Na začiatok rozohrejeme olivový olej, pridáme prebratý bulgur a chvíľu opekáme. Osolíme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Prikryjeme a dusíme na slabom plameni ako ryžu.
Medzitým si nasekáme jarnú cibuľku, mrkvu nastrúhame na hrubo, stopkový zeler ošúpeme od "fúzov" a tiež nakrájame.
Na troške olivového oleja opečieme cibuľu, mrkvu a zeler. Osolíme, ochutíme chilli vločkami, sumakom, oreganom, kmínom, prípadne aj mletým čiernym korením. Odstavíme.
Skontrolujeme bulgur, do 15 minút by mal byť hotový. Opatrne ho premiešame vidličkou a primiešame ho k opečenej zelenine.
Pridáme uvarenú šošovicu (môže byť aj z konzervy), na kúsky nakrájané sušené paradajky a veľa petržlenovej a mätovej vňate - z každej poriadnu hrsť.
Na záver dochutíme šťavou z citróna. Dobre premiešame a podávame napr. s ayranom (jogurtový nápoj)