Čalamáda (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Túto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa rozhodla ju ponúknuť aj na varechu. Robievam ju aj s hubami. Ale to inokedy.
120 minút príprava |
8 minút na 100-70 °C |
Postup
- Je obdobie nakladania zeleniny a ja ponúkam jednoduchú čalamádu.
Nastrúhanú,kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibulu na kolieska,papriku na pásiky,a mrkvičku na kolieska.
- Všetko spolu vsypem do väčšej plastovej nádoby.Premiešam.
- Zeleninu zalejem octom,cukrom a balíčkom nakladača.
- Premiešam a nechám odpočívať 24 hodín zakryté.Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
- Ja som robila z polovičnej dávky.Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov.V odmerke vedľa mám prirodzenú šťavu zliatu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe.Touto zalejem poháre s čalamádou.Natlačiť nie na tuho,ale ani nie na riedko.Tak akurát.
- Zaliatá čalamáda.
- Zaviečkujem poháre.
- Každú zaváraninu sterilizujem.Tak je to aj u čalamády.Len na chvíľočku,aby sa mi vrchnáčiky prichytili.Po bode varu,ešte 7 minút.
- Po vybratí poháre pootáčam hore dnom,aby som mala istotu,že ani jeden netečie a že sú dobre vrchnáky prichytené.
- Asi po 15 minútach pootáčam a skontroľujem.Potom si už zaváraninku ozdobím a odložím.
V prípade potreby,akoby som našla.