Bylinkové žemličky
Autor receptu: mamatata2
Snažím sa zdokonaliť v práci s kysnutým cestom, tento recept je z Katolíckych novín. A je to môj prvý pokus na raňajkové pečivo.
12 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Z mlieka , cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Kvások prilejte do múky. Pridajte soľ, korenie, olej, vodu, bylinky, cibuľu a vypracujte hladké cesto.
Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Z cesta urobte malé bochníčky alebo pletenky a nechajte na plechu ešte 15 min. podkysnúť. Tieto mali cca 50 g.
- Potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom alebo rascou.
Pečte do zlata asi 25 min. Vyšlo mi 11 žemličiek a 2 takéto pletenky.
- Cibuľku som nemala a z byliniek som dala petržlenovú vňať a žeruchu. Neboli síce celkom nadýchané, ale chutili.