupne pridávame mlieko a na konci muškátový oriešok. Necháme prevrieť a vypneme. Malo by to vyzerať ako trošku redší puding :-)
  8. Takto vyzerajú obe hotové omáčky. Nastrúhame si syr, pripravíme lasagne a ideme do finále :-)
  9. Pripravíme si zapekaciu misu, najlepšia je s rovnými vysokými okrajmi. Keďže ja mám takú len malú, budem vrstviť do dvoch. Najlepšie je však robiť to do jednej. Veľkosť odhadnete podľa ďalšieho obrázka, kde budú odfotené plátky lasagní. Ako prvé dáme boloňskú omáčku.
  10. Zakryjeme plátkami lasagní.
  11. Na ne opäť boloňská omáčka.
  12. Bešamelová omáčka.
  13. Nastrúhaný syr a ďalšia vrstva začínajúca plátkami lasagní. Na ne opäť boloňská omáčka, bešamelová omáčka, syr, ... končíme ale plátkami lasagní, bešamelovou omáčkou a syrom.
  14. Ja mám teda dve misy. V jednej mám boloňskú omáčku, dve vrstvy (lasagne,BoO,BeO,syr) a lasagne, bešamelovú omáčku a syr na vrchu. V druhej mám o jednu vrstvu menej. Dokopy v jednej mise by som to mala príliš vysoké a pri pečení by mi potiekla šťava po trúbe (už sa mi to stalo :-D), takže radšej takto v dvoch :-)
  15. A už len upečieme cca 25 min pri 185°C. Takto vyzerali moje upečené a ako krásne voňali! :-)