Burek - mäsový

marijanna - fotkamarijanna, 17. júna 2012
Burek - mäsový
Foto: marijanna

. . dnes som bola opäť v múke. .

6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
300-320 ml
2 KL
plnka:
500 g
1 ks
2 strúčiky
este:




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto urobíme hladke cesto. . .vsetko spolu zmiesame

    Burek - mäsový - obrázok 1
  2. 2

    z cesta si urobime lopticky, kazdu naolejujeme a poukladame na tacku

    Burek - mäsový - obrázok 2
  3. 3

    nechame cesto postat a urobime si masovu plnku. cibulu nakrajame na drobno a opečieme na oleji aj s cesnakom

    Burek - mäsový - obrázok 3
  4. 4

    ked je opecene pridame maso,vegetu a poper. . .

    Burek - mäsový - obrázok 4
  5. 5

    opeceneee

    Burek - mäsový - obrázok 5
  6. 6

    ideme robit cesto potrebujeme vacsi stol aby sme mohli chodit okolo, lebo budeme valat cesto

    Burek - mäsový - obrázok 6
  7. 7

    potrebujeme muku, musime cim viac podsypovat, aby sa nam urobilo cim vacsie a tensie cesto

    Burek - mäsový - obrázok 7
  8. 8

    ta palica je prava bosanska Oklagija, nie rucka od metly :) to je presne na to cesto... Niektore vyvalaju koru - cesto na celu palicu, ja nie som taku profik, aj to som len odkukala od svagrovej ako sa robi domace tahane cesto. . .

    Burek - mäsový - obrázok 8
  9. 9

    stol fajne pomucime a pomucime aj cesto. najprv valkame ako s klasickou rozvalkou. . navijame cesto na palicu

    Burek - mäsový - obrázok 9
  10. 10

    stale mucime a to fajne . . potom jak to rozvalame tak si to fajne pomucime a navyjame - rolujeme to na palicu. . .

    Burek - mäsový - obrázok 10
  11. 11

    pomucime stale ked cesto roztiahneme a opat ho navijeme na palicu a za kazdym tu palicu s cestom akoby hodime pred seba. . ako ten kruh okolo pasu co vrtime,ked ho chceme hodit..aby sa nam vratil. . alebo ako ked davame obrus na stol, pred seba hodime a potiahneme k sebe ono sa to bude tak roztahovat samo. . .neviem ci som to ok opisala

    Burek - mäsový - obrázok 11
  12. 12

    opakujeme kym nie je tenke velke cesto,aj ked sa potrha nevadi. .

    Burek - mäsový - obrázok 12
  13. 13

    ked uz je dost velke pokvapkame s olejom a navrstvime plnku a zrolujeme ako strudel

    Burek - mäsový - obrázok 13
  14. 14

    prvy slimak,tak urobime zo 4 lopticiek, lebo zo 4 som urobila z druhou plnkou, kuk moj druhy recept:)

    Burek - mäsový - obrázok 14
  15. 15

    pridame plnku a potom zrolujeme kazde cesto,na jeden burek som urobila 4 cesta. na konci potrieme olejom a upecieme. upeceny potrieme kyslou smotanou a na 15 min zakryjeme s alobalom, aby sa uparil - zmakol a podavame s jogurtom, kys.smotanou..

    Burek - mäsový - obrázok 15

Diskusia k receptu

pivonka
Opísala si to výborne, ale asi to nezvládnem. Buď by sa mi to lepilo, alebo by som toľko podsýpala, že by cesto stvrdlo na kameň. Aj "rúčka" na vaľkanie musí byť kvalitná.
marijanna
j@pivonka aj ja som myslela,ze to nezvladnem a hele. . . sice nevytiahnem to cesto este na vacsie,ale aj to je dobre. skus sice bude vsetko od muky,ale trenig robi majstra,ak majster robi trening, .;)))
jokin
Je to pekné a isto aj dobré ale pri mojej šikovnosti neviem kde by cesto skončilo....
cistinka
Mne sa páči tá tvoja Oklagija....akurát rozmýšľam z ktorej metly by som ju odmontovala :-)) ale kúpim novú násadu a určite to cesto vyskúšam...
stacy77777
Recept je krásny, ale určite to chce veľa šikovnosti a cviku,páči sa mi to, ale asi si na niečo podobné netrúfnem, nehovoriac, že by som musela asi naozaj použiť rúčku z metly, ako vtipne uvádzaš ty. Skúsila by som použiť recept a cesto vyvaľkať klasicky, aby som vedela aspoň, ako to chutí.
marijanna
vsetkym Vam krasne dakujem za komentare. Ja som pozerala raz v Bosne na svagrinu ako robi cesta ona a hned jak som prisla domov skm experimentovala a neni to take azke ako vyzera. Ja neviem vytiahnut cesto rukami,trha sa mi. Mne je to tak jednoduchsie,len to vyzera komplikovane. Na Sk som kupovala strudlove cesto v Kauflande na burek apitu,ale neni to ono. Cesto sa da aj klasickou rozvalkou vyvalkat,tak robi druha svagrina, len to treba furt podsypavat mukou. Aj ked sa potrha a su dierky vibec to nevadi,date plnku medzi dierky lebovsa to aj tak skruti a vsetko sa pekne upecie. Nebojte sa urobte z mensej davky a skusajte. . kazdy majster najprv musi trenovat,aby uspel,ved aj to moje cesto este vobec nie je take ake by mohlo byt. . krasny vecer
julica
Nádhera. Ked raz budem mat cas, sokujem rodinu - takym fantastickym a mojim oblubeny burekom. Vdaka ti
1x meluza
rybarkuchar
často vídať na kuchárskych kanáloch vaľkanie cesta dlhou palicou. Vždy ma to lákalo vyskúšať. Musím sa niekde po nej pobzerať. Pekný recept, pekne spracovaný.
marijanna
@rybarkuchar mne je lahsie valat s tou palicou ako s rozvalkou. asi oreto lebo je lahsia aj tensia. na rozvalku viac krat stiskas aj ked nechces a na takuto palicu nie,lebo to cesto viac citis pod rukami. . .akurat som vcera pisala pod syrnicu,zeby mohla byt palica z detskej velkej lopatky alebo z postielky pre babo. . co myslis ;) vdaka za mile slova ;))
sovka62
Dcére chodí k Jadranu každý rok, posledný augustový týždeň. Tak ju tento rok poprosím, aby by mi priniesla Oklagiju a skúsim to. Videla som pani, ktorá to robila, ale tá bola určite čarodejnica, lebo jej to cesto pod rukami rástlo priam zázračne.
marijanna
@sovka62 no vidis a bedes mat aj ty ;)) ja som ju kupila v domacich potrebach,ale maju ju aj na trhu ti predavaci,co maju drevene rucne vyrezavane vecicky;;)) ja tiez obdivujem tie zienky,ktore to vedia roztiahnut na take velke cesta,kto vie . . mozno budem aj ja raz vediet;)
eldina
ahoj, zdravím Sloveniju..:)
prekvapilo ma, že mäso do bureku predtým opekáš...to som ešte v Bosne nevidela, v Slovinsko to robia tak?
v Bosne dávajú surové ml.mäso ochutené/bez cibule, tá ide do pljeskavice/ ...mäso sa dá na cesto, pokvapká rozpusteným maslom+smotanou, aby nebolo suché...dávam ti 5* za ťahané cesto..:) tiež robím rovnako /ale len ked sa mi véééľmi chce, lebo ušpiním celú kuchyňu a najmä nemám veľký stôl/..:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia